25 Καταπληκτικά Ηλίανθα Γεγονότα (2022)

0
25 Καταπληκτικά Ηλίανθα Γεγονότα (2022)

Μοναδικές και ενδιαφέρουσες πτυχές για τους ηλίανθους

Με τα χαρούμενα πρόσωπά τους και τα πολύχρωμα πέταλά τους, δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις όταν βλέπεις έναν ηλίανθο. Από καιρό αγαπημένο θέμα καλλιτεχνών, από Βαν Γκογκ προς την Ο Γκωγκέν προς την WeiWei, τα ηλιοτρόπια έχουν συμβολική σημασία σε πολλούς πολιτισμούς. Για τους Ίνκας, τα λουλούδια συμβόλιζαν τον ισχυρό Θεό Ήλιο. Για τους Βικτωριανούς, σήμαιναν λατρεία (ή υπεροψία). Και στις ΗΠΑ, συχνά δίνονται ηλιοτρόπια στην τρίτη επέτειο του γάμου. Αυτά τα χαρούμενα φυτά έχουν επίσης πολλές φαρμακευτικές και μαγειρικές χρήσεις. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για αυτά τα όμορφα και συναρπαστικά λουλούδια στον ολοκληρωμένο οδηγό μας για τα γεγονότα του ηλίανθου.


Σχετικά με τα ηλιοτρόπια

Σχετικά με τα ηλιοτρόπια

Οι ηλίανθοι ανήκουν στο γένος Helianthus, το οποίο περιέχει περίπου 70 είδη ετήσιων και πολυετών λουλουδιών. Ο κοινός ηλίανθος, H. ετήσια είναι ίσως ο αρχετυπικός ηλίανθος τόσο συχνά σε κήπους και τοπία.

Ανάλογα με την ποικιλία, αυτοί οι ντόπιοι της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής σταθεί μέχρι οκτώ πόδια ύψος. Έχουν δυνατό, ελαφρώς τριχωτό μίσχο και χοντρό φύλλωμα.

Οι περισσότεροι ηλίανθοι ανθίζουν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο με εντυπωσιακά κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα άνθη γύρω από έναν επίπεδο, κεντρικό δίσκο. Αν και τα άνθη μπορεί να μοιάζουν με μεμονωμένα λουλούδια, στην πραγματικότητα αποτελούνται από πολλά μικρότερα λουλούδια. Τα άνθη προσελκύουν μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Οι άνθρωποι (και η άγρια ​​ζωή) αγαπούν πολύ τους νόστιμους, πλούσιους σε λάδι σπόρους των φυτών.

25 εκπληκτικά γεγονότα για τους ηλίανθους

25 εκπληκτικά γεγονότα για τους ηλίανθους

1) Τα ηλιοτρόπια είναι ηλιοτροπικόςπου σημαίνει ότι τα πρόσωπά τους γέρνουν ελαφρά για να ακολουθήσουν τον ήλιο.

Αυτό βοηθά στη φωτοσύνθεση και στην προσέλκυση επικονιαστών. Ο ηλιοτροπισμός συνήθως τελειώνει όταν τα φυτά ωριμάζουν. οι περισσότεροι στέκονται στραμμένοι προς την ανατολή.

2) Ηλίανθος είναι εγγενείς στην Αμερική

Περισσότερα από 65 είδη είναι εγγενή στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική, ενώ τρία είδη είναι εγγενή στη Νότια Αμερική.

3) Οι άνθρωποι καλλιεργούν ηλίανθους από το 3000 π.Χ

Οι άνθρωποι καλλιεργούσαν ηλίανθους από το 3000 π.Χ

Έχουν από καιρό εκτιμηθεί για τους σπόρους τους, για την παραγωγή κίτρινης, μωβ ή μαύρης βαφής και για τις φαρμακευτικές τους χρήσεις.

4) Ο ηλίανθος είναι το λουλούδι του Κάνσας

H. annuus, το κοινό ηλίανθο, είναι εγγενές στις πεδιάδες πολιτείες και είναι το λουλούδι του Κάνσας. Το Κάνσας είναι γνωστό ως η «πολιτεία του ηλίανθου».

5) Οι αρχαίοι Ίνκας συνέδεαν τους ηλίανθους με τον Θεό Ήλιο

Οι αρχαίοι Ίνκας συνέδεαν τους ηλίανθους με τον Θεό Ήλιο

Οι αρχαίοι Ίνκα συνέδεαν τα ηλιοτρόπια με τον θεό ήλιο και οι θρησκευτικοί λειτουργοί φορούσαν ηλιοτρόπια στα τελετουργικά τους ρούχα.

6) Οι Ισπανοί πήραν τα ηλιοτρόπια πίσω στην Ευρώπη

Όταν οι Ισπανοί κατακτητές αποίκησαν την Αμερική, πήραν μαζί τους ηλίανθους πίσω στην Ευρώπη. Μέχρι το 1500, τα λουλούδια είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

7) Ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας έφερε ηλιοτρόπια στη Ρωσία από την Ολλανδία.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα είδη μαγειρικού λαδιού, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν απαγόρευσε το ηλιέλαιο για χρήση κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, έτσι τα φυτά έγιναν γρήγορα δημοφιλή. Μέχρι το 1800, πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα ηλίανθων φυτεύτηκαν σε όλη την περιοχή.

8) Τα ηλιοτρόπια ήταν βαθιά συμβολικά στη βικτωριανή γλώσσα των λουλουδιών

Τα ηλιοτρόπια ήταν βαθιά συμβολικά στη βικτωριανή γλώσσα των λουλουδιών

Στη βικτοριανή γλώσσα των λουλουδιών, ένα δώρο μικρών ηλίανθων σημαίνει λατρεία, ενώ ένα δώρο ψηλών ηλίανθων μπορεί να υποδηλώνει υπεροψία. Σήμερα, ένα δώρο ηλίανθων είναι πιο πιθανό να στείλει ένα μήνυμα ευτυχίας, φιλίας, χαράς και πίστης.

9) Στην κινεζική κουλτούρα, τα ηλιοτρόπια συμβολίζουν την καλή τύχη.

Κάνουν ένα τέλειο δώρο για νέους αποφοίτους και γιορτάζουν προσωπικά και επαγγελματικά επιτεύγματα. Οι ηλίανθοι θεωρούνται πολύ ευοίωνοι και το κίτρινο χρώμα συνδέεται συχνά με την εξυπνάδα και τη ζωτικότητα. Τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν επίσης τη μακροζωία, ίσως επειδή οι αρχαίοι Κινέζοι συνέδεαν τον ηλίανθο με την αθανασία.

10) Το όνομα του ηλίανθου προέρχεται από την ελληνική γλώσσα

Το όνομα του ηλίανθου προέρχεται από την ελληνική λέξη „ήλιος“ ή Ήλιος, και „λουλούδι“, ή ανθός.

11) Τα ηλιοτρόπια φιγουράρουν στον ελληνικό θρύλο της Κλυτιέ και του Απόλλωνα

Η Clytie ζήλευε το νέο έρωτα του Απόλλωνα, τη Leucothoe, έτσι μίλησε με τον πατέρα του Apollo, ο οποίος έθαψε τη Leucottoe. Ο Απόλλωνας τη μετέτρεψε σε ηλιοτρόπιο για να παρακολουθεί το άρμα του να κινείται στον ουρανό κάθε μέρα.

12) Τα ηλιοτρόπια ήταν ένα αγαπημένο θέμα για τον καλλιτέχνη Vincent van Gogh

Τα ηλιοτρόπια ήταν ένα αγαπημένο θέμα για τον καλλιτέχνη Vincent van Gogh

Οι 12 πίνακές του με ηλιοτρόπια είναι από τα πιο διάσημα έργα του. Δημιούργησε τους πίνακες στη Γαλλία μεταξύ 1887 και 1889 και αναφέρθηκε στα ηλιοτρόπια μάλλον κτητικά ως τη δική του καλλιτεχνική υπογραφή. Η αγάπη του Βαν Γκογκ για τα ηλιοτρόπια ενέπνευσε τον φίλο καλλιτέχνη Πολ Γκογκέν να ζωγραφίσει τον «Ζωγράφο των Ηλιοτρόπιων», μια εικόνα του βαν Γκογκ να δημιουργεί, μαντέψατε, τους πίνακές του με ηλίανθο.

13) Ο Βαν Γκογκ και ο Γκογκέν δεν είναι οι μόνοι ζωγράφοι που παρουσιάζουν ηλιοτρόπια.

Ο Ντιέγκο Ριβέρα ενσωμάτωσε τα λουλούδια σε πολλά έργα, όπως «Κορίτσι με ηλιοτρόπια.» Και το έργο του Ai Weiwei για το 2020 „Sunflower Seeds“ αποτελείται από εκατομμύρια σπόρους πορσελάνης — όλοι χειροποίητοι — που ζυγίζουν μαζί περισσότερο από 10 τόνους.

14) Το ύψος των ηλίανθων μπορεί να φτάσει τα 30 πόδια

Το ύψος των ηλίανθων μπορεί να φτάσει τα 30 πόδια

ο ο ψηλότερος γνωστός ηλίανθος είχε ύψος πάνω από 30 πόδια. Καλλιεργήθηκε στη Γερμανία το 2014.

15) Κάθε κεφαλή ηλίανθου περιέχει χιλιάδες μικροσκοπικά ανθάκια.

Μαζί, μοιάζουν με ένα μεγάλο κεφάλι λουλουδιών.

16) Κάθε ηλίανθος μπορεί να παράγει έως και 2.000 σπόρους

Οι μαύροι σπόροι είναι λιπαροί και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαγειρικού λαδιού και βουτύρου ξηρών καρπών. Οι γκρίζοι σπόροι είναι λιγότερο λιπαροί και χρησιμοποιούνται ως σνακ για τον άνθρωπο, σε σπόρους πτηνών και σε ζωοτροφές.

17) Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιελαίου

Χρειάζονται περίπου 100 λίβρες μαύρους ηλιόσπορους για να παραχθούν 40 λίβρες λάδι. Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιελαίου στον κόσμο.

18) Οι ηλιόσποροι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης D

Οι ηλιόσποροι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης D

Πολλά συμπληρώματα περιέχουν ηλιέλαιο. Οι σπόροι είναι επίσης πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Α και Ε, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το σελήνιο.

19) Το ηλιέλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Περιέχει λινολεϊκό οξύ, που χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπείες δέρματος. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα πολυακόρεστα λίπη στο ηλιέλαιο είναι μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά.

20) Οι ηλίανθοι ευδοκιμούν όταν δέχονται έξι έως οκτώ ώρες ήλιο κάθε μέρα

Οι ηλίανθοι χρειάζονται επίσης άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν. Εάν φυτευτούν πολύ κοντά μεταξύ τους, θα ανταγωνίζονται για πόρους και δεν θα αναπτυχθούν τόσο εύρωστα.

21) Οι ηλίανθοι συνήθως ανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο

Οι ηλίανθοι συνήθως ανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο

Στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ, η καλλιεργητική περίοδος για τους ηλίανθους εκτείνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Οι περισσότερες ποικιλίες ανθίζουν το καλοκαίρι, αν και μερικές παράγουν άνθη στα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο.

22) Τα 70 είδη ηλίανθων είναι διαφορετικά σε μέγεθος

Οι μικρότερες, νάνες ποικιλίες όπως το «Elf» φτάνουν μόνο περίπου 16 ίντσες σε ύψος με κεφάλια λουλουδιών 4 ιντσών. Οι ψηλότερες ποικιλίες, όπως ο «αμερικανικός γίγαντας», μπορούν να φτάσουν τα 16 πόδια ψηλά με τις κεφαλές των λουλουδιών να φτάνουν τις 12 ίντσες σε διάμετρο.

23) Οι ηλίανθοι ανθίζουν σε μια γκάμα χρωμάτων

Οι ηλίανθοι ανθίζουν σε διάφορα χρώματα

Ενώ πολλές είναι το αρχετυπικό ηλιόλουστο κίτρινο, άλλες ποικιλίες κυμαίνονται από λευκό, χρυσό, σκουριά και πορτοκαλί, ακόμη και βαθύ ρουμπινί κόκκινο. Ορισμένες ποικιλίες έχουν ακόμη και πολλαπλά χρωματιστά άνθη.

24) Τα φυτά ηλίανθου έχουν μια μοναδική ικανότητα να απορροφούν τις τοξίνες από τη γη

Μετά από πυρηνικά ατυχήματα, όπως το περιστατικό της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 και η κατάρρευση του Τσορνομπίλ το 1986, φυτεύτηκαν ηλίανθοι σε εκατομμύρια γύρω από την τοποθεσία. Αποδεικνύεται ότι τα λουλούδια, μαζί με άλλα φυτά όπως ο αμάραντος και η μουστάρδα του αγρού, είναι εξαιρετικό στην απορρόφηση της ακτινοβολίας.

25) Οι ηλίανθοι καλλιεργούνται εύκολα.

Απλώς δώστε τους πλήρη ήλιο, αρκετό χώρο και τη σωστή ποσότητα νερού για τις ανάγκες τους και δείτε τα να μεγαλώνουν! Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρατείνετε την περίοδο ανθοφορίας φυτεύοντας σπόρους σε εβδομαδιαία διαστήματα ή επιλέγοντας διάφορους τύπους που ανθίζουν σε διαφορετικούς χρόνους.


Γεγονότα ηλίανθου – Η τελευταία λέξη

Οι ηλίανθοι μπορεί να είναι περισσότερο γνωστοί για τα χαρούμενα, κίτρινα κεφάλια τους που γνέφουν και ακολουθούν τον ήλιο στον ουρανό. Αλλά αυτά τα χαρούμενα λουλούδια έχουν πολλά να προσφέρουν, από οφέλη για την υγεία έως ένα καθαρότερο περιβάλλον. Φυσικά, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να στείλετε ένα μήνυμα ευθυμίας, φιλίας και χαράς.


Schreibe einen Kommentar