Είναι το χώμα αντικαταθλιπτικό – σας κάνει να νιώθετε καλά;

0
Είναι το χώμα αντικαταθλιπτικό – σας κάνει να νιώθετε καλά;

Το μιμίδιο που απεικονίζεται παρακάτω έχει κάνει τον γύρο των social media και γίνεται γρήγορα αποδεκτό από τους αναγνώστες. Ως κηπουροί όλοι γνωρίζουμε ότι το να είμαστε στον κήπο ή να πηγαίνουμε μια βόλτα στη φύση μας κάνει να νιώθουμε καλά. Τέλος, η επιστήμη συμφωνεί μαζί μας και έχει βρει τη βασική αιτία για αυτά τα συναισθήματα ευφορίας: τη σεροτονίνη.

Οι άνθρωποι συμφωνούν με το μιμίδιο γρήγορα επειδή υποστηρίζει τις εξερχόμενες πεποιθήσεις τους, αλλά δεν έχουν καμία βάση για τις υπάρχουσες πεποιθήσεις τους.

Αλλά ας το παραδεχτούμε – ένα μιμίδιο δεν είναι επιστημονική απόδειξη. Τι λέει πραγματικά η επιστήμη;

Είναι το χώμα αντικαταθλιπτικό - σας κάνει να νιώθετε καλά;

Είναι το χώμα αντικαταθλιπτικό – σας κάνει να νιώθετε καλά;

Αναλύστε τα Δεδομένα

Όταν έρθετε αντιμέτωποι με νέες πληροφορίες όπως το παραπάνω μιμίδιο, αφιερώστε λίγο χρόνο και αξιολογήστε τις. Κάντε ένα τεστ sniff για να δείτε αν μπορεί να είναι έγκυρες πληροφορίες.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google το δείχνει Mycobacterium vacii δεν υπάρχει. Ωστόσο, Mycobacterium vaccae υπάρχει. Μία κόκκινη σημαία.

Το αντικαταθλιπτικό γράφεται λάθος – δεύτερη κόκκινη σημαία.

Πώς μπορεί η μυρωδιά των βακτηρίων να μας κάνει να νιώθουμε καλά; Πολύ ύποπτο για μένα.

Σεροτονίνη και καλή αίσθηση

Η σεροτονίνη ήταν καλά μελετημένη και είναι γνωστή ως η «ορμόνη της καλής αίσθησης». Παίζει βασικό ρόλο στην αποτροπή του άγχους και της κατάθλιψης. Έτσι, εάν η μυρωδιά από μικρόβια στο έδαφος προκαλούν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, είναι πολύ πιθανό αυτές οι μυρωδιές να μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Πέτριχορ

Το Πέτριχορ είναι η ευχάριστη μυρωδιά που συνοδεύει συχνά την πρώτη βροχή μετά από μια μακρά περίοδο ζεστού, ξηρού καιρού. Οι άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι σε αυτή τη μυρωδιά που προκαλείται από μια χημική ουσία που ονομάζεται γεωσμίνη και έχει γίνει ανέφερε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν 100 μέρη σε ένα τρισεκατομμύριο. Βρίσκουμε αυτή τη μυρωδιά αρκετά ευχάριστη και η γεωσμίνη έχει προστεθεί ακόμη και στα αρώματα.

Το Geosmin κατασκευάζεται από τον Streptomyces βακτήρια. Δεν είναι αντιβιοτικό αλλά είναι προσελκύουν έντομα που στη συνέχεια βοηθούν στη διανομή των σπορίων του Στρεπτομύκητες?

Βιβλίο Garden Myths του Robert Pavlis

Το σημαντικό σημείο για τη συζήτησή μας είναι ότι τώρα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να μυρίσουμε ενώσεις που παράγονται από βακτήρια στο έδαφος. Αλλά Μ. αγελάδες δεν είναι Στρεπτομύκητες.

Mycobacterium vaccae και Καρκίνος

Mycobacterium vacii

Mycobacterium αγελάδεςπίστωση: CU πιο τολμηρό σήμερα

Mycobacterium vaccae είναι μέσα στο ίδιο γένος με Mycobacterium tuberculosisτο βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση. Πολυάριθμες δοκιμές έχουν δείξει ότι η έκθεση σε από του στόματος και ενέσιμα προϊόντα προέρχεται από Μ. αγελάδες βακτήρια μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της φυματίωσης. Αυτό ώθησε έναν γιατρό που ονομάστηκε Mary O’Brien για να δώσει τα βακτήρια σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα για να δούμε αν μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή τους. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι τους έκανε να νιώθουν καλύτερα και να έχουν λιγότερο πόνο.

Mycobacterium vaccae και σεροτονίνη

Άλλοι επιστήμονες παρακολούθησαν αυτήν την εργασία και σιγά-σιγά συμπέραναν τη χημεία που εμπλέκεται.

Αρουραίοι που τρέφονταν Μ. αγελάδες έδειξε λιγότερο άγχος και βελτιωμένη μάθηση για τρέξιμο λαβύρινθων.

Όταν έγινε ένεση σε αρουραίους Μ. αγελάδες αυτοί έδειξε λιγότερο άγχος και επιδείνωση μετά από θεραπείες σοκ στην ουρά.

Ένεση σε ποντίκια ενεργοποίησαν σεροτονινεργικούς νευρώνες και προκάλεσαν αντικαταθλιπτικά η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

Ο Δρ. Ο CA Lowry έχει κάνει μια σειρά από μελέτες για να δείξει ξεκάθαρα ότι Μ. αγελάδες προκαλεί αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης.

Plant Science for Gardeners του Robert Pavlis

Επιστημονική απόδειξη ή όχι

Μέχρι στιγμής έχω παρουσιάσει μερικές από τις επιστήμες που οδήγησαν στα συμπεράσματα στο μιμίδιο και εκατοντάδες άλλα δημοφιλή άρθρα έχουν κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς. Φαίνεται σαν μια ξεκάθαρη σύνδεση. Ένα βακτήριο στο έδαφος αναγκάζει το σώμα μας να παράγει περισσότερη σεροτονίνη που με τη σειρά του μας κάνει να τρέφουμε καλά. Ακόμα και τα διαδικτυακά περιοδικά αρέσουν Το Medical News Today κυριεύτηκε από τον ενθουσιασμό και ανακοίνωσε, «φιλικά βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλό μας με παρόμοιο τρόπο με τα αντικαταθλιπτικά. Περιλάμβαναν τουλάχιστον την πολύ σημαντική λέξη „ενδέχεται“τα περισσότερα άρθρα αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό.

Αλλά εδώ είναι τα προβλήματα με αυτό το συμπέρασμα.

  1. Όλες οι δοκιμές που έδειξαν αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης έγιναν σε αρουραίους και ποντίκια.
  2. Τα βακτήρια είτε εγχύθηκαν είτε τροφοδοτήθηκαν στα πειραματόζωα.

Δεν βρήκα καμία δοκιμή σε ανθρώπους που να έδειξε αλλαγή στα επίπεδα σεροτονίνης μετά από έκθεση σε Μ. αγελάδες. Επίσης, δεν βρήκα δοκιμές που να εξετάζουν την επίδραση της «μυρίσματος» του αέρα από το έδαφος.

Είναι πολύ πιθανό να αναπνέουμε κάποια σπόρια βακτηρίων καθώς εργαζόμαστε στον κήπο ή περπατάμε στο δάσος, αλλά η ποσότητα είναι πιθανώς πολύ μικρή σε σύγκριση με τις ποσότητες που εγχύθηκαν κατά τη διάρκεια των μελετών.

Βιβλίο Soil Science for Gardeners από τον Robert Pavlis

Αυτός ο τύπος αστήρικτου άλματος από ορισμένα επιστημονικά δεδομένα σε ένα συμπέρασμα είναι πολύ συνηθισμένο στο ρεπορτάζ ειδήσεων. Νομίζω ότι είναι επειδή τα γεγονότα από μόνα τους δεν κάνουν συγκλονιστικούς τίτλους. Αυτό οδηγεί σε εντελώς ανακριβή συμπέρασμα όπως αυτό:

«Η εργασία στον κήπο ή ακόμα και μια βόλτα στο δάσος μπορεί να προσφέρει αρκετή δόση Mycobacterium vaccae για να σε ανεβάσει».

Ή αυτό:

«Το να λερώσετε τα χέρια σας στον κήπο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης σας».

Κανένα από τα δύο δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη, αλλά βοηθούν στη δημιουργία ενός νέου μύθου.

Το σκατά μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από το χώμα;


Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι πλούσιος σε σηματοδοτικές ουσίες που παράγονται από μικρόβια και επηρεάζουν διάφορες βιολογικές λειτουργίες στο σώμα («επικοινωνία μεταξύ του βασιλείου»). „Ο Η φυσιολογική μυρωδιά των ανθρώπινων κοπράνων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ινδόλη, έναν από τους κύριους μεταβολίτες της τρυπτοφάνης. Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή λόγω των ευρειών φυσιολογικών και κλινικών συνεπειών της».

Η επιστήμη που υποστηρίζει αυτό το μιμίδιο είναι τουλάχιστον τόσο ισχυρή όσο η επιστήμη που υποστηρίζει το μιμίδιο στην κορυφή αυτής της ανάρτησης.

Το χώμα μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε

Πριν ξεκινήσετε να αναπνεύσετε το χώμα ή ακόμα και να το φάτε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το χώμα, το λίπασμα και τα μέσα γλάστρας μπορεί να σας αρρωστήσουν. Μάθετε περισσότερα στο Ασθένειες που μεταδίδονται από το έδαφος – Σε αρρωσταίνει το έδαφος;.

Ομάδα Facebook Βασικές αρχές κήπου

Schreibe einen Kommentar