Πώς να φροντίζετε και να χειρίζεστε σωστά τις τουλίπες σας

1
Πώς να φροντίζετε και να χειρίζεστε σωστά τις τουλίπες σας

Από τουλίπες μέχρι χρυσάνθεμα, η σειρά μας «The Language of Flowers» εξερευνά τα πάντα, από συμβουλές φροντίδας φρέσκων λουλουδιών μέχρι συμβολισμούς και νόημα λουλουδιών. Αυτό το άρθρο προσφέρει συμβουλές για τη φροντίδα της τουλίπας, από το να μεγαλώσετε τη δική σας μέχρι να διατηρήσετε τις ρυθμίσεις σας.

Η άνοιξη είναι στον αέρα και αυτό σημαίνει άφθονα άνθη παντού, από το πάρκο της γειτονιάς μέχρι τη δική σας αυλή. Ένα εμβληματικό ανοιξιάτικο λουλούδι που θα δώσει χρώμα στο σπίτι σας είναι η τουλίπα. Ετοιμαστείτε να επωφεληθείτε από την περίοδο αιχμής της τουλίπας με τις κορυφαίες συμβουλές μας για τη φροντίδα της τουλίπας, από την επιλογή του τέλειου λαμπτήρα μέχρι τη φροντίδα των κομμένων λουλουδιών.

Επιλέγοντας την τέλεια λάμπα

Όταν αγοράζετε βολβούς τουλίπας, βεβαιωθείτε ότι είναι υγιείς. Θα πρέπει να είναι σφιχτά, να μην χυλώνουν και να έχουν καλό μέγεθος. Κάποια επιφανειακά καλούπια στον λαμπτήρα δεν είναι πρόβλημα. Διαφορετικές ποικιλίες θα παράγουν βολβούς διαφορετικού μεγέθους, γι‘ αυτό επιλέξτε τον μεγαλύτερο του είδους που αγοράζετε. Οι βολβοί είναι οι χειμερινές μονάδες αποθήκευσης των φυτών, οι οποίες παρέχουν τροφή κατά τη διάρκεια του λήθαργου. Ένας μεγαλύτερος βολβός θα σημαίνει ένα μεγαλύτερο φυτό τουλίπας την άνοιξη.

Πώς να επιλέξετε το σωστό σημείο στον κήπο

Οι τουλίπες είναι βολβοί ανθεκτικοί στο χειμώνα που αναπτύσσονται μέσα USDA ζώνες ανθεκτικότητας 3 έως 8. Αναπτύσσονται καλύτερα σε σημείο με ήλιο έως ανοιχτή σκιά και σε γόνιμο έδαφος με άφθονη οργανική ύλη όπως τύρφη ή λίπασμα. Είναι σημαντικό το χώμα να στραγγίζει καλά για να μην σαπίσουν οι βολβοί. Οι τουλίπες δεν θα παράγουν πολλά λουλούδια σε πλήρη σκιά και δεν θα ευδοκιμήσουν σε μουσκεμένο, κακώς στραγγιζόμενο έδαφος. Εάν ο κήπος σας είναι πολύ υγρός όλο το χρόνο, ίσως σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι ή ένα δοχείο για τις τουλίπες σας.

Συμβουλές για φύτευση βολβών τουλίπας

Στον κήπο

Φυτέψτε τους βολβούς της τουλίπας το φθινόπωρο έξω στον κήπο οποιαδήποτε στιγμή μετά τον πρώτο παγετό και πριν παγώσει το έδαφος και γίνει σκληρό. Σκάψτε μια τρύπα που είναι περίπου τρεις φορές το βάθος από το μέγεθος του λαμπτήρα ή καθαρίστε μια επίπεδη περιοχή με το σωστό βάθος για πολλούς λαμπτήρες. Οι τουλίπες συνήθως πρέπει να φυτευτούν 6″ έως 8″ κάτω στο έδαφος λόγω του μεγάλου μεγέθους τους. Μικρότερος βολβός τουλίπας μπορεί να φυτευτεί σε μικρότερο βάθος 4″ έως 5″. Φυτέψτε τον βολβό με την μυτερή άκρη προς τα πάνω και το επίπεδο μέρος προς τα κάτω. Γεμίστε την τρύπα, χτυπήστε την και ποτίστε καλά. Όταν φυτεύετε περισσότερους από έναν βολβούς, οι τουλίπες πρέπει να απέχουν 4″ έως 5″ από το κέντρο τους. Λιπαίνετε κατά τη φύτευση και ξανά όταν βγουν οι βλαστοί την άνοιξη. Εάν οι σκίουροι ή τα τσιπούνια απειλούν να σκάψουν τους βολβούς σας, καλύψτε το χώμα με ένα συρμάτινο πλέγμα το φθινόπωρο για να τους κρατήσετε ασφαλείς.

Σε ένα δοχείο

Φωτογραφία των τουλιπών που μεγαλώνουν σε ένα δοχείο.

Οι τουλίπες που ανθίζουν σε ένα δοχείο είναι ένας όμορφος τρόπος για να φωτίσετε μια βεράντα ή μια βεράντα. Επιλέξτε μια γλάστρα κατάλληλου μεγέθους για τον αριθμό των τουλιπών που θέλετε να μεγαλώσετε και βεβαιωθείτε ότι έχει μια τρύπα στο κάτω μέρος για αποστράγγιση, έτσι ώστε το μείγμα να μην είναι μουσκεμένο. Χρησιμοποιήστε ένα καλό μείγμα γλάστρας, όχι χώμα κήπου, ώστε να στραγγίζει καλά. Όταν είστε έτοιμοι να φυτέψετε τους βολβούς το φθινόπωρο, είναι ευκολότερο να υγράνετε πρώτα το μείγμα, ώστε να μπορείτε να κάνετε μεμονωμένες τρύπες φύτευσης. Τοποθετήστε τους λαμπτήρες στο ίδιο περίπου βάθος που θα βρίσκονταν στον κήπο – 6″ έως 8″ για μεγάλους λαμπτήρες και 4″ έως 5″ για μικρές λάμπες τουλίπας, αφήνοντας τουλάχιστον 2″-3″ στο κάτω μέρος της γλάστρας για την ανάπτυξη των ριζών. Οι βολβοί μπορούν να φυτευτούν σε απόσταση 1″ έως 2″ στο κέντρο τους.

Οι τουλίπες χρειάζονται οκτώ έως 12 εβδομάδες κρύου (35⁰ F έως 45⁰ F) πριν ανθίσουν την άνοιξη. Εάν ζείτε σε ένα ψυχρό κλίμα που θα παγώσει το μείγμα γλάστρας εάν μείνει έξω (ζώνες ανθεκτικότητας USDA 3 έως 6), φέρτε τη γλάστρα σε μια δροσερή, προστατευμένη περιοχή, όπως γκαράζ, υπόγειο ή υπόστεγο μέχρι την άνοιξη. Στις ζώνες 7 ή 8, θα μπορείτε να αφήνετε τα δοχεία έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς να βλάψετε.

Για δοχεία σε όλες τις ζώνες USDA, το μείγμα γλάστρας θα πρέπει να διατηρείται υγρό αλλά όχι υγρό. Μην ποτίζετε αν δεν αρχίσει να στεγνώνει. Όταν οι πράσινοι βλαστοί εκτιναχθούν την άνοιξη, βγάλτε το δοχείο έξω στον ήλιο, ώστε να αναπτυχθούν και να ανθίσουν. Θα περάσουν περίπου τέσσερις έως πέντε εβδομάδες από τη στιγμή που θα εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί μέχρι την άνθιση των τουλίπες.

Φροντίδα τουλίπας αφού ανθίσουν

Με τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης, οι τουλίπες θα ξαναανθίσουν έως και τρία χρόνια από τη στιγμή της πρώτης φύτευσης. Κόψτε τα λουλούδια όταν μαραθούν, αλλά αφήστε τα φύλλα να συνεχίσουν να μεγαλώνουν για να φτιάξετε περισσότερη τροφή για τους βολβούς. Στη συνέχεια κόψτε τα φύλλα μόλις αρχίσουν να κιτρινίζουν. Δεν θα ανθίσουν ξανά όλες οι τουλίπες, οπότε θα έχετε άλλη μια ευκαιρία να φυτέψετε διαφορετικές όμορφες ποικιλίες.

Πότε να αγοράσετε τουλίπες

Δεν είστε έτοιμοι να καλλιεργήσετε τις δικές σας τουλίπες; Καλά νέα: Είναι άμεσα διαθέσιμα από το 1-800-Flowers.com. Αγοράστε τουλίπες με πλήρη άνθηση ΜΟΝΟ εάν σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε αμέσως. Διαφορετικά, αγοράστε ή κόψτε τις δικές σας τουλίπες όταν έχουν λίγο χρώμα. Αυτό θα δώσει στα λουλούδια σας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πώς να τακτοποιήσετε τις τουλίπες

Οι τουλίπες είναι ανθεκτικά λουλούδια που μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες, αν ξέρετε πώς να τις φροντίζετε σωστά. Όντας ένα από τα λίγα λουλούδια που συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν μετά την κοπή, οι τουλίπες μπορούν να μεγαλώσουν έως και μισή ίντσα την ημέρα και συχνά αγοράζονται καλύτερα σε μορφή μπουμπουκιού για απόλυτη μακροζωία.

  1. Κόψτε τις τουλίπες σας. Κατά την τακτοποίηση, ξεκινήστε αφαιρώντας το χαμηλότερο φύλλωμα που μπορεί να καθίσει στο νερό. Η αφαίρεση αυτών των φύλλων θα αποθαρρύνει τα βακτήρια που αναπτύσσονται, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορεί να κάνουν τα λουλούδια να μαραθούν νωρίτερα. Στη συνέχεια, κόψτε τουλάχιστον μισή ίντσα από το κάτω μέρος του στελέχους.
  2. Επιλέξτε ένα κατάλληλο δοχείο: Επιλέξτε ένα ψηλό δοχείο εάν θέλετε οι τουλίπες σας να παραμείνουν ίσιες και μακριές. Επιλέξτε ένα πιο κοντό και φαρδύ δοχείο αν θέλετε να δώσετε στις τουλίπες σας περισσότερο χώρο για να κινούνται με χάρη. Γεμίστε το βάζο το ένα τρίτο της διαδρομής με νερό και προσθέστε λίγο συντηρητικό λουλουδιών (γνωστή και ως τροφή για λουλούδια). Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή με λουλούδια, μισό καπάκι χλωρίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων. Μην κρατάτε τουλίπες και νάρκισσους στο ίδιο βάζο γιατί ο χυμός από τους νάρκισσους τείνει να φράζει τους μίσχους άλλων λουλουδιών, γεγονός που υποβαθμίζει τη ζωή του αγγείου.
  3. Απόλαυσε τον ήλιο. Οι τουλίπες είναι φωτοτροπικές, λυγίζουν προς το φως, επομένως περιστρέψτε το δοχείο καθημερινά για να διατηρήσετε τα στελέχη όρθια. Το να κόβετε ξανά τουλίπες κάθε δύο μέρες μπορεί να τις βοηθήσει να διαρκέσουν περισσότερο. Κρατήστε το βάζο μακριά από τον ήλιο ή άλλες πηγές θερμότητας.
  4. Κόψτε επιλεκτικά. Εάν κόψετε τουλίπες από ένα φυτό ή έναν κήπο, κόψτε τις σε μορφή μπουμπουκιού, αλλά αφήστε το φύλλωμα στο φυτό μέχρι να γίνει κίτρινο και στεγνό. Το στέγνωμα του φυλλώματος είναι αυτό που θρέφει τον βολβό για την επόμενη χρονιά.

Καθαρό βάζο = υγιή λουλούδια

Γνωρίζατε ότι τα βακτήρια μπορούν να συγκεντρωθούν και να παραμείνουν σε ένα βάζο για χρόνια; Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό βάζο που έχει πλυθεί με χλωρίνη για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να διατηρήσετε τα λουλούδια σας υγιή και χαρούμενα. Όπως με όλα τα λουλούδια, κρατήστε τις τουλίπες σας μακριά από φωτεινά, ηλιόλουστα παράθυρα ή άλλες πηγές υπερβολικής ζέστης. Οι λυγισμένες κεφαλές ή οι «δισκέτες» τουλίπες μπορούν να διορθωθούν τυλίγοντας τα στελέχη σε πλαστική μεμβράνη ή χαρτί, διατηρώντας όλα τα λουλούδια στο ίδιο ύψος. Αφού το τυλίξετε, κόψτε τα κοτσάνια για άλλη μια φορά και τοποθετήστε τα ξανά σε γλυκό νερό. Μετά από μερικές ώρες, αφαιρέστε το τύλιγμα και τα λουλούδια σας πρέπει να είναι ίσια. Αυτό το κόλπο θα λειτουργήσει μόνο εάν τα λουλούδια είναι αρκετά φρέσκα.

Τελική συμβουλή φροντίδας τουλίπας: Πώς να ισιώσετε τα λυγισμένα στελέχη

Παρακολουθήστε τις συμβουλές της εμπειρογνώμονας των λουλουδιών Julie Mulligan για να αφαιρέσετε την κάμψη από τα στελέχη της τουλίπας.


Ανοιξιάτικη διαφήμιση banner
Νάνσυ Μαφία

Η Nancy Maffia έχει πτυχίο στη βιολογία και μεταπτυχιακό στη φυτοκομία και τις επικοινωνίες. Έχει εργαστεί στην ταξινόμηση φυτών, έχει γράψει και επιμεληθεί βιβλία κηπουρικής και άρθρα για φυτά, και αυτή τη στιγμή εργάζεται σε ένα κέντρο κήπου βοηθώντας τους πελάτες με ερωτήσεις φυτών και κηπουρικής. Έχει δημοσιευθεί στο Encyclopedia of Indoor Gardening, Getting the Most from Your Garden και άλλα.

Schreibe einen Kommentar