Πότε κυκλοφορούν οι ορτανσίες; (Βασικός οδηγός)

0
Πότε κυκλοφορούν οι ορτανσίες; (Βασικός οδηγός)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εποχή της ανθοφορίας της ορτανσίας

Ένα από τα πιο δημοφιλή κομμένα λουλούδια και φυτά κήπου παγκοσμίως, όλοι περιμένουν την εποχή της ορτανσίας με μεγάλο ενθουσιασμό. Με μια ποικιλία στους χρόνους ανθοφορίας μεταξύ των ειδών, μπορούμε να απολαύσουμε αυτά τα συμβολικά λουλούδια από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και ακόμη και το φθινόπωρο. Αυτό το άρθρο αναλύει τις ιδιαιτερότητες της εποχής ανθοφορίας της ορτανσίας, ώστε να γνωρίζετε τι να περιμένετε κατά την καλλιέργεια αυτών των φυτών.


Πότε κυκλοφορούν οι ορτανσίες; – Τα απαραίτητα

Οι ορτανσίες θεωρούνται συνήθως καλοκαιρινά λουλούδια, με τα περισσότερα να ανθίζουν στις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού. Οι εποχές διαφέρουν ανάλογα με το είδος και την ποικιλία που επιλέγεται, με κάποιες να ξεκινούν την άνοιξη και άλλες να εκτείνονται μέχρι το φθινόπωρο. Άλλοι εξωτερικοί παράγοντες όπως το κλίμα, η φύτευση, το κλάδεμα και η φροντίδα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρόνο και τη διάρκεια της εποχής της ορτανσίας.


Βοτανική Επισκόπηση

Βοτανική Επισκόπηση

Με περισσότερα από 75 είδη στο γένος Hydrangea, υπάρχει άφθονη ποικιλία και τόνοι ομορφιάς που πρέπει να περιμένουμε. Αυτό το γένος είναι επίσης γνωστό με το προηγούμενο όνομά του συνήθως Hortensia, αλλά τα περισσότερα τηρούν τον γενικό όρο Ορτανσία για να καλύπτουν τα πολλά διαφορετικά είδη αυτών των φυτών που καλλιεργούνται ευρέως στους κήπους των σπιτιών.

Τα περισσότερα είδη θεωρούνται κοντοί θάμνοι, που φτάνουν σε ύψος μερικά πόδια μόλις ωριμάσουν. Ωστόσο, ορισμένα είδη είναι πιο κοντά στις αναπτυξιακές τους συνήθειες στα μικρά δέντρα και άλλα διαθέτουν αναρριχώμενα αμπέλια που τυλίγουν δομές και κοντινά δέντρα. Οι περισσότερες ορτανσίες είναι σχετικά εύκολο να πολλαπλασιαστούν επίσης.

Το όνομα Hydrangea μεταφράζεται κυριολεκτικά σε «αγγείο νερού», ενώ το προηγούμενο όνομα του γένους τους δόθηκε από την αστρονόμο Nicole-Reine Hortense Lepaute. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή διακοσμητικά φυτά κήπου σε όλο τον κόσμο και καλλιεργούνται επίσης ως κομμένα λουλούδια, δημοφιλή σε γαμήλιες ανθοδέσμες και διακόσμηση. Οι ορτανσίες είναι επίσης διαθέσιμες σε πολλά όμορφα χρώματα.

Ιθαγενής Περιφέρεια

Οι ορτανσίες είναι εγγενής στην Αμερική και την Ασία, ανάλογα με το είδος. Τα περισσότερα προέρχονται από την Ασία και αναπτύσσονται εγγενώς στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Ωστόσο, πολλά από τα κοινώς καλλιεργούμενα είδη ορτανσίας, όπως η λεία ορτανσία και η ορτανσία, είναι εγγενή στη Βόρεια Αμερική.

Είδος ορτανσίας

Η λέξη Ορτανσία δεν περιγράφει ένα φυτό αλλά μια μεγάλη ομάδα φυτών, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και τους χρόνους ανθοφορίας του. Ενώ υπάρχουν πολλά είδη για να διαλέξετε, αυτά είναι αυτά που βρίσκονται συνήθως στους κήπους των σπιτιών:

 • Bigleaf (Ορτανσία macrophylla)
 • Φύλλο βελανιδιάς (Ορτανσία quercifolia)
 • Λείος (Ορτανσία δενδρόβια)
 • Ανθήλη (Ορτανσία paniculata)
 • Ορειβασία (Ανώμαλη ορτανσία subsp. μίσχος)
 • Βουνό (Ορτανσία σεράτα)

Πότε κυκλοφορούν οι ορτανσίες;

Πότε κυκλοφορούν οι ορτανσίες;

Οι ορτανσίες θεωρούνται γενικά καλοκαιρινά λουλούδια, στα καλύτερά τους κατά τους θερμότερους μήνες όταν είναι πιο συχνά διαθέσιμες ως κομμένα λουλούδια. Αλλά αυτό δεν λέει όλη την ιστορία. Τα διαφορετικά είδη ορτανσίας έχουν ελαφρώς διαφορετικές εποχές, που κυμαίνονται από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, ανάλογα με το κλίμα σας. Οι περισσότεροι ωφελούνται από τη λίπανση δύο φορές κάθε εποχή.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εποχή, όπως ο χρόνος φύτευσης, το κλίμα και η σωστή τεχνική κλαδέματος. Αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ανεξάρτητα από το είδος, οι περισσότεροι χρόνοι ανθοφορίας θα κορυφωθούν κατά τις καλοκαιρινές περιόδους, με διαφορετικό μήκος.

Πόσο διαρκεί η σεζόν της ορτανσίας;

Η διάρκεια της εποχής της ορτανσίας εξαρτάται και πάλι σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο. Μερικά ανθίζουν αργότερα από άλλα, μειώνοντας την εποχή τους, ενώ άλλα που ξεκινούν την άνοιξη έχουν μεγαλύτερη εποχή. Το ξαφνικό κρύο μπορεί επίσης να μειώσει την εποχή της ανθοφορίας σας ανάλογα με το κλίμα σας. Το κλάδεμα μπορεί επίσης να ωθήσει προς τα πίσω τον αρχικό χρόνο ανθοφορίας, καθιστώντας την εποχή μικρότερη ακόμη και σε είδη με μεγάλους χρόνους ανθοφορίας.

Γενικά, μπορείτε να περιμένετε ότι οι ορτανσίες σας θα ανθίσουν για περίπου τρεις μήνες, με το μεγαλύτερο μέρος να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μερικά μπορεί να είναι μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα, γι‘ αυτό φροντίστε να λάβετε υπόψη τους εξωτερικούς παράγοντες για να προγραμματίσετε το μέλλον.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εποχή της ορτανσίας

Παράγοντες που επηρεάζουν την εποχή της ορτανσίας

Είδος

Η μεγαλύτερη επιρροή στην έναρξη και τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας της ορτανσίας σας είναι το είδος. Κάθε είδος έχει μια ελαφρώς διαφορετική εποχή, με τα περισσότερα να επικαλύπτονται κατά τους μήνες της άνοιξης. Όχι μόνο η ώρα έναρξης διαφέρει για κάθε είδος, αλλά αλλάζει και η διάρκεια της σεζόν. Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω λεπτομέρειες για να μάθετε την ακριβή εποχή για κάθε είδος.

Κλίμα

Η δεύτερη μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή της ορτανσίας είναι το κλίμα. Κάθε είδος έχει διαφορετικό επίπεδο ανοχής στο κρύο και τη ζέστη, και αυτό θα επηρεάσει το πότε και για πόσο καιρό θα ανθίσουν. Οι περιοχές με θερμότερα κλίματα θα δουν γενικά τις ανθοφορίες να εμφανίζονται νωρίτερα μέσα στη σεζόν. Όμως, η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να περιορίσει την περίοδο ανθοφορίας, συντομεύοντας την εποχή αργότερα.

Σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται μόνο γύρω στα τέλη της άνοιξης και πέφτουν ξανά αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού, η καλλιεργητική περίοδος γενικά θα περιοριστεί σε αυτήν την περίοδο, ανάλογα με τον τύπο που επιλέξατε και την ανοχή του στο κρύο.

Χρόνος φύτευσης

Χρόνος φύτευσης

Οι ορτανσίες χρειάζονται λίγο χρόνο για να εγκατασταθούν στο έδαφος μετά τη φύτευση προτού αρχίσουν να ανθίζουν παραγωγικά. Το φυτό που αγοράσατε μπορεί να έχει ήδη λουλούδια καθώς κάθεται στη γλάστρα, αλλά μόλις μεταφερθεί στο έδαφος θα αντιμετωπίσει λίγο άγχος και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ριζών σε βάρος των λουλουδιών. Μόλις το φυτό εγκατασταθεί, θα ξεκινήσει η πραγματική εποχή ανθοφορίας του.

Χρόνος κλαδέματος

Το κλάδεμα ορτανσιών είναι μια δύσκολη εργασία και ποικίλλει ανάλογα με το είδος που έχετε επιλέξει. Εάν κλαδέψετε σε λάθος χρόνο, μπορεί να καθυστερήσετε την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας, μειώνοντας συνολικά το χρονικό διάστημά της.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα κακό, καθώς το κλάδεμα των λουλουδιών μπορεί να κάνει το φυτό να μεγαλώσει με την πάροδο της σεζόν, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε ακόμη περισσότερα λουλούδια την επόμενη χρονιά.

Το λανθασμένο κλάδεμα σύμφωνα με τον τύπο ορτανσίας σας μπορεί επίσης να σταματήσει την εποχή της ανθοφορίας να συμβεί εντελώς. Για τις ορτανσίες που ανθίζουν σε παλιό ξύλο, η αποκοπή αυτών των μπουμπουκιών στο τέλος της σεζόν θα σταματήσει την εμφάνιση νέων ανθοφοριών. Ωστόσο, με λίγη υπομονή, μπορείτε να δείτε τα λουλούδια να ξεπροβάλλουν ξανά το επόμενο έτος.

Φροντίδα

Η σωστή φροντίδα είναι απαραίτητη για να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο η περίοδος ανθοφορίας της ορτανσίας. Το υποβρύχιο, το υπερβολικό πότισμα, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να συντομεύσει δραστικά την περίοδο ανθοφορίας ή να την τερματίσει εντελώς εάν τα προβλήματα δεν επιλυθούν.

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα φυτά σας χαρούμενα και υγιή καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν – ακόμα και όταν δεν είναι ανθισμένα – για να τους επιτρέψετε να ανθίσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.


Εποχή Ανθοφορίας Ανά Τύπο

Εποχή Ανθοφορίας Ανά Τύπο

Ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της περιόδου ανθοφορίας είναι το είδος. Ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους δημοφιλείς τύπους ορτανσίας και τις εποχές της ανθοφορίας τους για να αποφασίσετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας:

 • Mophead Ορτανσίες: Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού.
 • Ορτανσίες αναρρίχησης: Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού.
 • Ορτανσίες πανικού: Ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού.
 • Λείες ορτανσίες: Ανθίζει από αρχές καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου.

Λάβετε υπόψη ότι η συγκεκριμένη ποικιλία σε κάθε είδος μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στον χρόνο ανθοφορίας. Ελέγξτε την ποικιλία που έχετε επιλέξει πριν την αγοράσετε, ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε το καλοκαίρι.


Εποχή ανθοφορίας ορτανσίας – Η τελευταία λέξη

Τα άνθη ορτανσίας είναι κάτι που όλοι οι κηπουροί περιμένουν με ανυπομονησία, είτε βγαίνουν στον κήπο είτε φέρονται σε εσωτερικούς χώρους για να τα χρησιμοποιήσουν ως κομμένα λουλούδια. Καθώς δεν υπάρχει προκαθορισμένη εποχή ορτανσίας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε το συγκεκριμένο είδος σας και τις πιθανές επιρροές στην εποχή για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτά τα υπέροχα φυτά.


Schreibe einen Kommentar