Το φετινό Kale « giantveggiegardener

0
Το φετινό Kale « giantveggiegardener

scotch curly kale

Σκωτσέζικο σγουρό λάχανο

Το λάχανο (και το σέσκουλο) λατρεύουν τον πιο δροσερό καιρό, ενώ οι καλλιέργειες της ζεστής εποχής ξεθωριάζουν. Καλλιέργησα δύο είδη λάχανου φέτος. Ο πρώτος είναι ο Σκούνια Curly Kale που φαίνεται παραπάνω, το οποίο τα πήγε πολύ καλά. Χωρίς αφίδες ή ζημιές στη θηλιά του λάχανου (από τον σκόρο του λάχανου). Ένας σούπερ παραγωγός!

ζημιά στο λάχανο Lacinato

Ζημιά στο λάχανο Lacinato

Το άλλο λάχανο που είναι το αγαπημένο μου, είναι Lacinato kale. Είναι επίσης γνωστό ως κατσαρό λάχανο της Τοσκάνης, ιταλικό λάχανο, λάχανο δεινοσαύρου, μαύρο λάχανο. Αντιμετώπισε επιθέσεις από λαχανόσκωρους που οδήγησαν σε πολύ «τρύπα» λάχανο από τη θηλιά του λαχανόσκωρου. Δεν ξέρω γιατί επιτέθηκαν στο Lacinato, αλλά όχι στο σγουρό λάχανο, αλλά τους άφησα μέσα ως καλλιέργεια παγίδας για να τραβήξω τη λάχανα σε αυτούς. Θα μπορούσα να ψεκάσω το Bt, ένα οργανικό εντομοκτόνο κάμπιας, αλλά δεν το κατάφερα. Οι καλλιέργειες δεν ήταν κοντά η μία στην άλλη.

Οι κορυφές του Lacinato αναρρώνουν από ζημιές

Τα πάνω φύλλα του Lacinato αναρρώνουν από ζημιές

Σήμερα παρατήρησα ότι τα νέα φύλλα στο Lacinto είναι τέλεια – χωρίς τρύπες, οπότε νομίζω ότι ο λαχανόσκωρος έχει φύγει. Έτσι έκοψα όλα τα τρυπημένα φύλλα στον πάτο και τα έδωσα στα κοτόπουλα μου και θα μαζέψω τα ωραία φύλλα σύντομα. Τα κοτόπουλα το λατρεύουν.

Θα αφήσω όλα τα λαχανάκια στον κήπο προς το παρόν, καθώς τους αρέσει ο πιο δροσερός καιρός και θα τα καλύψω με κάλυμμα σειρών όταν έρθει η πρώτη κατάψυξη την επόμενη εβδομάδα (ΠΑΓΩΣΗ ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!).

Οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δεν μου άρεσε το λάχανο να το βρίσκω πολύ σκληρό για μένα. Αλλά μου αρέσει πολύ στα μαγειρευτά και τις σούπες όπου μαλακώνει. Για να το ετοιμάσω για να το χρησιμοποιήσω αργότερα, κόβω όλα τα φύλλα από τα κοτσάνια, το ψιλοκόβω και βράζω στον ατμό το λάχανο για 2 λεπτά. Το ψύχω πολύ γρήγορα κάτω από το νερό με πάγο για να σταματήσει το μαγείρεμα. Στη συνέχεια στραγγίζω και στύβω όλο το υγρό και το βάζω σε βήματα 2 φλιτζανιών σε σακουλάκια με φερμουάρ κατάψυξης και το παγώνω. Είναι η τέλεια ποσότητα για να βάλετε σε μαγειρευτά και σούπες το χειμώνα.

Schreibe einen Kommentar