TIME TO REFLECT-Pro & Cons νέων ποικιλιών που δοκιμάστηκαν πέρυσι « giantveggiegardener

2
TIME TO REFLECT-Pro & Cons νέων ποικιλιών που δοκιμάστηκαν πέρυσι « giantveggiegardener
IMG_1151

Είσοδος στον κήπο το περασμένο καλοκαίρι

Ο χειμώνας είναι η στιγμή να σκεφτούμε τι λειτούργησε και τι όχι από τον κήπο λαχανικών του περασμένου έτους και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Πάντα τριγυρνάω στο τέλος της σεζόν το φθινόπωρο και γράφω σημειώσεις στο τηλέφωνό μου για κάθε ποικιλία και μετά τις μεταφέρω στον υπολογιστή μου για να βοηθήσω τον εγκέφαλό μου από μπιζελιές (που φαίνεται να συρρικνώνεται) να θυμάται πράγματα για την επόμενη σεζόν. Γράφοντας σημειώσεις μπορώ να ανατρέξω το επόμενο έτος. Συνήθιζα να κρατάω σημειώσεις σε ένα μικρό σημειωματάριο, αλλά τώρα το κάνω ηλεκτρονικά (έχω φτάσει στον 21ο αιώνα!) Είτε έτσι είτε αλλιώς λειτουργεί – το θέμα είναι να παρατηρήσεις και να γράψεις τι συνέβη. Οι σημειώσεις μου είναι συγκεκριμένες για την περασμένη σεζόν και τον κήπο μου, δεν ισχύουν απαραίτητα για όλες τις εποχές ή τους κήπους.

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΝΕΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ που δοκίμασα!

ΚΑΤΑ-Ας ξεκινήσουμε εδώ. Γιατί όχι? Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τελειώσουμε αυτή την ανάρτηση με μια καλή νότα.

Cape Gooseberries-Φαίνεται να είμαι κορόιδο για οτιδήποτε έχει το όνομα «μούρο» αν και δεν σχετίζεται με μούρα αλλά μάλλον ανήκει στην οικογένεια των ντοματιλιών αλλά υποτίθεται ότι είναι γλυκό. Τι χάσιμο χρόνου και νερού για μένα την περασμένη σεζόν. Είχα μεγάλες ελπίδες για αυτούς, αλλά ήταν χαζοί. Δεν θα τα μεγαλώσει ξανά.

Πατάτες-Γιούκον Τζακ συγκομιδή ποικιλίας, ως επί το πλείστον, νεανικά σφουγγάρια – το μέγεθος της μικρογραφίας μου! Του χρόνου, θα αγοράσω ποικιλίες από αγρότες και δεν θα καλλιεργήσω πατάτες.

Καρπούζι-Ανγκούρια ποικιλία – γλυκιά αλλά πήρε μόνο δύο από δύο φυτά. Τώρα έχω καλλιεργήσει καρπούζι στο παρελθόν και τα πήγα καλύτερα αλλά όχι φέτος. Δεν αξίζει το νερό.

7082 αγγούρι-Όχι τρομερά παραγωγικό – δεν θα αναπτυχθεί ξανά.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ-Αρκετές ντομάτες τα πήγαν θαυμάσια, αλλά μερικές ήταν χαζές και αυτές ήταν όλες οι νέες μπάλες για μένα την περασμένη σεζόν. Θα αναθεωρήσω όλες τις ντομάτες σε άλλη ανάρτηση, αλλά διαβάστε για τις μπάλες (τουλάχιστον για μένα):

Giant Green-Δεν είχε σημασία πότε τα μάζεψα, αλλά ήταν πάντα μούχλα αν και γλυκά. Επίσης όχι πολλά. Δεν θα μεγαλώσει ξανά.

Lilian’s Yellow-ήταν ωραίοι – και οι δύο τους. Με το κόστος του νερού χρειάζομαι περισσότερα από δύο ανά σεζόν.

Blush Plum-όχι υπέροχη γεύση. Απλά εντάξει και χρειάζομαι ανώτερη γεύση για να μεγαλώσω στον κήπο μου. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντομάτας Blush αλλά αυτή ονομάζεται Blush Plum από Restoration Seeds. Θα περάσω την επόμενη σεζόν.

Μαύρο κεράσι που κορνάρει-Τίποτα δεν κορνάρει σε αυτό. Απλά κανονικού μεγέθους Black Cherry και όχι τόσο παραγωγικό όσο η αρχική ποικιλία. Όχι πηγαίνετε.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-Πραγματικά είχα μια υπέροχη σεζόν πέρυσι, αλλά μπορεί τώρα να το καταλάβετε από τις παραπάνω σημειώσεις μου. Επιτρέψτε μου λοιπόν να επαινέσω τους ΝΕΟΥΣ νικητές από την περασμένη σεζόν.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μωβ Κολράμπι-τι υπέροχο λαχανικό! Εκτός από νόστιμο είναι πολύ όμορφο και μοιάζει με διαστημόπλοιο δροσερό. Το χρησιμοποίησα σε γκρατέν λαχανικών και ήταν πολύ νόστιμο. Η φίλη μου η Λάβα μου είπε ότι ήταν καλοί και είχε δίκιο. θα μεγαλώσω περισσότερο του χρόνου.

Κουνουπίδι-Δεν μεγάλωσε ποτέ πριν και τι ωραία έκπληξη! Και οι δύο ποικιλίες Cheddar (πορτοκαλί) και λευκές ήταν πολύ παραγωγικές, χωρίς σφάλματα και επειδή είχα δύο διαφορετικές ποικιλίες, είχα δύο διαφορετικούς χρόνους συγκομιδής που σήμαινε ότι δεν τις πήρα όλες ταυτόχρονα – ένα μπόνους! Το τσένταρ ωριμάζει νωρίτερα. Ποτέ δεν κοίταξα τα πακέτα σπόρων για να δω τους χρόνους συγκομιδής μέχρι αργότερα. Ωραία έκπληξη. Θα μεγαλώσει ξανά.

Salmonberry-Μόλις στη δεύτερη σεζόν του, νόμιζα ότι το έχασα τον περασμένο χειμώνα, αλλά επέστρεψε. Ας ελπίσουμε ότι θα επιβιώσει ξανά αυτή την ερχόμενη σεζόν και θα παράγει μούρα!

Badger Flame Beet-Τι υπέροχο παντζάρι! ΕΝΑ οριστικός νικητής– πορτοκαλί εξωτερικά και κίτρινο μέσα – Σχεδόν πολύ όμορφο για κατανάλωση. Έχει υπέροχη γεύση. Θα φυτέψει ξανά!

Πιπέρι Espelette– Σούπερ παραγωγικό! Μια κόκκινη πιπεριά μεσαίου μεγέθους με λεπτό τοίχωμα με μέτρια φωτιά πρώτα ακολουθούμενη από μια πινελιά γλυκύτητας. Κάποτε πήρα ένα βάζο σκόνης Espelette (από τη Γαλλία) και δεν ήταν τόσο ζεστό, οπότε υποθέτω ότι εξαρτάται από την καλλιεργητική περίοδο. Το μεγάλωσα για να κάνω σκόνη. Ένας σίγουρος φύλακας αλλά έχει αρκετή σκόνη για στρατό.

πιπέρι habanada-Μια μικρή γλυκιά πορτοκαλοπιπεριά σαν το Habanero αλλά χωρίς θερμότητα. Δύο φυτά μου έδωσαν περισσότερα από όσα χρειαζόμουν. Θα μεγαλώσει ξανά.

Μικροκαμωμένη Μασσαλία-Μια μικρή γλυκιά κίτρινη πιπεριά με λεπτά τοιχώματα που μεγάλωσα σε μια γλάστρα που δεν έβγαζε πολύ αλλά ίσως αξίζει να τη δοκιμάσετε ξανά φέτος.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ-Καλήλισα 27 φυτά πέρυσι από τα οποία πολλά είναι επαναλαμβανόμενα, επομένως αυτές είναι οι μόνες νέες ποικιλίες που ήταν εξαιρετικές

ντοματίνι Ruthje-Χαιρετίσματα από Γερμανία και η φίλη μου η Λάβα μου είπε για το πόσο καλοί ήταν και έχει δίκιο! θα ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ αυτά πάλι. Ήταν ένα σούπερ γλυκό ντοματίνι που είναι τόσο γλυκό όσο το Sungold. Δεν είναι λίγες οι ντομάτες που μπορούν να το πουν αυτό.

Ντομάτα Μαύρης Θάλασσας-Υπέροχη μαύρη ντομάτα-γεμάτη μπομπονιέρα με γήινες αποχρώσεις. Μου θυμίζει το Black Krim, πολύ πιο παραγωγικό. Ένας νικητής!

ΟΥΤΕ ΚΑΛΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΚΟΣ

ΜΕΛΙΟΜΟΥΡΑ-Εντάξει, πάντα θέλω να καλλιεργώ βατόμουρα αλλά χρειάζονται όξινο χώμα που δεν έχουμε εδώ στα νοτιοδυτικά. Το χώμα μας είναι πολύ αλκαλικό. Διάβασα λοιπόν ότι τα μελιτώματα (που μοιάζουν με μακρόστενο μύρτιλο και έχουν παρόμοια γεύση), δεν χρειάζονται όξινο χώμα και αντέχουν τους κρύους χειμώνες. Έτσι πήρα δύο ΦΥΤΑ και δεν ήταν ευχαριστημένοι. Δεν πέθανε, αλλά δεν τα πήγε καλά, οπότε η ετυμηγορία τους βγαίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα επιβιώσουν τον χειμώνα μας και θα τα πάνε καλά την επόμενη σεζόν. Η ετυμηγορία έχει βγει για αυτά, αλλά ελπίζω ότι θα επιστρέψουν!

Schreibe einen Kommentar