Διασκεδαστικά γεγονότα για τις τουλίπες | 1800 Flowers Petal Talk

8
Διασκεδαστικά γεγονότα για τις τουλίπες |  1800 Flowers Petal Talk

Από τουλίπες μέχρι χρυσάνθεμα, η σειρά μας «The Language of Flowers» εξερευνά τα πάντα, από συμβουλές φροντίδας λουλουδιών μέχρι συμβολισμό και νόημα λουλουδιών. Συνεχίστε να διαβάζετε για μερικά συναρπαστικά γεγονότα για τις τουλίπες!

Το όνομα «τουλίπα» προέρχεται από την περσική λέξη υποζώνη, που σημαίνει «τουρμπάνι». Υπάρχουν δύο πιθανές ιστορίες ως προς την προέλευση. Ο πρώτος ισχυρίζεται ότι αυτή η λέξη προέρχεται από το πραγματικό σχήμα του λουλουδιού της τουλίπας, το οποίο θυμίζει τουρμπάνι. Η δεύτερη ιστορία εικάζει ότι ήταν δημοφιλές να φορούν αυτό το λουλούδι στο τουρμπάνι κάποιου, κάτι που οδήγησε σε ένα μεταφραστικό λάθος από τους ιστορικούς.

Εδώ είναι μερικά άλλα συναρπαστικά γεγονότα για τις τουλίπες.

Οι τουλίπες είναι εγγενείς στην Κεντρική Ασία

Οι τουλίπες είναι αγριολούλουδα που προέρχονται από την κεντρική Ασία στα βουνά Tien Shan κοντά στα ρωσο-κινεζικά σύνορα. Εξαπλώθηκαν δυτικά και καλλιεργήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (σημερινή Τουρκία) μέχρι το 1000 μ.Χ., όταν οι σουλτάνοι εισήγαγαν τεράστια κρεβάτια με τουλίπες σε πάρκα και κήπους παλατιών.

Γυναίκα στον τομέα των τουλιπών

Η βιομηχανία τουλίπας ξεκίνησε στην Ολλανδία

Το 1500, ο Carolus Clusius, βοτανολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία, έλαβε μερικούς βολβούς τουλίπας από τον πρέσβη στον σουλτάνο. Ο Κλούσιους μεγάλωσε τα φυτά στην ιδιωτική του συλλογή, αλλά δεν μοιραζόταν τους βολβούς του ούτε τους πουλούσε. Ως αποτέλεσμα, οι κήποι δέχθηκαν επανειλημμένες επιδρομές και οι βολβοί πουλήθηκαν. Η βιομηχανία τουλίπας της Ολλανδίας γεννήθηκε.

Το Tulip Mania είναι ένα από τα πιο διάσημα κραχ στην αγορά όλων των εποχών

Καθώς η δημοτικότητα των τουλιπών στην Ολλανδία μεγάλωνε, η αξία των βολβών αυξήθηκε. Θεωρούνταν κάτι σπάνιο και είχαν μια τεράστια τιμή που μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Υπήρχε μια βιασύνη με τους βολβούς τουλίπας από το 1634 έως το 1637 καθώς οι κερδοσκόποι τους αγόραζαν ελπίζοντας να τους πουλήσουν σε υψηλή τιμή. Πολλοί το έκαναν κατά τη διάρκεια του Tulip Mania, ή της τρέλας με τις τουλίπες, αλλά το 1637 πάρα πολλοί κερδοσκόποι πούλησαν αμέσως και η αγορά των τουλιπών κατέρρευσε, τερματίζοντας την Tulip Mania.

Η Ολλανδία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τουλίπες

Το Tulip Mania τελείωσε το 1637, αλλά η γοητεία με τις τουλίπες ήταν βαθιά ριζωμένη και εξελίχθηκε σε μια τεράστια εμπορική επιχείρηση. Σήμερα, η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τουλίπες παγκοσμίως, εξάγοντας περίπου 3 δισεκατομμύρια βολβούς ετησίως.

Τι συμβολίζουν οι τουλίπες;

Γενικά, οι τουλίπες συμβολίζουν την αγάπη γενικά, αλλά υπάρχει μια διαφορετική έννοια με βάση το εν λόγω χρώμα τουλίπα. Για αγάπη και ρομαντισμό, οι κόκκινες τουλίπες είναι ο καλύτερος τρόπος. Αν θέλετε να ζητήσετε συγγνώμη, οι λευκές τουλίπες είναι τα λουλούδια που αναζητάτε. Οι μωβ τουλίπες συνδέονται με τα δικαιώματα, ενώ οι κίτρινες τουλίπες είναι υπέροχες για ευθυμία και ευτυχία.

Οι ριγέ τουλίπες δημιουργήθηκαν αρχικά από έναν ιό

Οι τουλίπες έρχονται σε πολλά συμπαγή χρώματα, αλλά υπάρχουν και ριγέ. Αυτές οι ασυνήθιστες τουλίπες εκτιμήθηκαν πολύ και πουλήθηκαν σε υψηλή τιμή από το 1600, αλλά το 1931, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο χρωματισμός προκλήθηκε από έναν ιό που εξαπλώθηκε από τις αφίδες (έντομα που ρουφούν χυμό). Σήμερα, αυτός ο χρωματισμός αναπαράγεται τεχνητά. Ο ιός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την αλλαγή του DNA, αλλά γίνεται χωρίς αφίδες.

Οι τουλίπες ενέπνευσαν πολλές μορφές τέχνης

Η ισλαμική τέχνη παρουσιάζει τουλίπες από την εποχή των σουλτάνων. Αλλού, ο γερμανός ζωγράφος Jacob Marrel δημιούργησε ένα βιβλίο ζωγραφικής για να πλασάρει τις διάφορες ποικιλίες τουλίπας. Η δουλειά του ενέπνευσε σχέδια σε υφάσματα και έπιπλα. Τα λουλούδια φάνηκαν επίσης σε πίνακες νεκρής φύσης των Ολλανδών Παλαιών Δασκάλων κατά τη διάρκεια του 1600. Στα μέσα του 1800, οι τουλίπες ήταν ένα αγαπημένο θέμα στο κίνημα των Τεχνών και Χειροτεχνίας και οι λάμπες τουλίπας Tiffany κατασκευάστηκαν στα τέλη του 1800.

Η λέξη „τουλίπα“ προέρχεται από μια περσική λέξη που σημαίνει „τουρμπάνι“

Η λέξη «τουλίπα» προέρχεται από το χαριτωμένο σχήμα του λουλουδιού και του βολβού που ενέπνευσε τη λέξη «tülbend», μια τουρκική προφορά της περσικής λέξης «dulband», που σημαίνει τουρμπάνι.

Το Keukenhof είναι ο μεγαλύτερος κήπος με τουλίπες στον κόσμο

Keukenhof στην Ολλανδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κήπους στον κόσμο. Είναι το σπίτι του μεγαλύτερου κήπου με τουλίπες όπου ανθίζουν πάνω από 7 εκατομμύρια τουλίπες τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Υπάρχουν πάνω από 3.500 ποικιλίες τουλίπες

Υπάρχουν πάνω από 3.500 ονομασμένες ποικιλίες τουλίπες στην αγορά σήμερα, οργανωμένες σε 15 ομάδες:

Ανύπαντρη Πρώιμη: κοντές τουλίπες με μεγάλα, στρογγυλά λουλούδια

Διπλό νωρίς: διπλά άνθη και μεγαλύτερη από την μονή πρώιμη ομάδα

Θρίαμβος: στιβαρές τουλίπες μέσης εποχής με διάφορα σχήματα

Δαρβίνος Υβρίδιο: τουλίπες με μεγάλα άνθη σε ψηλούς μίσχους

Single Late Group: μικρά, στρογγυλεμένα άνθη σε δύσκαμπτους μίσχους

Κρινοάνθος: μεσαίας εποχής, ψηλά, χαριτωμένα άνθη που φουντώνουν προς τα έξω

Κρόσσια: πέταλα με κρόσσια άκρα που είναι μεσαίας έως όψιμης άνθησης

Viridiflora: αργά ανθισμένα, πράσινα άνθη

Ρέμπραντ: «σπασμένες» τουλίπες που είναι ριγέ λόγω του ιού που σπάνε τουλίπες

Παπαγάλος: τουλίπες με όψιμη άνθηση με ενδιαφέροντα, παραμορφωμένα πέταλα

Διπλό Αργά: ψηλό, με στρογγυλεμένα, όψιμα άνθη

Μερχαντινάνα: πρώιμες τουλίπες που ανοίγουν επίπεδες

Φωστεριάνα: πρώιμες τουλίπες με μεγάλα άνθη

Greigii: τουλίπες πρώιμης ανθοφορίας με μεγάλα ριγέ άνθη σε κοντά στελέχη

Διάφορα: ποικιλίες που δεν ταιριάζουν στις άλλες ομάδες

Φυτέψτε τις τουλίπες σας το φθινόπωρο και φροντίστε να πάρουν τον ήλιο ή τη μερική σκιά

Φυτέψτε τις τουλίπες σας το φθινόπωρο πριν παγώσει το έδαφος. Τα καταφέρνουν καλύτερα στον ήλιο ή τη μερική σκιά με γόνιμο, ουδέτερο pH χώμα. Οι βολβοί θα σαπίσουν εάν το χώμα είναι πολύ υγρό, γι‘ αυτό βεβαιωθείτε ότι το χώμα στραγγίζει καλά. Σκάψτε μια τρύπα περίπου τρεις φορές το βάθος από το μέγεθος του βολβού. Οι μικρότεροι βολβοί μπορούν να φυτευτούν 4″ προς τα κάτω, αλλά οι μεγαλύτεροι θα πρέπει να φυτευτούν 6″ έως 8″ κάτω και 4″ έως 5″ απόσταση μεταξύ τους. Ρυθμίστε τη λάμπα με την αιχμή προς τα πάνω. Γεμίστε την τρύπα, χτυπήστε την και ποτίστε.

Ποια είναι κάποια άλλα διασκεδαστικά γεγονότα για την τουλίπα;

  • Οι τουλίπες είναι το εθνικό λουλούδι τόσο του Ιράν όσο και της Τουρκίας
  • Γνωρίζατε ότι οι τουλίπες ακολουθούν τον ήλιο ακόμα και όταν βρίσκονται σε βάζο; Γι‘ αυτό πρέπει να τα μετακινείτε στο σπίτι σας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας
  • Οι τουλίπες συνεχίζουν να μεγαλώνουν αφού κοπούν.
Ανοιξιάτικη διαφήμιση banner
Νάνσυ Μαφία

Η Nancy Maffia έχει πτυχίο στη βιολογία και μεταπτυχιακό στη φυτοκομία και τις επικοινωνίες. Έχει εργαστεί στην ταξινόμηση φυτών, έχει γράψει και επιμεληθεί βιβλία κηπουρικής και άρθρα για φυτά, και αυτή τη στιγμή εργάζεται σε ένα κέντρο κήπου βοηθώντας τους πελάτες με ερωτήσεις φυτών και κηπουρικής. Έχει δημοσιευθεί στο Encyclopedia of Indoor Gardening, Getting the Most from Your Garden και άλλα.

Schreibe einen Kommentar