Πότε και πώς να ποτίζετε τις ντάλιες (Βασικός οδηγός)

0
Πότε και πώς να ποτίζετε τις ντάλιες (Βασικός οδηγός)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πότισμα των λουλουδιών της Ντάλιας στο σπίτι

Οι ντάλιες είναι το όνειρο του διακοσμητικού κηπουρού, με μεγάλες ανθοφορίες (μερικές τόσο μεγάλες που ονομάζονται Ντάλιες από το Dinnerplate) σε μια εκπληκτική ποικιλία χρωμάτων. Ένα από τα βασικά συστατικά για να ανθίσουν αυτά τα φυτά χρόνο με το χρόνο είναι η σωστή τεχνική ποτίσματος. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πότε και πώς να ποτίζετε τις ντάλιες για να τις κρατάτε υγιείς και χαρούμενες.


Πότε και πώς να ποτίζετε τις ντάλιες – Βασικές συμβουλές

Αμέσως μετά τη φύτευση, οι ντάλιες χρειάζονται πολύ λίγο νερό για να εγκατασταθούν. Αφού μεγαλώσουν και ωριμάσουν, χρειάζονται τακτικό πότισμα και προτιμούν το χώμα τους να παραμένει ελαφρώς υγρό για έντονη ανθοφορία. Το κλίμα και οι συνθήκες του εδάφους θα επηρεάσουν το πόσο συχνά χρειάζεται να ποτίζετε, επομένως είναι καλύτερο να δοκιμάσετε το έδαφος με το δάχτυλό σας και το νερό όταν το επάνω στρώμα είναι στεγνό.


Σχετικά με τις Ντάλιες

Σχετικά με τις Ντάλιες

Το γένος Dahlia είναι απίστευτα ποικιλόμορφο και εξίσου δημοφιλές, με 42 είδη και έναν φαινομενικά απεριόριστο αριθμό υβριδίων και ποικιλιών. Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα καλλωπιστικά φυτά στους κήπους του σπιτιού για τα γεωμετρικά λουλούδια τους σε μια εκπληκτική γκάμα χρωμάτων. Αυτά τα λουλούδια είναι επίσης πολύ μεγαλύτερα από πολλά άλλα, δημιουργώντας μια εκπληκτική εμφάνιση στον κήπο ή σε ένα βάζο.

Οι ντάλιες είναι μέλη της οικογένειας Asteraceae ή Aster που βρίσκονται συνήθως στους κήπους των σπιτιών. Είναι σε μεγάλο βαθμό εγγενείς στην Κεντρική Αμερική, ιδιαίτερα στο Μεξικό, και χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την ιστορία ως πηγή τροφής, για φάρμακα, ακόμη και σε υποδομές.

Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη ντάλιες, που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το σχήμα των λουλουδιών τους. Σύμφωνα με την American Dahlia Society, οι 20 από αυτές τις κατηγορίες προσφέρουν μια σειρά και ενδιαφέρον σε κάθε άνθιση:

 • Επίσημο Διακοσμητικό
 • Άτυπο Διακοσμητικό
 • Ημίκακτος
 • Ίσιος Κάκτος
 • Καμπύλος Κάκτος
 • Λασινωμένο
 • Μπάλα
 • Μινιατούρα Μπάλα
 • Πομπόν
 • Αστρικός
 • Νούφαρο
 • Καινοτομία πλήρως διπλό
 • Παιωνία
 • Ανεμώνη
 • Ανοιχτό καινοτομία
 • Collarette
 • Ορχιδέα
 • Ορχέτα
 • Μονόκλινο
 • Mignon Single

Η σημασία του σωστού ποτίσματος

Η σημασία του σωστού ποτίσματος

Όλοι γνωρίζουμε ήδη ότι τα φυτά χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν. Σιγά-σιγά θα συρρικνωθούν και θα πεθάνουν χωρίς αυτό, συχνά ανίκανοι να αναζωογονηθούν. Γιατί όμως το νερό είναι τόσο σημαντικό για την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών;

Τα φυτικά κύτταρα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στα κύτταρα να λειτουργούν όπως θα έπρεπε, αλλά τους δίνει και σχήμα, διατηρώντας το φυτό όρθιο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα φυτά αρχίζουν να μαραίνονται και να πέφτουν όταν είναι υποβρύχια.

Τα φυτά αντλούν αυτό το νερό από τις ρίζες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που απορροφούν. Το νερό είναι το όχημα για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών γύρω από το φυτό. Χωρίς νερό, αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα παρέμεναν απλώς στο έδαφος, χωρίς να μπορούν να μεταφερθούν στα μέρη του φυτού που το χρειάζονται.

Το νερό είναι επίσης ζωτικό μέρος της διαδικασίας του φωτοσύνθεση. Είναι ένα από τα δύο στοιχεία (μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα) που τα φυτά μετατρέπουν σε «τροφή» για να διατηρήσουν την ανθοφορία και την ανάπτυξη, που τροφοδοτούνται από την ενέργεια από τον ήλιο. Χωρίς νερό, η φωτοσύνθεση και κατ‘ επέκταση η ανάπτυξη δεν είναι δυνατή.

Το πότισμα από μόνο του δεν είναι το μόνο μέλημα στη φροντίδα των φυτών. Το πώς ποτίζετε επίσης κάνει τη διαφορά. Ενώ πολλοί κηπουροί ποτίζουν από ψηλά για ευκολία, το πότισμα μόνο του εδάφους και το βαθύ πότισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει σε όλες τις ρίζες ενώ αποτρέπει την ασθένεια πάνω από το έδαφος.

Πότε να ποτίσετε τις ντάλιες

Πότε να ποτίσετε τις ντάλιες

Αμέσως μετά τη φύτευση, οι ντάλιες δεν χρειάζονται πολύ συχνά πότισμα για να εγκατασταθούν. Ένα βαθύ πότισμα αμέσως μετά τη φύτευση θα πρέπει να είναι αρκετό για να τα διατηρήσει μέχρι να βγουν από το έδαφος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νεοφυτεμένοι κόνδυλοι δεν έχουν ρίζες για να απορροφήσουν την υγρασία από το έδαφος και οποιαδήποτε περίσσεια θα κρέμεται γύρω και θα σαπίζει τον κόνδυλο. Η αρχική υγρασία θα προκαλέσει την ανάπτυξη των ριζών, μετά την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε το κανονικό σας πότισμα.

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, οι ντάλιες χρειάζονται πότισμα κάθε λίγες μέρες, προτιμώντας το χώμα να παραμείνει υγρό και να στεγνώσει ελαφρώς πριν το πότισμα ξανά. Μόλις το φυτό αρχίσει να ανθίζει και οι θερμοκρασίες αυξηθούν, θα χρειάζεται νερό πιο συχνά. Είναι σημαντικό να μην καθυστερείτε το πότισμα για πολύ καιρό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος που θα περιορίσει τη δυνατότητα ανθοφορίας του κονδύλου.

Οι ντάλιες προτιμούν το υγρό ή το ξηρό έδαφος;

Μόλις ωριμάσουν, οι Ντάλιες είναι λάτρεις του νερού που προτιμούν το υγρό χώμα. Ωστόσο, με αυτό που λέγεται, το έδαφος δεν μπορεί να είναι υπερβολικά υγρό ή μουσκεμένο. Αυτό θα προκαλέσει γρήγορα το φυτό να σαπίσει και να πεθάνει, χωρίς να μπορεί να σωθεί για την επόμενη σεζόν. Μην ποτίζετε όταν το επάνω στρώμα είναι ακόμα υγρό για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα με τη σήψη.

Εποχιακές Αλλαγές

Η ζώνη ανάπτυξής σας θα έχει επίσης αντίκτυπο στο πότε θα χρειαστεί να ποτίσετε ξανά. Εκείνοι που βρίσκονται σε θερμότερες ζώνες με ζεστά και ηλιόλουστα καλοκαίρια θα χρειαστεί να ποτίζουν πολύ πιο συχνά από εκείνους σε πιο δροσερές, πιο ήπιες περιοχές. Ομοίως, τα επίπεδα βροχής θα επηρεάσουν όταν πρέπει να ποτίσετε. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με υψηλές καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νερό κατά τις περιόδους ξηρασίας, αφήνοντας το υπόλοιπο στη μητέρα φύση.

Πώς να ποτίσετε τις ντάλιες

Πώς να ποτίσετε τις ντάλιες

Χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο ή ποτιστήρι, ποτίστε γύρω από τη βάση του φυτού, εκτείνοντας μέχρι τις άκρες της ανάπτυξης των φύλλων. Αποφύγετε να ρίξετε νερό στα φύλλα και τους μίσχους καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό της ασθένειας.

Ποτίστε όσο πιο κοντά στο έδαφος μπορείτε για να σταματήσετε τα σταγονίδια να αναπηδήσουν και να χτυπήσουν τα κάτω φύλλα. Ποτίστε αργά και βαθιά για να διεισδύσει πλήρως στο έδαφος, διασφαλίζοντας ότι όλα τα μέρη του εδάφους είναι κορεσμένα.

Εάν η πρόσβαση στο χώμα είναι δύσκολη σε γεμάτα κρεβάτια, δοκιμάστε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα άρδευσης με σταγόνες για να κρατάτε τις ντάλιες σας συνεχώς ποτισμένες χωρίς να κινδυνεύετε από ασθένεια.

Σημάδια Υποβρύχιας

Αν και δεν χρειάζονται πολύ νερό στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, αυτά τα φυτά διψούν πολύ περισσότερο καθώς αρχίζουν να ανθίζουν και να ψηλώνουν. Πρέπει να ποτίζονται ακριβώς καθώς το ανώτερο στρώμα του εδάφους στεγνώνει, διατηρώντας τις ρίζες κάτω από το έδαφος συνεχώς υγρές και δροσερές. Ποτίστε λιγότερο από αυτό και θα αρχίσετε να παρατηρείτε μερικά προβλήματα ανάπτυξης με τα φυτά σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να κιτρινίζουν τα φύλλα. Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό το κοινό πρόβλημα, η κύρια είναι γενικά η υποβρύχια. Μπορεί επίσης να γίνουν λεπτά, καφέ και τραγανά στα άκρα. Η έλλειψη λουλουδιών σε συνδυασμό με τα κιτρινισμένα φύλλα είναι ένα αρκετά σαφές σημάδι ότι το φυτό σας έχει έλλειψη νερού.

Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο έδαφος εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια. Εάν είναι ξηρό – ή χειρότερα, σκληρό και συμπιεσμένο – το φυτό σας χρειάζεται νερό αμέσως. Φροντίστε να αλλάξετε και τη ρουτίνα ποτίσματος για να αποτρέψετε τα ίδια προβλήματα στο μέλλον.

Σημάδια υπερβολικού ποτίσματος

Το υπερβολικό πότισμα είναι πολύ πιο επιζήμιο για τις ντάλιες σας από το περιστασιακό υποβρύχιο καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να το διορθώσετε. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να μην είναι καν το αποτέλεσμα της φυσικής προσθήκης υπερβολικού νερού στο έδαφος, αλλά μάλλον η έλλειψη αποστράγγισης στο έδαφος ή ίσως μια μακρά περίοδος απροσδόκητης βροχής.

Οι υπερποτισμένες Ντάλιες θα αρχίσουν να μαραίνονται και να γίνονται κουτσές. Τα φύλλα και οι βλαστοί μπορεί να είναι μαλακά και χυλώδη, με καφέ και κιτρινισμένες κηλίδες κατά μήκος των φύλλων. Αυτό το μαύρισμα μπορεί να επεκταθεί και στα λουλούδια, με τις άκρες να στεγνώνουν και να γίνονται τραγανές καθώς οι ρίζες σταματούν να αντλούν υγρασία.

Οι κόνδυλοι θα αρχίσουν επίσης να μαλακώνουν, ένα πρόβλημα που μπορεί να ανακαλύψετε μόνο όταν τους ξεθάψετε στο τέλος της σεζόν. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι οι κόνδυλοι δεν μπορούν να αποθηκευτούν και να αποθηκευτούν. Θα χρειαστεί να τα ξεφορτωθείτε και να αγοράσετε νέους κόνδυλους για να φυτέψετε το επόμενο έτος.

Καθώς το υπερβολικό πότισμα είναι δύσκολο να διορθωθεί, είναι καλύτερο να το αποτρέψετε εντελώς ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές:

 • Μην ποτίζετε όταν το ανώτερο στρώμα του εδάφους είναι ακόμα εμφανώς υγρό. Χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να δοκιμάσετε το χώμα και το νερό μόλις στεγνώσουν οι πρώτες 2 ίντσες.
 • Μην φυτεύετε τη Ντάλια σας σε χαμηλή περιοχή όπου τείνει να μαζεύεται νερό.
 • Τροποποιήστε το έδαφος πριν από τη φύτευση για να βεβαιωθείτε ότι στραγγίζει καλά και δεν συγκρατεί την υπερβολική υγρασία.
 • Φυτέψτε τον ήλιο για να εξασφαλίσετε γρήγορη εξάτμιση μετά από μεγάλες περιόδους βροχής.

Πότισμα λουλουδιών Ντάλια – Η τελευταία λέξη

Οι ντάλιες μπορεί να έχουν λίγη φήμη, αλλά σίγουρα δεν είναι δύσκολα φυτά στη φροντίδα. Μόλις κατανοήσετε τις ανάγκες τους – συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου τρόπου ποτίσματος – θα έχετε εκπληκτικές ανθοφορίες που θα περιμένουμε χρόνο με το χρόνο.


Schreibe einen Kommentar