Πώς να γονιμοποιήσετε τις ορτανσίες (Βασικός οδηγός)

0
Πώς να γονιμοποιήσετε τις ορτανσίες (Βασικός οδηγός)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη λίπανση ορτανσιών

Ταΐζοντας τις ορτανσίες με το κατάλληλο λίπασμα τη σωστή στιγμή μπορεί να μεταφέρει τα φυτά σας από το καλό στο εξαιρετικό. Αλλά είναι επίσης πιθανό να το παρακάνετε, καταστρέφοντας πιθανώς την εποχή ανθοφορίας της ορτανσίας σας και τις μελλοντικές, αν δεν είστε προσεκτικοί. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πότε και πώς να γονιμοποιήσετε τις ορτανσίες για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φυτά σας.


Λίπανση ορτανσιών – Τα απαραίτητα

Οι ορτανσίες θα πρέπει να γονιμοποιούνται δύο φορές κατά τη διάρκεια του έτους – μία στις αρχές της άνοιξης για την προώθηση της ανθοφορίας και μία στις αρχές του φθινοπώρου για να τελειώσει η σεζόν. Οι ορτανσίες με καλή απόδοση χρειάζονται μόνο ένα χαμηλής συγκέντρωσης, ισορροπημένο λίπασμα με ίσες τιμές NPK, ενώ ένα λίπασμα 15-30-15 υψηλότερο σε φώσφορο θα βελτιώσει την ανθοφορία.


Ο ρόλος της λίπανσης στην υγεία, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών

Ο ρόλος της λίπανσης στην υγεία, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών

Τα θρεπτικά συστατικά είναι ένα σημαντικό συστατικό όχι μόνο της ανάπτυξης αλλά και της ανθοφορίας – το μέρος που περιμένουν πολλοί καλλιεργητές ορτανσίας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται όλα τα φυτάομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: μακροθρεπτικά συστατικά, δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι εκείνα τα φυτά που χρειάζονται στις μεγαλύτερες ποσότητες, ζωτικής σημασίας για βασικές διεργασίες μέσα στο φυτό. Αν έχετε δει τα γράμματα NPK σε μια συσκευασία λιπασμάτων, είναι αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά στα οποία αναφέρονται.

Το πρώτο είναι άζωτο που παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των φύλλων και των βλαστών. Ακολουθεί ο φώσφορος, μεγάλο μέρος της ανθοφορίας και της καρποφορίας. Τέλος, το κάλιο συμβάλλει στη συνολική υγεία και την ανάπτυξη των ριζών. Ενώ καθένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει μια ιδιαίτερη λειτουργία, όλα λειτουργούν μαζί για να διατηρήσουν το φυτό υγιές και ευδοκιμεί.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και θείο. Χρειάζονται σε ελαφρώς μικρότερες ποσότητες από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, αλλά είναι επίσης απαραίτητα για την υγεία των φυτών. Τελικά, μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το βόριο χρειάζονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Παρόλο που απαιτούνται σε μικρότερες ποσότητες, μια ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στα φυτά σας.

Τα φυτά απορροφούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Αλλά, όταν το έδαφος στερείται θρεπτικών συστατικών, ένας τρόπος για να τους δώσετε ώθηση είναι να προσθέσετε λίπασμα στο έδαφος. Μερικά αραιώνονται σε νερό για να διατεθούν άμεσα στις ρίζες, ενώ άλλα διασπώνται αργά με την πάροδο του χρόνου και εμπλουτίζουν το έδαφος.

Σημάδια ότι οι ορτανσίες σας στερούνται θρεπτικών συστατικών και χρειάζονται τροφή

Σημάδια ότι οι ορτανσίες σας στερούνται θρεπτικών συστατικών και χρειάζονται τροφή

Μια τακτική ρουτίνα λίπανσης είναι καλύτερο για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φυτά σας. Αλλά, εάν έχετε φυτέψει σε έδαφος με έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή έχετε ξεχάσει να λιπάνετε για λίγο, οι ορτανσίες σας θα σας δώσουν γρήγορα σημάδια ότι έχουν πρόβλημα.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείται περισσότερο είναι η έλλειψη λουλουδιών. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό το κοινό πρόβλημα, από την έλλειψη ηλιακού φωτός έως τις λανθασμένες τεχνικές κλαδέματος. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος, ιδιαίτερα η έλλειψη φωσφόρου. Μια γρήγορη δοκιμή εδάφους θα σας πει ποιο είναι το πρόβλημα, επιτρέποντάς σας να στοχεύσετε το κατάλληλο θρεπτικό συστατικό.

Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι ένα άλλο ανησυχητικό σημάδι, που συνήθως υποδηλώνει ανεπάρκεια σιδήρου ή πιθανώς αζώτου, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό. Το κιτρίνισμα θα φαίνεται διάστικτο ενώ οι φλέβες παραμένουν πράσινες, μια κατάσταση γνωστή ως χλώρωση. Η σήψη των ριζών ή η έντονη σκιά μπορούν επίσης να προκαλέσουν κιτρίνισμα των φύλλων, αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένο στις ορτανσίες. Τα φύλλα θα είναι επίσης εντελώς κίτρινα, αντί για στίγματα κίτρινα.

Η συνολική έλλειψη ανάπτυξης μπορεί επίσης να υποδηλώνει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Κάθε είδος ορτανσίας και η ποικιλία που έχετε επιλέξει θα έχουν ένα ώριμο ύψος. Εάν η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί χωρίς να φτάσει σε αυτό το πλήρες ύψος ή τα φύλλα και τα άνθη φαίνονται μικρά και ελαττωμένα, αναζητήστε την απάντηση στην περιεκτικότητα του εδάφους σας σε θρεπτικά συστατικά.

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να γονιμοποιήσετε τα φυτά ορτανσίας

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να γονιμοποιήσετε τα φυτά ορτανσίας

Οι ορτανσίες πρέπει να ταΐζονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της σεζόν για διαφορετικούς σκοπούς. Την άνοιξη, ένα λίπασμα με επίκεντρο τα λουλούδια μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερες ανθοφορίες όλο το καλοκαίρι. Στο τέλος της σεζόν, μια επιπλέον δόση θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας έως ότου η ανάπτυξη επανέλθει την επόμενη άνοιξη.

Εάν το φυτό σας δεν έχει την καλύτερη απόδοση, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα υγρό λίπασμα χαμηλότερης ισχύος προς το τέλος της άνοιξης. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εποχή της ανθοφορίας σας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην το παρακάνετε. Η υπερλίπανση είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί και μπορεί να καταστρέψει την υπόλοιπη σεζόν σας ή να βλάψει μόνιμα τα φυτά σας εάν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά.

Μετά την τελική δόση του λιπάσματος το φθινόπωρο, που εφαρμόζεται λίγες εβδομάδες πριν τα φυτά πεθάνουν, δεν χρειάζεται λίπανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ανάλογα με την απόδοση των ορτανσιών, μπορείτε να τις γονιμοποιήσετε ξανά στις αρχές της άνοιξης για να ξεκινήσετε τη σεζόν.

Το καλύτερο λίπασμα για φυτά ορτανσίας

Το καλύτερο λίπασμα για φυτά ορτανσίας

Εάν οι ορτανσίες σας είναι φυτεμένες σε γόνιμο έδαφος και ανθίζουν καλά, είναι κατάλληλο ένα ισορροπημένο λίπασμα με ίσα μέρη άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Αναζητήστε ένα λίπασμα με αναλογία NPK 10-10-10 για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Για εκείνους που πρέπει να δώσουν στις ορτανσίες σας μια επιπλέον ώθηση, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ένα λίπασμα με υψηλότερη τιμή φωσφόρου, όπως ένα 15-30-50. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις και ο επιπλέον φώσφορος θα ωθήσουν το φυτό να αναπτύξει ακόμη περισσότερα άνθη, διασφαλίζοντας ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την εποχή σας.

Τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης είναι τα καλύτερα καθώς θα διατηρήσουν το φυτό καθ ‚όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αυτά διασπώνται αργά με την πάροδο του χρόνου όποτε ποτίζετε ορτανσίες, δίνοντας στα φυτά τα θρεπτικά συστατικά όταν τα χρειάζονται. Εάν το φυτό σας δεν έχει άνθη, μπορεί επίσης να προστεθεί ένα υγρό λίπασμα χαμηλής συγκέντρωσης προς το τέλος της άνοιξης για γρήγορη απορρόφηση.

Δοκιμάστε αυτές τις επιλογές ειδικά σχεδιασμένες για ορτανσίες και άλλους ανθισμένους θάμνους:

(Σημείωση συντακτών: Η Petal Republic συμμετέχει σε προγράμματα συνεργασίας με την Amazon και άλλους εμπόρους για να βοηθήσει τους αναγνώστες να συνδεθούν με σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί να προτείνουμε).

Πώς να εφαρμόσετε λίπασμα

Η διαδικασία εφαρμογής θα εξαρτηθεί από τον τύπο λιπάσματος που θα επιλέξετε. Λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης μπορούν να προστεθούν στην κορυφή του εδάφους και να αναμειχθούν απαλά για να καλύψουν όλες τις ρίζες. Βεβαιωθείτε ότι το λίπασμα εκτείνεται μέχρι τις άκρες της ανάπτυξης. Κρατήστε τα σφαιρίδια του στελέχους για να αποφύγετε το κάψιμο.

Άλλα λιπάσματα πρέπει να αραιώνονται σε νερό και να εφαρμόζονται στο έδαφος όταν ποτίζετε. Πάντα να αραιώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και ποτέ μην προσθέτετε περισσότερο για να αποτρέψετε την υπερλίπανση.

Βασικά ζητήματα

Βασικά ζητήματα

Υπάρχουν μερικές συμβουλές και κόλπα που πρέπει να γνωρίζετε όταν λιπάνετε ορτανσίες:

  • Όταν καλλιεργείτε οποιοδήποτε από τα είδη ορτανσίας που αλλάζουν χρώμα, να έχετε κατά νου ότι ορισμένα λιπάσματα έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένα χρώματα. Για παράδειγμα, εάν θέλετε τα λιπάσματα σας να γίνουν μπλε, χρησιμοποιήστε λίπασμα μπλε ορτανσίας που θα κάνει το έδαφος ελαφρώς πιο όξινο.
  • Τα λιπάσματα δεν μπορούν να αναπληρώσουν το ανεπαρκές έδαφος. Τροποποιήστε το χώμα σας με κομπόστ και σάπια φύλλα καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν με οργανικά υλικά για να διατηρήσετε την υγεία του εδάφους.
  • Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια έλλειψης θρεπτικών συστατικών, φροντίστε πρώτα να εξαλείψετε τυχόν άλλες πιθανές αιτίες. Μόλις εφαρμόσετε πάρα πολύ λίπασμα, είναι δύσκολο να το αφαιρέσετε από το έδαφος.

Γονιμοποίηση φυτών ορτανσίας – Η τελευταία λέξη

Το λίπασμα είναι ένα σημαντικό συστατικό για να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερα λουλούδια από τα φυτά ορτανσίας σας. Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε την απόδοσή τους για να εφαρμόσετε το καλύτερο λίπασμα για το συγκεκριμένο είδος σας την κατάλληλη στιγμή.

Για περισσότερα, ανατρέξτε στον αναλυτικό οδηγό μας για τον πολλαπλασιασμό των φυτών ορτανσίας για να δημιουργήσετε έναν εκπληκτικό ανθισμένο κήπο και τον βασικό μας οδηγό για το νόημα και τους συμβολισμούς των λουλουδιών ορτανσίας.


Schreibe einen Kommentar