Μετρητές υγρασίας εδάφους – Λειτουργούν – Πρέπει να τους χρησιμοποιείτε;

0
Μετρητές υγρασίας εδάφους – Λειτουργούν – Πρέπει να τους χρησιμοποιείτε;

Βλέπω μετρητές υγρασίας εδάφους προς πώληση παντού και τώρα υπάρχουν πολλές μάρκες που αναφέρονται στο Amazon. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να τα αγοράζουν, αλλά λειτουργούν; Είναι αρκετά ακριβείς; Πρέπει να χρησιμοποιείτε μετρητές υγρασίας εδάφους για να καθορίσετε πότε θα ποτίζετε τα φυτά σας;

Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε αυτή τη συσκευή κήπου.

Μετρητές υγρασίας εδάφους - Λειτουργούν - Πρέπει να τους χρησιμοποιείτε;

Μετρητές υγρασίας εδάφους – Λειτουργούν – Πρέπει να τους χρησιμοποιείτε;

Πώς λειτουργούν οι μετρητές υγρασίας εδάφους;

Αισθητήρας μετρητή υγρασίας που δείχνει δύο ηλεκτρόδια σε κάθε ένα, χωρισμένα από λευκό πλαστικό

Αισθητήρας μετρητή υγρασίας που δείχνει δύο ηλεκτρόδια σε κάθε ένα, διαχωρισμένα από λευκό πλαστικό, πίστωση: Κριστίν Λόφγκρεν

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά δεν μετρούν την υγρασία. Αντίθετα, μετρούν την αγωγιμότητα που είναι ένα μέτρο της ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος που ρέει μεταξύ δύο ανιχνευτών. Πολλοί μετρητές υγρασίας εδάφους έχουν μόνο έναν αισθητήρα, αλλά αν κοιτάξετε την άκρη υπάρχουν δύο μέρη. Η άκρη είναι ένα ηλεκτρόδιο και ο άξονας είναι άλλος και χωρίζονται από ένα κομμάτι πλαστικό.

Ο αέρας είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού και δίνει ένδειξη χαμηλής αγωγιμότητας. Το ξηρό έδαφος είναι κυρίως αέρας. Το νερό είναι καλός αγωγός και έτσι το υγρό χώμα δίνει υψηλότερη ένδειξη αγωγιμότητας. Οι μετρητές υγρασίας χρησιμοποιούν αυτήν την έννοια για να μετρήσουν έμμεσα την υγρασία του εδάφους.

Το πρόβλημα με τους μετρητές αγωγιμότητας είναι ότι και άλλα πράγματα επηρεάζουν την αγωγιμότητα όπως θα δείτε παρακάτω.

Υπάρχουν διαθέσιμοι μετρητές υγρασίας καλύτερης ποιότητας, αλλά σε αυτήν την ανασκόπηση επικεντρώνομαι σε αυτό σχετικά φθηνά μέτρα κήπου.

Ενδείξεις από μετρητή υγρασίας

Οι περισσότεροι από τους τρέχοντες μετρητές υγρασίας εδάφους για κηπουρούς έχουν μια απλή οθόνη με αριθμούς από το 1 έως το 10 και μια βελόνα που κινείται αριστερά και δεξιά για να σας δείξει την τιμή. Αυτά δεν είναι νούμερα υγρασίας. Είναι απλώς σχετικοί αριθμοί που αντιπροσωπεύουν κάποιο βαθμό υγρασίας.

Οι αριθμοί μπορεί να έχουν χρωματική κωδικοποίηση με κόκκινο για ξηρό, πράσινο για υγρό και μπλε για υγρό.

Για να κάνετε μια μέτρηση, κολλήστε τον αισθητήρα στο χώμα, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και κάντε μια ένδειξη μεταξύ 1 και 10. Παρατηρήστε ότι ο μετρητής δεν σας λέει αν πρέπει να ποτίσετε το μετρημένο φυτό.

Βιβλίο Garden Myths του Robert Pavlis

Το επόμενο Το βήμα είναι να αναζητήσετε το φυτό σας στο εγχειρίδιο και δείτε ποιος είναι ο αριθμός υγρασίας του. Ας υποθέσουμε ότι το φυτό σας είναι 5. Εάν η ένδειξη είναι πιο υγρή από 5, μην ποτίζετε. Εάν η ένδειξη είναι 5 ή πιο στεγνή, ήρθε η ώρα να ποτίσετε. Υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα με αυτή τη μέθοδο.

Φυτά που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα

Εάν το φυτό σας δεν είναι στη λίστα, δεν έχετε τύχη. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να βρείτε ένα άλλο φυτό στη λίστα που έχει τις ίδιες ανάγκες σε πότισμα. Ένας νέος κηπουρός δεν θα το ξέρει αυτό και ένας έμπειρος κηπουρός δεν χρειάζεται μετρητή υγρασίας.

Τι γίνεται με μια συλλογή φυτών;

Εάν έχετε πολλά διαφορετικά φυτά, θα πρέπει είτε να απομνημονεύσετε τον αριθμό υγρασίας τους ή να τον σημειώσετε κάπου ώστε να μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτό κάθε φορά που ποτίζετε. Καλή τύχη με αυτό!

Plant Science for Gardeners του Robert Pavlis

Λειτουργεί ο μετρητής υγρασίας εδάφους;

Ήθελα να δω πόσο καλά λειτουργεί ο μετρητής, γι‘ αυτό έκανα μια σειρά από δοκιμές. Όλα τα παρακάτω έγιναν με διπλό καθετήρα pH και μετρητής υγρασίας από την Luster Leaf. Ο διπλός ανιχνευτής λειτουργεί ακριβώς όπως ένας μετρητής μεμονωμένου ανιχνευτή, εκτός από το ότι ο ένας αισθητήρας είναι για την υγρασία και ο άλλος για το pH.

Το έδαφος που δοκιμάστηκε ήταν Μέσα για γλάστρα Promix εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά.

Επαναληψιμότητα

Δοκιμή: Ο μετρητής υγρασίας τοποθετήθηκε επανειλημμένα στο ίδιο δοχείο, σε βάθος 3″. Μετρήθηκαν τόσο ξηρό όσο και υγρό έδαφος.

Αποτελέσματα: Dry pot – 7,7,7,7,6,5. Wet pot – 4,4,4,4,4.

Συμπέρασμα: Η επαναληψιμότητα ήταν καλή.

Ακραία όρια

Δοκιμή: Μετρήστε την υγρασία στα άκρα. Ένα στεγνό δοχείο Promix με 15% πρόσθετο περλίτη είχε καθίσει για πάνω από 4 εβδομάδες χωρίς φυτό ή πότισμα. Η βρεγμένη γλάστρα ήταν το Promix που ποτίστηκε καλά και αφέθηκε να καθίσει σε νερό όλη τη νύχτα και στη συνέχεια αφέθηκε να στραγγίσει για 1 ώρα προτού ληφθούν οι μετρήσεις.

Βιβλίο Soil Science for Gardeners από τον Robert Pavlis

Αποτέλεσμα: Το Dry pot έδωσε ένδειξη 2,5, η οποία είναι ίδια με αυτή όταν ο μετρητής είναι απενεργοποιημένος ή όταν μετράει μόνο αέρα. Δεν θα πάει κάτω από 2,5. Το υγρό χώμα ήταν 9.

Συμπέρασμα: Το εύρος των 10 σημείων είναι στην πραγματικότητα ένα εύρος 6,5 σημείων στη μονάδα μου, επομένως είναι λιγότερο ακριβές από το αναμενόμενο. Σημαίνει επίσης ότι τα φυτά με αριθμό υγρασίας 1 ή 2 δεν θα ποτιστούν ποτέ.

Συμπίεση εδάφους

Δοκιμή: Γεμίστε ένα δοχείο με φρέσκο ​​υγρό Promix χωρίς να το συσκευάσετε. Μετρήστε την υγρασία. Στη συνέχεια, συσκευάστε το σκληρά και μετρήστε ξανά.

Αποτέλεσμα: Το μη συσκευασμένο χώμα έδωσε ένδειξη 4 και το μη συσκευασμένο ήταν 5,5. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πραγματική ποσότητα υγρασίας.

Συμπέρασμα: Το συμπιεσμένο χώμα έχει λιγότερο αέρα μέσα του με αποτέλεσμα σχετικά περισσότερο νερό, γεγονός που αύξησε την αγωγιμότητα (υγρότερη ανάγνωση). Η ένδειξη υγρασίας που λαμβάνετε εξαρτάται από το πόσο καλά συσκευάζετε το χώμα γύρω από τις ρίζες. Αυτό σημαίνει ότι ένα φυτό που έχει τοποθετηθεί πρόσφατα σε γλάστρα θα είναι πιο ξηρό από ό,τι θα είναι μετά από μερικούς μήνες όταν το χώμα καθίσει, ακόμα κι αν και οι δύο γλάστρες έχουν το ίδιο επίπεδο υγρασίας.

Βάθος εδάφους

Δοκιμή: μετρήστε την υγρασία σε διάφορα βάθη σε γλάστρες με φυτά.

Αποτελέσματα: Μερικά δοχεία διέφεραν πολύ λίγο ανάλογα με το βάθος, αλλά άλλα ποτ διέφεραν πολύ – έως και 2 μονάδες από πάνω προς τα κάτω.

Συμπέρασμα: Ο ανιχνευτής πρέπει να εισαχθεί έτσι ώστε το χώμα να αγγίζει και τα δύο ηλεκτρόδια που έχουν βάθος περίπου 2″. Οι γλάστρες που ποτίζονται πρόσφατα μπορεί να έχουν νερό στο κάτω μέρος της γλάστρας, επομένως αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Η άκρη της κατσαρόλας είναι πιο στεγνή από το κέντρο. Είναι σημαντικό να μετράτε σε σταθερό βάθος σε όλα τα δοχεία.

Επιδράσεις του λιπάσματος

Δοκιμή: Γεμίστε δύο γλάστρες με φρέσκα μέσα και συσκευάστε κανονικά. Μετρήστε και τα δύο δοχεία για να βεβαιωθείτε ότι δίνουν την ίδια ένδειξη. Τώρα ποτίστε το ένα με απεσταγμένο νερό και το άλλο με λιπασμένο νερό βρύσης. Το νερό μου είναι αρκετά σκληρό.

Βιβλίο Building Natural Ponds, του Robert Pavlis

Αποτελέσματα: Υπήρχε διαφορά 1 μονάδας μεταξύ των δοχείων.

Συμπέρασμα: Το τα άλατα στο νερό αυξάνουν την αγωγιμότητα. Επομένως, τόσο το σκληρό νερό όσο και το λίπασμα θα πρέπει να δίνουν μια πιο «υγρή» ένδειξη. Το Promix περιέχει λίπασμα, επομένως αυτό μπορεί να έχει διατηρήσει την τιμή για το απεσταγμένο νερό υψηλότερη.

Μετρητής υγρασίας εναντίον δακτύλου

Οι έμπειροι κηπουροί χρησιμοποιούν δύο μεθόδους για να προσδιορίσουν την ανάγκη για νερό: δάχτυλο ή βάρος. Η μέθοδος του δακτύλου είναι απλή. Βάλτε το δάχτυλο στο χώμα και δείτε αν είναι υγρό, υγρό ή στεγνό. Εναλλακτικά μπορείτε να σηκώσετε την κατσαρόλα. Με λίγη εξάσκηση αυτή η μέθοδος, που ονομάζεται βαρύτητα στο pot, είναι αρκετά ακριβής. Με βάση το βάρος αποφασίζετε αν είναι ώρα για πότισμα.

Πέρασα από τη συλλογή φυτών εσωτερικού χώρου και έκανα και δακτυλικό τεστ και μετρητή. Τα περισσότερα από τα φυτά μου δεν περιλαμβάνονται στη λίστα φυτών, επομένως δεν ξέρω πραγματικά πότε να ποτίζω χρησιμοποιώντας το μετρητή. Έχω μερικά στρεπτόκαρπος, το οποίο πρέπει να ποτίζεται σαν αφρικανική βιολέτα που είναι 3. Ο υγρός στρεπτόκαρπος έδειξε τιμές στο εύρος 6 έως 10. Αυτό που ήταν το πιο βρεγμένο στο μετρητή είναι σχεδόν έτοιμο για πότισμα – ίσως αύριο. Άλλα που έδειξαν πιο στεγνή ένδειξη, είναι στην πραγματικότητα πιο υγρά. Ένα ζευγάρι που χρειαζόταν πότισμα έδειξε τιμές 5, επομένως δεν είναι έτοιμο για νερό σύμφωνα με το μετρητή, αλλά τότε ο μετρητής μου δείχνει μόνο ένα 3 σε εξαιρετικά ξηρές συνθήκες που θα σκότωνε το φυτό.

Τα μέσα ορχιδέας μου είναι πολύ πορώδη και ο μετρητής είναι άχρηστος σε τέτοια μέσα.

Προβλήματα με μετρητές υγρασίας

Υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτούς τους μετρητές.

Ακρίβεια

Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές που εμπλέκονται: συμπίεση εδάφους, βάθος ανάγνωσης, τύπος εδάφους και περιορισμοί του μετρητή. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αντισταθμιστούν αυτά.

Βαθμονόμηση

Οι μονάδες δεν μπορούν να βαθμονομηθούν. Στην περίπτωσή μου μου λείπουν τα 2/3 του εύρους, καθιστώντας το ακόμη λιγότερο ακριβές. Μια δυνατότητα βαθμονόμησης μπορεί να σας επιτρέψει να διορθώσετε τις ενδείξεις για τον τύπο του εδάφους σας.

Αλλαγές με την πάροδο του χρόνου

Διάφορα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τις μετρήσεις με την πάροδο του χρόνου: διάβρωση του καθετήρα, συσσώρευση αλατιού στα μέσα, λίπασμα και συμπίεση εδάφους.

Το έδαφος επηρεάζει την αγωγιμότητα

Η αγωγιμότητα είναι μια έμμεση μέτρηση του υγρασία και επηρεάζεται από τον τύπο του εδάφους. Η άργιλος και η οργανική ύλη έχουν υψηλότερη αγωγιμότητα από τη λάσπη και την άμμο. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικοί κήποι θα δίνουν διαφορετικές μετρήσεις ακόμα κι αν έχουν την ίδια ποσότητα υγρασίας. Διαφορετικά μέσα για γλάστρες δίνουν διαφορετικές μετρήσεις. Ένα νέο φυτό από το φυτώριο θα μπορούσε να δώσει μια πολύ διαφορετική ένδειξη από το ίδιο φυτό αφού το επαναφυτεύσετε λόγω αλλαγής του εδάφους.

Λειτουργούν οι μετρητές υγρασίας εδάφους;

Σας δίνουν μια σχετική ένδειξη υγρασίας. Δεν σας λένε πότε να ποτίζετε, αν και μπορείτε να μετατρέψετε τον εμφανιζόμενο αριθμό σε πρόταση ποτίσματος.

Είναι αρκετά ακριβείς για να σας πουν ότι τα φυτά πρέπει να ποτίζονται; Μπορεί να λειτουργούν αρκετά καλά σε κάποια εδάφη αλλά δεν λειτουργούν σε όλες τις περιπτώσεις. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι σκότωσαν τα φυτά τους επειδή έκαναν «αυτό που είπε ο μετρητής».

Η λίστα εγκαταστάσεων που παρέχεται με αυτές τις συσκευές αναφέρει μόνο ορισμένα φυτά και για να είμαι ειλικρινής, δεν συμφωνώ με τη λίστα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ακόμη και σε εμπορικά θερμοκήπια, οι μετρητές υγρασίας υψηλότερης ποιότητας είναι χρησιμοποιείται σπάνια για τον έλεγχο της άρδευσης εν μέρει λόγω «αναξιόπιστων μετρήσεων„. Πρέπει να χρησιμοποιούμε φθηνές συσκευές για τον κήπο όταν οι μονάδες καλύτερης ποιότητας δεν είναι αξιόπιστες;

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν μετρητή υγρασίας εδάφους;

Οι έμπειροι κηπουροί δεν τα χρησιμοποιούν – αυτό σας λέει πολλά.

Οι άπειροι κηπουροί δεν ξέρουν πότε να ποτίζουν και βρίσκουν το όλο θέμα μπερδεμένο, έτσι τους αρέσει να χρησιμοποιούν μετρητή. Θα λειτουργήσει, κάποιες φορές, για ορισμένα φυτά. Το πρόβλημα με τη χρήση του είναι ότι θα βασιστείς σε αυτό αντί να μάθεις να ποτίζεις σωστά. Ή θα το χρησιμοποιήσετε για λίγο, θα σκοτώσετε μερικά φυτά εξαιτίας του και μετά θα το πετάξετε. Ένας μετρητής υγρασίας θα σας εμποδίσει να γίνετε έμπειρος κηπουρός και αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για να μην το χρησιμοποιήσετε.

Πώς πρέπει να ποτίζετε; Δείτε τα βίντεο σε αυτή την ανάρτηση.

Σημείωση: αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών προς την Amazon.

Ομάδα Facebook Βασικές αρχές κήπου

Schreibe einen Kommentar