Πώς να καλλιεργήσετε το Dianthus chinensis (κινέζικο ροζ)

0
Πώς να καλλιεργήσετε το Dianthus chinensis (κινέζικο ροζ)

Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε Dianthus chinensis Λουλούδια στο σπίτι

Dianthus chinensis, κοινώς γνωστά ως κινέζικα ροζ, προσθέστε μια εντυπωσιακή πινελιά ροζ, κόκκινου και λευκού χρώματος στον κήπο. Οι κηπουροί σε όλη την Ασία και την Ευρώπη, για πολύ καιρό βραβευόντουσαν, τα κινέζικα ροζ συνδέονται με την αγάπη και τη θεότητα. Σίγουρα κάνουν μια θεϊκή προσθήκη σε παρτέρια και μπορντούρες, προσελκύοντας πεταλούδες και κολίβρια με τα πολύχρωμα, οδοντωτά άνθη τους. Εδώ θα σας μάθουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να καλλιεργείτε και να φροντίζετε τα λουλούδια Dianthus chinensis στο σπίτι.


Πώς να αναπτυχθεί Dianthus chinensis (Κινέζικο ροζ) – Τα βασικά

Βοτανική ονομασία: Dianthus chinensis
Γνωστός και ως: Κινέζικο ροζ, China Pink, Indian Pink, Rainbow Pink
Ζώνες ανθεκτικότητας: USDA Ζώνες 6 έως 9
Μήνες ανθοφορίας: Τέλη άνοιξης έως αρχές φθινοπώρου
Αυξανόμενη Δυσκολία: Χαμηλή συντήρηση και εύκολη καλλιέργεια
Τύπος φυτού: Ετήσιο σε ψυχρότερες περιοχές, διετές ή τρυφερό πολυετές σε θερμότερες περιοχές
Απαιτήσεις φωτός: Μερικός έως πλήρης ήλιος, με απογευματινή σκιά που προτιμάται σε ζεστό καιρό
Θερμοκρασία & Υγρασία: Ευδοκιμεί σε ψυχρότερα κλίματα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη
Ανάγκες σε πότισμα: Απαιτεί καλή αποστράγγιση. νερό όταν το χώμα είναι ξηρό
Προτιμήσεις εδάφους: Μέτριο, ξηρό έως μέτριο έδαφος με ουδέτερο έως αλκαλικό pH (6,0-8,0)
Σίτιση: Πρόσθεσε ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης στο έδαφος κατά τη φύτευση ή εφαρμόστε α ισορροπημένο λίπασμα κάθε 6-8 εβδομάδες
Προσδοκίες ανάπτυξης: Έως 2,5 πόδια ύψος και 1 πόδι πλάτος
Τοξικότητα: Το φύλλωμα είναι τοξικό για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα. μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και έμετο

Σχετικά με Dianthus chinensis (Κινέζικο ροζ)

Σχετικά με το Dianthus chinensis (κινέζικο ροζ)

Γένος, Είδος και Οικογένεια Φυτών

Το γένος Dianthus περιέχει περίπου 300 είδη ανθοφόρων φυτών. Τα κοινά είδη που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά περιλαμβάνουν τα γαρίφαλα και το γλυκό William. Το φυτό Dianthus ανήκει στο Οικογένεια Caryophyllaceae, γνωστή και ως οικογένεια „ροζ“ ή „γαρύφαλλο“. Περιέχει 81 γένη και περισσότερα από 2.600 είδη.

Γενικά Βοτανικά Χαρακτηριστικά

Τα κινέζικα ροζ μεγαλώνουν σε συστάδες ή αναχώματα ύψους έως 2,5 πόδια και πλάτος 12 ίντσες. Έχουν σχήμα λόγχης, στενό φύλλωμα μήκους περίπου 3 ιντσών. Στα τέλη της άνοιξης, ροζ, κόκκινα, λευκά ή δίχρωμα άνθη ανθίζουν σε συστάδες στην κορυφή των λεπτών, διακλαδιζόμενων μίσχων. Τα πέταλα με κρόσσια μοιάζουν σαν να είναι κομμένα με ροζ ψαλίδια.

Dianthus chinensis Προέλευση & Ιστορία

Dianthus chinensis Origins & History

D. chinensis είναι εγγενές σε περιοχές της βόρειας Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κορέας και της Μογγολίας, καθώς και σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ρωσίας. Στην πατρίδα του, τα κινέζικα ροζ φυτρώνουν σε λιβάδια και δασικά περιβάλλοντα.

Τα φυτά καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Θεωρείται ότι μπορεί να εισήχθησαν στους ηπειρωτικούς ευρωπαϊκούς κήπους ήδη από τον 16ο αιώνα από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολο Ε‘. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι το φυτό έφτασε στην Αγγλία στις αρχές του 1600.

Στη Βόρεια Αμερική, τα αρχεία κηπευτικών δείχνουν κινέζικα ροζ που καλλιεργούνται στους κήπους του Thomas Jefferson στο Monticello το 1807.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, το όνομα «ροζ» δεν προέρχεται από το χρώμα των λουλουδιών. Μάλλον, η κοινή ονομασία για D. chinensis βασίζεται στις οδοντωτές άκρες των ανθέων. Μοιάζουν σαν να έχουν κοπεί από ροζ ψαλίδια, εξ ου και το όνομα „ροζ“.

Στην πραγματικότητα, πολλά ιστορικά έγγραφα περιγράφουν το χρώμα των λουλουδιών ως ρουζ ή απαλό κόκκινο, χωρίς να χρησιμοποιούν ποτέ τη λέξη ροζ. Αυτό οδήγησε ορισμένους στη θεωρία ότι η ίδια η λέξη για το ροζ χρώμα βασίζεται στα λουλούδια και όχι το αντίστροφο.

Χρήσεις & Οφέλη από Dianthus chinensis

Χρήσεις & Οφέλη του Dianthus chinensis

D. chinensis υπήρξε χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για περισσότερες από δύο χιλιετίες. Ως «πικρό τονωτικό βότανο» – ένα φυτό που προάγει την υγιή πέψη – τα ροζ της Κίνας έχουν χρησιμοποιηθεί για την τόνωση του πεπτικού συστήματος, του ουροποιητικού συστήματος και των εντέρων.

Τα θρυμματισμένα, αποξηραμένα φύλλα χρησιμοποιούνται για την προώθηση της υγείας των ματιών. D. chinensis Τα φυτά χρησιμοποιούνται επίσης τοπικά για τη θεραπεία του ερεθισμού και του πρηξίματος του δέρματος. Η επιστημονική έρευνα δείχνει δυνατότητα θεραπείας του καρκίνου.

Στο τοπίο, τα άνθη του Dianthus προσελκύουν επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες. Είναι επίσης ιδιαίτερα ελκυστικά κολίβρια και ωδικά πτηνά.

Τα λουλούδια του Dianthus είναι από καιρό γνωστά ως «λουλούδια των θεών». Αυτή η σύνδεση με το θείο ξεκίνησε στα αρχαία ελληνικά και στη Ρώμη, όπου τα πέταλα με άρωμα γαρύφαλλου συγκεντρώνονταν σε στεφάνια και στέφανα. Τα άνθη χρησιμοποιούνταν επίσης για τον αρωματισμό κρασιού, νερού και ελαίων για θρησκευτικές και σημαντικές τελετές. Στη βικτοριανή γλώσσα των λουλουδιών, τα φυτά Dianthus συμβολίζουν την αγάπη και τη στοργή.

Dianthus chinensis Εποχή ανθοφορίας

Όταν καλλιεργούνται στις ζώνες ανθεκτικότητας του USDA 6 έως 9, τα κινέζικα ροζ συνήθως αρχίζουν να ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης. Μπορεί να ανθίσουν για αρκετούς μήνες, με χρώμα που διαρκεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου.

Προσδοκίες ανάπτυξης

Προσδοκίες ανάπτυξης

Τα κινέζικα ροζ μπορεί να φτάσουν τα 2,5 πόδια σε ύψος και πλάτος. Στις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης, τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα.

Τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το Dianthus chinensis στον κήπο

Τα συντροφικά φυτά – ή φυτά με παρόμοιες συνθήκες ανάπτυξης – που φαίνονται υπέροχα με τα κινέζικα ροζ στον κήπο περιλαμβάνουν:

  • Μωβ γερανοφόρος ράβδος (Γεράνι x grande)είναι ένα βραβευμένο υβρίδιο που ανθίζει στις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού με μια αφθονία βιολετί-μπλε, σε σχήμα πιατιού άνθη
  • Ο μαϊντανός της Βαλτικής (Cenolopheum denudatum), είναι ένα πολυετές φυτό που παράγει ευάερα σμήνη λευκών ανθέων από τα μέσα του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο και φτάνει τα 4 πόδια σε ύψος
  • αυτιά αρνιού (Στάχυς βυζαντινά) είναι βραβευμένο για το θολό, ασημί αειθαλές φύλλωμά του που φτάνει τα 8 ίντσες σε ύψος και απλώνεται έως και 3 πόδια
  • Caradonna φασκόμηλο (Salvia woody «Caradonna») μεγαλώνει σε ψηλές ακίδες από βαθύ μωβ άνθη που εμφανίζονται από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού

Πώς να αναπτυχθεί Dianthus chinensis

Πώς να καλλιεργήσετε το Dianthus chinensis

Οι καλύτερες τοποθεσίες για να φυτέψετε Dianthus chinensis

D. chinensis είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη μέση των περιγραμμάτων, χάρη στο μέγιστο ύψος των 2,5 ποδιών και το ελκυστικό, στενό φύλλωμα. Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε κινέζικα ροζ σε κρεβάτια κήπου και δοχεία. Εάν ζείτε σε ένα πιο ζεστό κλίμα, φροντίστε να παρέχετε προστασία από τον απογευματινό ήλιο.

Τα κινέζικα ροζ λειτουργούν καλά σε διάφορους τύπους κήπων, όπως βραχόκηπο, κήπους με πεταλούδες, κήπους εξοχικών σπιτιών και ακόμη και κήπους ανθεκτικούς στην ξηρασία.

Οι καλύτερες εποχές για φύτευση Dianthus chinensis

Όταν φυτεύετε από σπόρο, σπείρετε D. chinensis σπόροι σε εσωτερικούς χώρους 6 έως 8 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού. Μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα ή τα φυτά που αγοράσατε σε εξωτερικούς χώρους, από μία έως δύο εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού.

Εάν σπείρετε σπόρους απευθείας στο τοπίο, περιμένετε μέχρι να περάσει η τελευταία ημερομηνία παγετού.

Μεγαλώνοντας Dianthus chinensis από το Seed vs Nursery Plants

Όταν καλλιεργείτε κινέζικα ροζ από σπόρους, σπέρνετε σε εξωτερικούς χώρους μόνο αφού περάσει ο κίνδυνος παγετού (σε πολλές εύκρατες περιοχές, Απρίλιο ή Μάιο). Καλύψτε με ένα πολύ ελαφρύ στρώμα χώματος.

Εάν σπέρνετε υπό καταφύγιο, μπορείτε να ξεκινήσετε στα τέλη του χειμώνα. Οι σπόροι χρειάζονται μία έως δύο εβδομάδες για να βλαστήσουν στους 65 έως 70 βαθμούς F. Μεταμοσχεύστε σε εξωτερικούς χώρους κοντά στην τελευταία ημερομηνία παγετού. Σε πολλές περιοχές, αυτό θα γίνει τον Μάιο.

Το καλύτερο χώμα για τα China Pinks

Ποιο είναι το καλύτερο χώμα

D. chinensis αναπτύσσονται καλύτερα σε έδαφος που είναι πολύ καλά στραγγιζόμενο. Ανέχονται περιστασιακά ξηρό έδαφος και αντιπαθούν τα βρεγμένα πόδια. Τα ροζ της Κίνας θα αναπτυχθούν σε μια σειρά τύπων εδάφους, όπως αμμώδη, αργιλώδη και αργιλώδη. Προτιμούν ένα pH που είναι ουδέτερο έως ελαφρώς αλκαλικό, από 7,0 έως λίγο πάνω από 8,0.

Πώς να φυτέψετε Dianthus chinensis

Κατά τη σπορά του σπόρου Dianthus στις αρχές της άνοιξης, καλύψτε με ένα πολύ λεπτό στρώμα χώματος. Τα φυτά χρειάζονται φως για να βλαστήσουν.

Όταν φυτεύετε από φυτώρια στα τέλη της άνοιξης, σκάβετε μια τρύπα που έχει το ίδιο βάθος και διπλάσιο πλάτος από τη ρίζα. Τοποθετήστε απαλά το φυτό στην τρύπα και γεμίστε το με χώμα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης κατά τη φύτευση, εάν το επιλέξετε. Ποτίστε καλά.

Dianthus chinensis Προτιμήσεις φωτός

Τα κινέζικα ροζ ευδοκιμούν στον πλήρη έως μερικό ήλιο. Σε ζεστές περιοχές, προσφέρετε απογευματινή σκιά.

Dianthus chinensis Προτιμήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας

D. chinensis αναπτύσσεται καλύτερα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο. Θα ανεχθούν περιστασιακά ξηρές συνθήκες.


Πώς να Φροντίζετε Dianthus chinensis

Πώς να φροντίσετε το Dianthus chinensis

Πότισμα Dianthus chinensis

Ποτίστε κινέζικα ροζ όταν το χώμα αισθάνεται ξηρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ποτίστε μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Τα κινέζικα ροζ προτιμούν ένα λιγότερο συχνό βαθύ μούλιασμα, αντί για πιο συχνό ελαφρύ πότισμα.

Πώς, πότε και γιατί να γονιμοποιήσετε Dianthus chinensis

Εάν χρησιμοποιείτε φυτά φυτών, προσθέστε ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης στο έδαφος κατά τη φύτευση. Διαφορετικά, εφαρμόστε ένα ισορροπημένο λίπασμα, όπως το 20-10-20, κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Κλάδεμα & Κοπή Πίσω Dianthus chinensis

Κλάδεμα & Κοπή Dianthus chinensis

Deadhead ένα ξοδευμένο λουλούδι από D. chinensis για να βοηθήσει στην παράταση της περιόδου ανθοφορίας. Εάν η ανθοφορία μειωθεί, μπορείτε να κόψετε και να κόψετε τα φυτά για να ενθαρρύνετε περισσότερες ανθοφορίες.

Διάδοση

Τα κινέζικα ροζ μπορεί να σπείρουν μόνοι τους αν αφήσετε μερικά κεφάλια λουλουδιών για να τα σπέρσετε. Μπορείτε επίσης να πολλαπλασιαστείτε από μοσχεύματα στελέχους.

Κόψτε τους μη ανθοφόρους μίσχους ακριβώς κάτω από μια ένωση φύλλου. Κόψτε τα κάτω φύλλα, αφήνοντας τέσσερα έως πέντε φύλλα στην κορυφή του στελέχους. Βουτήξτε τις βάσεις των στελεχών σε μια ένωση ριζοβολίας και μετά τοποθετήστε τις σε γλάστρες με ελαφρύ χώμα γλάστρας. Ποτίστε την κατσαρόλα και μετά τοποθετήστε την σε μια πλαστική σακούλα. Τα μοσχεύματα θα σχηματίσουν ρίζες σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες.

Διαχειμάζοντας Dianthus chinensis

Τα κινέζικα ροζ μπορεί να είναι μονοετή ή διετές, ανάλογα με την κλιματική ζώνη. Για να ενθαρρύνετε τα φυτά να επιβιώσουν το χειμώνα, προστατέψτε τα φυτά από τους ξηρούς ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Αφού τελειώσει η ανθοφορία, κόψτε τα φυτά, αφαιρώντας τυχόν ξηλωμένα άνθη και περίπου το ένα τρίτο της κορυφαίας ανάπτυξης. Εάν βρίσκονται σε δοχεία, συγκεντρώστε τα μαζί ή τοποθετήστε τα κατά μήκος ενός τοίχου με νότιο προσανατολισμό. Τοποθετήστε μια κουβέρτα παγετού πάνω από τα φυτά όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς F.


Κοινά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Κοινά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

D. chinensis μπορεί να είναι ευαίσθητο στη σκουριά και τη σήψη της κόμης, ειδικά όταν φυτεύεται σε έδαφος με κακή στράγγιση. Αποτρέψτε τη σκουριά αποδεικνύοντας επαρκή αερισμό και σωστή αποστράγγιση. Αφαιρέστε το φύλλωμα που φαίνεται καφέ ή σκουριασμένο και επεξεργαστείτε τα φυτά με οξυχλωριούχο χαλκό.

Όταν φυτεύεται σε υγρά σημεία, μπορεί να εμφανιστεί ωίδιο στα φύλλα. Αντιμετωπίστε με μυκητοκτόνο benomyl. Εάν φυτευτεί σε σκιερά σημεία, προσέξτε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες. Χρησιμοποιήστε ένα δόλωμα σαλιγκάρι/σαλιγκάρι.

Αν και τα κινέζικα ροζ μπορούν να ανεχθούν λίγη ξηρασία και περιστασιακά ξηρό έδαφος, τα σημάδια του υποβρύχιου περιλαμβάνουν τα πεσμένα φύλλα. Το υπερβολικό πότισμα ή η υπερβολική σκιά μπορεί να οδηγήσει σε μακροβούτια φυτά.


Απαραίτητα εργαλεία για να έχετε κοντά σας

Τα κινέζικα ροζ δεν τους αρέσουν τα βρεγμένα πόδια, επομένως ένας μετρητής υγρασίας είναι χρήσιμος. Χρησιμοποιήστε γάντια όταν χειρίζεστε φυτά, καθώς τα φύλλα είναι γνωστά ερεθιστικά του δέρματος.


Τύλιξε

Τα κινέζικα ροζ προσθέτουν έντονο χρώμα, πικάντικο άρωμα και ενδιαφέρουσα υφή – χάρη στα οδοντωτά πέταλα και τα φύλλα που μοιάζουν με λωρίδες – στα περιγράμματα και τα κρεβάτια. Αυτά τα υπέροχα φυτά προσφέρουν μεγάλο χρόνο ανθοφορίας και χαμηλή συντήρηση. Απλά φροντίστε να φυτέψετε D. chinensis σε μια καλά αποστραγγιζόμενη τοποθεσία με αρκετό ηλιακό φως και προστασία από τον απογευματινό ήλιο όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.


Συχνές ερωτήσεις για την καλλιέργεια Dianthus chinensis

Το D. chinensis μεγαλώνει μέχρι 2,5 πόδια ύψος και 1 πόδι πλάτος.

Τα κινέζικα ροζ αναπτύσσονται με μέτριο ρυθμό.

Το D. chinensis θα αναπτυχθεί σε μερική σκιά, αλλά προτιμά την πλήρη ή μερική έκθεση στον ήλιο. Αν καλλιεργηθούν σε πολύ σκιερό σημείο, τα φυτά είναι επιρρεπή σε ζημιές από γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια.

Τα κινέζικα ροζ είναι μονοετή σε ψυχρότερα κλίματα και διετή σε θερμότερα κλίματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναπτυχθούν για δύο χρόνια. Εάν αφεθούν να πάνε στον σπόρο, τα φυτά μπορούν να σπείρουν μόνοι τους.

Τα κινέζικα ροζ είναι μια καλή επιλογή για καλλιέργεια σε δοχεία. Φροντίστε μόνο να επιλέξετε μια γλάστρα που να στραγγίζει καλά, καθώς δεν τους αρέσει το βρεγμένο χώμα.


Schreibe einen Kommentar