Μια ιστορία των τουλίπες Στην Ολλανδία το ολλανδικό εμπόριο

4
Μια ιστορία των τουλίπες Στην Ολλανδία το ολλανδικό εμπόριο

Από τουλίπες μέχρι χρυσάνθεμα, η σειρά μας Το „The Language of Flowers“ εξερευνά τα πάντα, από συμβουλές φροντίδας λουλουδιών μέχρι συμβολισμούς και νόημα λουλουδιών. Αυτό το άρθρο διερευνά τη συναρπαστική ιστορία των ολλανδικών τουλίπες.

Θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιον από οπουδήποτε στον κόσμο που θα ρίξει μια ματιά σε μια τουλίπα και δεν θα την ερωτευτεί αμέσως. Αλλά η χώρα της Ολλανδίας μπορεί απλώς να πάρει την τούρτα όταν πρόκειται να στέψει τη χώρα που είναι πιο ερωτευμένη με τις τουλίπες. Ας εξηγήσουμε…

Ιστορία των τουλιπών στην Ολλανδία

Οι τουλίπες μπορεί να μην προέρχονται από την Ολλανδία, αλλά αυτό δεν τις εμπόδισε να γίνουν μία από τις κύριες εξαγωγές της Ολλανδίας και ένα από τα πράγματα για τα οποία είναι πιο γνωστή.

Τον 16ο αιώνα εισήχθησαν τουλίπες στην Ολλανδία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (σημερινή Τουρκία). Μόλις λίγα χρόνια μετά την άφιξή τους στην Ολλανδία, οι τουλίπες έγιναν το πιο περιζήτητο εμπόρευμα σε ολόκληρη την Ολλανδία, αφού ο Carolus Clusius έγραψε αυτό που θεωρείται το πρώτο σημαντικό βιβλίο για το λουλούδι. Εκείνη την εποχή, οι βολβοί τουλίπας άξιζαν περισσότερο από τον χρυσό και πωλούνταν 10 φορές από ό,τι έφτιαχνε ένας κοινός σε ένα χρόνο. Περιττό να πούμε ότι η χρονική περίοδος ονομάστηκε κατάλληλα «τουλιπομανία».

Αν και σίγουρα δεν ξεπερνούν πλέον τον χρυσό, η Ολλανδία εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τουλίπες στον κόσμο. Σήμερα, περίπου το 60% της γης της χώρας χρησιμοποιείται για τη γεωργία ή την κηπουρική, ενώ μεγάλο μέρος αυτής της γης είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια βολβών. Και είναι καλό γιατί το 2014 η Ολλανδία εξήγαγε περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια τουλίπες παγκοσμίως.

τουλίπες στο ολλανδικό κοινοβούλιο

Holland, το «ανθοπωλείο του κόσμου»

Με τέτοια στατιστικά στοιχεία, δεν είναι περίεργο που η Ολλανδία έχει ονομαστεί το «Ανθοπωλείο του Κόσμου».

  • Η Ολλανδία διατηρεί το 44% του παγκόσμιου εμπορίου ανθοκομικών προϊόντων.
  • Το 77% όλων των βολβών λουλουδιών προέρχονται από την Ολλανδία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τουλίπες.
  • Σχεδόν το 50% του εμπορίου τους το 2015 αφορούσε αποκλειστικά κομμένα άνθη και μπουμπούκια ανθέων.
  • Από τις περίπου 1.800 νέες ποικιλίες φυτών που βγαίνουν στην ευρωπαϊκή αγορά κάθε χρόνο, το 65% από αυτές προέρχονται από την Ολλανδία.
  • Αν και είναι γνωστά για τους βολβούς τους, η Ολλανδία εμπορεύεται επίσης σπόρους. Το 2014, οι Ολλανδοί εξήγαγαν σπόρους λουλουδιών αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
πεδίο τουλίπας

Keukenhof στην Ολλανδία

Ενώ οι Ολλανδοί σίγουρα απολαμβάνουν να μοιράζονται τις τουλίπες της Ολλανδίας με τον υπόλοιπο κόσμο, φροντίζουν επίσης να κρατούν αρκετά για τον εαυτό τους. Κάθε χρόνο, συνήθως στα τέλη Μαρτίου, το Keukenhof κρατά περισσότερες από 800 διαφορετικές ποικιλίες τουλίπες και συνολικά 7 εκατομμύρια βολβούς. Περιττό να πούμε ότι έχει χαρακτηριστεί ο πιο όμορφος ανοιξιάτικος κήπος στον κόσμο. Και αν οι χιλιάδες σειρές λουλουδιών δεν ήταν αρκετά καλές, συνήθως υπάρχει επίσης ένας ζωολογικός κήπος, παιδική χαρά και λαβύρινθος για να διασκεδάζουν τα παιδιά και τις οικογένειες για ώρες.

Δεν μπορείτε να φτάσετε στην Ολλανδία; Υπάρχουν πολλά απίστευτα φεστιβάλ τουλίπας σε όλο τον κόσμο που μπορείτε να ζήσετε καθώς πλησιάζουμε στην άνοιξη.

διαφημιστικό banner τουλίπα της χρονιάς

Τάρα Κάρλσον

Η Tara Carlson αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Hofstra με πτυχίο στις Δημόσιες Σχέσεις και λατρεύει κάθε δημιουργικό γράψιμο – γι‘ αυτό είναι ενθουσιασμένη που συνεργάζεται με το Petal Talk. Όταν δεν γράφει, πιθανότατα μπορείτε να τη βρείτε να κολυμπάει στην παραλία, να παίζει ποδόσφαιρο και να παρακολουθεί τις τελευταίες ταινίες (είναι μεγάλη θαυμαστής της σεζόν των βραβείων)!

Schreibe einen Kommentar