The Best Soil For Dahlia Flowers (Βασικός οδηγός)

0
The Best Soil For Dahlia Flowers (Βασικός οδηγός)

Το καλύτερο μείγμα εδάφους για να ευδοκιμήσουν τα άνθη της Ντάλιας

Οι ντάλιες εκτιμώνται σε όλο τον κόσμο για τη συμβολική τους αξία, τις ευεργετικές τους ιδιότητες και τα ελκυστικά, γεωμετρικά λουλούδια σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Αλλά πριν εμφανιστούν αυτές οι ανθοφορίες, οι κόνδυλοι ξεκινούν από το έδαφος και η σωστή επιλογή αυτού του τύπου εδάφους είναι το κλειδί για την αυξανόμενη επιτυχία σας. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τον καλύτερο τύπο εδάφους για Ντάλιες, συμπεριλαμβανομένων των ντάλιες σε γλάστρες, και εξετάστε τα σημάδια που η Ντάλια σας βρίσκεται σε λάθος χώμα.


Το καλύτερο χώμα για λουλούδια ντάλιας – τα απαραίτητα

Οι κόνδυλοι της ντάλιας είναι επιρρεπείς σε σήψη σε λάθος τύπο εδάφους. Απαιτούν χαλαρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καλά στραγγιζόμενο έδαφος στην πιο αμμώδη πλευρά για να ευδοκιμήσουν. Αποφύγετε αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν υπερβολική υγρασία και εμποδίζουν το οξυγόνο να φτάσει στις ρίζες. Για τις ντάλιες σε γλάστρες, επιλέξτε ένα μείγμα γλαστρών υψηλής ποιότητας και προσθέστε το με άμμο ή περλίτη για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.


Επεξήγηση των τύπων εδάφους

Επεξήγηση των τύπων εδάφους

Το έδαφος (μαζί με το νερό και το φως του ήλιου) εξυπηρετεί πολλούς βασικές λειτουργίες για τα φυτάκαι οι περισσότερες, συμπεριλαμβανομένων των ντάλιες, δεν μπορούν να αναπτυχθούν ή να επιβιώσουν χωρίς αυτό.

Για αρχή, η Ντάλιες σας θα απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από το έδαφος μέσω του νερού. Όταν ξεκινούν, οι κόνδυλοι αποθηκεύουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για την αρχική τους ανάπτυξη, αλλά μόλις εδραιωθούν, χρειάζονται βοήθεια από το έδαφος για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ανθίζουν.

Το έδαφος είναι επίσης μια σημαντική άγκυρα που κρατά τον κόνδυλο και τις ρίζες όρθιες. Οι ντάλιες είναι ψηλά φυτά που χρειάζονται αρκετή υποστήριξη για να σταματήσουν τα μακριά στελέχη τους να πέφτουν στον άνεμο και τη βροχή, και ο συνδυασμός στιβαρού εδάφους και πασσάλου είναι ζωτικής σημασίας για αυτή τη διαδικασία.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εδάφους, ο καθένας με χαρακτηριστικά που καθορίζουν πόσο καλά θα αναπτυχθεί το φυτό σας. Διαφορετικά εδάφη διατηρούνται σε διαφορετικά επίπεδα υγρασίας – μερικά στραγγίζουν ελεύθερα, ενώ άλλα παγιδεύουν σωματίδια και παραμένουν υγρά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το επίπεδο του οξυγόνου που ταξιδεύει μέσω του εδάφους και στις ρίζες καθορίζεται επίσης από τον τύπο του εδάφους. Γι‘ αυτό είναι σημαντικό να ταιριάξετε τον σωστό τύπο με τις ανάγκες των φυτών σας.

Οι τύποι ταξινομούνται γενικά με βάση τα μεγέθη των σωματιδίων στο έδαφος, χωρίζονται σε αυτές τις ομάδες:

  • Αμμώδη εδάφη: μεγάλα σωματίδια που στραγγίζουν γρήγορα
  • Αργιλώδες χώμα: μικρά σωματίδια που συγκρατούν το νερό
  • Λυρωπό έδαφος: η μέση λύση μεταξύ των δύο

Ο συνδυασμός και των τριών σε ορισμένες αναλογίες δημιουργεί έναν τύπο εδάφους γνωστό ως αργιλώδες, τη συνοχή για την οποία αγωνίζονται οι περισσότεροι κηπουροί. Ωστόσο, διαφορετικά φυτά προτιμούν διαφορετικούς τύπους εδάφους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ο καλύτερος τύπος εδάφους για τις ντάλιες

Ο καλύτερος τύπος εδάφους για τις ντάλιες

Οι ντάλιες αναπτύσσονται από κόνδυλους που αποθηκεύουν θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της αδρανοποίησης και προστατεύουν το φυτό κάτω από το έδαφος για να το επιτρέψουν να αναδυθεί ξανά το επόμενο έτος. Αυτός ο κόνδυλος είναι πολύ ευαίσθητος στη σήψη, ειδικά στα αρχικά στάδια ανάπτυξης πριν από την εγκατάσταση των ριζών.

Λόγω αυτής της ευαισθησίας, το καλύτερο έδαφος για τους περισσότερους τύπους ντάλιες είναι ένα ελαφρύ και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Θα πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένο από οποιαδήποτε συστατικά αργίλου που μπορούν να συγκρατήσουν την υγρασία και να σταματήσουν τη ροή του οξυγόνου μέσω του εδάφους. Πέρα από αυτή την απαίτηση, δεν είναι ιδιαίτερα ιδιότροποι και θα είναι χαρούμενοι σχεδόν σε οποιοδήποτε έδαφος.

Ενώ προτιμούν να αναπτύσσονται σε πλούσιο, γόνιμο έδαφος, οι ντάλιες γενικά θα ευδοκιμήσουν σχεδόν οπουδήποτε με τα κατάλληλα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και φροντίδα. Για παράδειγμα, εάν το χώμα σας είναι πολύ μακριά στην αμμώδη πλευρά, θα χρειαστεί απλώς να ποτίζετε ή να γονιμοποιείτε τις ντάλιες πιο συχνά για να κρατάτε τα φυτά χαρούμενα. Όσο το χώμα δεν είναι κορεσμένο ή βρεγμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι Ντάλιες σας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται καλά.

Εάν τα εδάφη με υψηλότερη περιεκτικότητα σε άργιλο είναι η μόνη σας επιλογή, μπορείτε επίσης να τα τροποποιήσετε για να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Ένας συνδυασμός άμμου ποταμού και κομπόστ θα προσφέρει ιδανική ισορροπία. Προσθέστε όση άμμο χρειάζεται μέχρι το νερό να στραγγίσει ελεύθερα από το χώμα.

Εάν το χώμα σας είναι πολύ αμμώδες, οι προσθήκες κομπόστ και τύρφης θα αυξήσουν την κατακράτηση υγρασίας. Αλλά, βεβαιωθείτε ότι δεν προσθέτετε πάρα πολύ, καθώς αυτά τα υλικά κρατούν άφθονη υγρασία και μπορούν να σαπίσουν τις ρίζες αν δεν είστε προσεκτικοί.

Το καλύτερο pH εδάφους για τις ντάλιες

Το καλύτερο pH εδάφους για τις ντάλιες

Οι ντάλιες δεν είναι πολύ ιδιαίτερες όσον αφορά τον τύπο του εδάφους, αλλά γενικά αναπτύσσονται καλύτερα όταν το pH είναι ελαφρώς όξινο. Το να στοχεύσετε περίπου στο 6,5 είναι το καλύτερο στοίχημά σας, αλλά θα πρέπει να αναπτυχθούν καλά σε εδάφη με pH μεταξύ 6 και λίγο κάτω από το 7. Μια γρήγορη δοκιμή εδάφους θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το pH σας και εάν χρειάζεται να κάνετε τροποποιήσεις.

Εάν το χώμα σας είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, υπάρχουν τροποποιήσεις που μπορείτε να προσθέσετε που θα βελτιώσουν τις συνθήκες για τις ντάλιες σας. Αυτές οι τροποποιήσεις γίνονται καλύτερα πριν από τη φύτευση για να διασφαλιστεί ότι δεν χρειάζεται να γίνουν άλλες τροποποιήσεις μετά τη φύτευση. Οι ντάλιες δεν τους αρέσει να τις ενοχλούν μόλις εγκατασταθούν.

Εάν το χώμα σας έχει pH πάνω από 7, η προσθήκη θείου σε αυτό θα ρίξει γρήγορα το pH. Αλλά, αν έχετε λίγο περισσότερο χρόνο στα χέρια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπόστ. Αυτό θα μειώσει αργά το pH του εδάφους με την πάροδο του χρόνου, ενώ θα βελτιώσει επίσης την ποιότητά του έναντι του θείου που δεν συμβάλλει στη συνολική υγεία του εδάφους.

Για χώμα με pH κάτω από 6, απλά προσθέστε ασβέστη στην κορυφή του εδάφους, ανακατέψτε το απαλά και ποτίστε. Βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε σιγά σιγά για να μην το παρακάνετε και να αυξήσετε πολύ το pH. Ξεκινήστε από μικρό, κάντε μια δοκιμή εδάφους και προσαρμόστε ξανά εάν χρειάζεται.

Το καλύτερο χώμα για ντάλιες σε γλάστρες

Το καλύτερο χώμα για ντάλιες σε γλάστρες

Τα πιο συμπαγή είδη Dahlia είναι ιδανικά για καλλιέργεια σε γλάστρες. Αλλά για να διασφαλιστεί ότι θα ευδοκιμήσουν, η προσθήκη κανονικού χώματος κηπουρικής στη γλάστρα δεν θα είναι αρκετή. Κατά την καλλιέργεια σε γλάστρες, απαιτείται ένα εξειδικευμένο μείγμα σχεδιασμένο να αποτρέπει τη σήψη και να προσθέτει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Κατά τη φύτευση, αναζητήστε υψηλής ποιότητας χώμα για γλάστρα – κατά προτίμηση αυτό που συνοδεύεται από πρόσθετα θρεπτικά συστατικά για να δώσει στα φυτά σας επιπλέον ώθηση. Για να βελτιώσετε περαιτέρω την αποστράγγιση, προσθέστε μερικές χούφτες άμμου ποταμού ή περλίτη στο μείγμα πριν από τη φύτευση, ανάλογα με τη συνοχή του εδάφους που έχετε επιλέξει.

Δοκιμάστε οποιοδήποτε από αυτά τα προτεινόμενα εδάφη γλάστρας για την καλύτερη απόδοση από τα φυτά σας:

(Σημείωση συντακτών: Η Petal Republic συμμετέχει σε προγράμματα συνεργασίας με την Amazon και άλλους εμπόρους για να βοηθήσει τους αναγνώστες να συνδεθούν με σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί να προτείνουμε).

Σημάδια ότι η Ντάλια σας βρίσκεται στο Λάθος Χώμα

Όταν οι ντάλιες φυτεύονται σε λάθος έδαφος, θα παρατηρήσετε γρήγορα προβλήματα με την ανάπτυξή τους. Τα περισσότερα από αυτά συνδέονται με την έλλειψη αποστράγγισης στο έδαφος, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα έλλειψης θρεπτικών ουσιών στο έδαφος.

  • Κιτρινίζοντας φύλλα: Όταν το χώμα κρατάει πολύ νερό, ο κόνδυλος θα αρχίσει να σαπίζει και τα φύλλα θα κιτρινίσουν. Τροποποιήστε το έδαφος πριν τη φύτευση και περιορίστε το πότισμα σας στο μέλλον.
  • Μαρασμός: Εάν η Ντάλια σας μαραίνεται και δεν μπορεί να κρατηθεί όρθια, το χώμα σας μπορεί να είναι πολύ υγρό ή πολύ ξηρό. Θα ξέρετε ποιο είναι πιο πιθανό από τη συνέπεια. Εάν το έδαφος περιέχει πολύ άργιλο, διορθώστε το με άμμο. Εάν περιέχει πολύ άμμο, τροποποιήστε το με κομπόστ και τύρφη.
  • Αποχρωματισμένα φύλλα: Οποιεσδήποτε περιοχές με κίτρινο ή καφέ χρώμα μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στο χώμα σας. Ενώ η λίπανση μπορεί να διορθώσει γρήγορα το πρόβλημα, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με γόνιμο έδαφος και να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να συγκρατήσει τυχόν θρεπτικά συστατικά που προστίθενται σε αυτό.
  • Έλλειψη λουλουδιών: Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για την έλλειψη ανθοφοριών στις ντάλιες σας, πρέπει να προσέξετε τον λανθασμένο τύπο εδάφους. Το έδαφος που συγκρατείται σε υπερβολική ή πολύ λίγη υγρασία θα προκαλέσει άγχος, οδηγώντας σε λιγότερες ανθοφορίες καθ ‚όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Το καλύτερο μείγμα εδάφους για ντάλια Λουλούδια – Η τελευταία λέξη

Το έδαφος είναι ένα σημαντικό θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ανθοφορία της Ντάλιας. Η διατήρηση των συνθηκών τέλειες θα εξασφαλίσει ότι θα έχετε τα περισσότερα λουλούδια από τους κόνδυλους της ντάλιας καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν.


Schreibe einen Kommentar