Απόλυτος οδηγός για το νόημα και τον συμβολισμό του ροδόδεντρου

0
Απόλυτος οδηγός για το νόημα και τον συμβολισμό του ροδόδεντρου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη συμβολική σημασία των λουλουδιών ροδόδεντρου

Το Rhododendron είναι ένα μοναδικό δέντρο γνωστό τόσο για τα φωτεινά και επιδεικτικά λουλούδια του όσο και για τη συνήθεια του να μεγαλώνει με στριφτούς, συγκεντρωμένους κορμούς. Καλλιεργούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν δεκάδες είδη Ροδόδεντρου. Όλα μοιράζονται κάποιο κοινό νόημα και συμβολισμό που επηρεάζεται από το συγκεκριμένο χρώμα του λουλουδιού. Αυτός ο οδηγός διερευνά τη σημασία του λουλουδιού του Ροδόδεντρου, καθώς και τις χρήσεις, τα οφέλη και την πολιτιστική του σημασία σε όλο τον κόσμο.


The Meaning & Symbolism of Rhododendron Flowers – The Essentials

Τα λουλούδια ροδόδεντρου φέρουν μια περίπλοκη συμβολική σημασία τόσο της προειδοποίησης όσο και της ομορφιάς στη γλώσσα των λουλουδιών. Είναι ένα σύμβολο της εκτίμησης του συζύγου σας στις δύσκολες στιγμές στο Νεπάλ, ενώ η Ιαπωνία συμβολίζει τη σκληρή δουλειά και την επιτυχία με αυτές τις χαριτωμένα άνθη.


Σχετικά με τα λουλούδια Rhododendron

Σχετικά με τα λουλούδια Rhododendron

Τα ροδόδεντρα συχνά συγχέονται με τις Azaleas, που ανήκουν στο μεγαλύτερο γένος. Ωστόσο, δεν θεωρούνται όλα τα λουλούδια Rhododendron Azaleas. Ανεξάρτητα από το είδος των λουλουδιών που προτιμάτε, πιθανότατα υπάρχει ένα Rhododendron που θα εκτιμήσετε λόγω της ποικιλίας των μεγεθών και των χρωμάτων άνθισης.

Οικογένεια, Γένος και Ταξονομία

Το Rhododendron είναι ένα γένος που περιλαμβάνει εκατοντάδες διαφορετικά μεμονωμένα είδη. Αυτό περιλαμβάνει τον κλάδο που είναι γνωστός ως Azaleas. Όλα τα Ροδόδεντρα πέφτουν στο Οικογένεια Ericaceae.

Γνωστό και ως οικογένεια ρείκι, αυτό σημαίνει ότι τα ανθοφόρα φυτά σχετίζονται με πολλούς σημαντικούς καρποφόρους θάμνους όπως τα βακκίνια, τα βατόμουρα και τα λαχανικά.

Βοτανικά Χαρακτηριστικά, Χρώματα, Αρώματα

Τα περισσότερα φυτά Rhododendron είναι θάμνοι ή δέντρα κάποιου είδους. Οι μεγαλύτερες ποικιλίες τείνουν να ξεπερνούν περίπου 20 έως 30 πόδια το πολύ, ενώ πολλοί μικρότεροι θάμνοι είναι επίσης διαθέσιμοι.

Σχεδόν όλα τα Rhododendrons έχουν δερματώδη, αειθαλή φύλλα που δεν χάνουν όταν καλλιεργούνται στις εγγενείς περιοχές τους. Μερικές Αζαλέες έχουν μαλακά φύλλα μέσα και χάνουν τα φύλλα τους κάθε χειμώνα.

Υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμες ποικιλίες Rhododendron, χάρη σε εκτεταμένες προσπάθειες αναπαραγωγής. Λίγα έχουν κάποιο αξιοσημείωτο άρωμα, αλλά όλα τείνουν να έχουν σχήμα καμπάνας έως σωληνοειδή άνθη συγκεντρωμένα σε στρογγυλές ομάδες.

Ιστορία και προέλευση των λουλουδιών ροδόδεντρου

Τα είδη ροδόδεντρων είναι εγγενές σε όλες σχεδόν τις ηπείρους εκτός από τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Μπορούν να βρεθούν στην Ασία, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στη Βόρεια Αμερική, στη Βόρεια Αυστραλία και σε τροπικά μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πολλές ποικιλίες βρίσκονται σε εύκρατες περιοχές, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγάλες και πολύχρωμες ανθίσεις σαν τροπικό φυτό.

Καταγράφηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα, με το Rhododendron hirsutum να είναι το πρώτο είδος που περιγράφηκε γραπτώς. ο Kew Gardens έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή των ασιατικών ποικιλιών Rhododendron στην Ευρώπη.

Δημοφιλείς τύποι, είδη και ποικιλίες

Ενώ οι Azaleas αποτελούν τεχνικά μέρος του γένους Rhododendron, συνήθως συζητούνται χωριστά από τα πιο δημοφιλή αειθαλή μέρη του γένους. Τα αληθινά αειθαλή Ροδόδεντρα έχουν χωριστεί σε πολλά υβρίδια και ποικιλίες μετά από αιώνες αποκλειστικής αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα δημοφιλείς ποικιλίες όπως:

  • „Μαύρο σατέν“, μια ποικιλία που ονομάζεται για το γυαλιστερό φύλλωμά της που είναι σχεδόν μαύρο
  • «Μπλε διαμάντι», μια απαλή ποικιλία ανθισμένης λεβάντας που είναι τόσο κοντά στο αληθινό μπλε όσο τα Rhododendrons
  • Rhododendron edgeworthiiποικιλία με λευκά άνθη ιθαγενή των Ιμαλαΐων που έχει έντονο και ευχάριστο άρωμα
  • „Lee’s Dark Purple“, μια ποικιλία γνωστή για τις έντονες μωβ άνθη και για μια μοβ απόχρωση στα σκούρα φύλλα
  • Rhododendron catawbienseμια μοβ ποικιλία εγγενής στη Βόρεια Καρολίνα που έχει ένα γλυκό άρωμα
  • «Αλτσχάιμερ»ένα από τα πιο πρώιμα ανθοφόρα υβριδικά Ροδόδεντρα που είναι διαθέσιμα σήμερα.

Ετυμολογική σημασία

Ο όρος Rhododendron είναι λατινικός, αλλά βασίζεται σε δύο Ελληνικές λέξεις. Το πρώτο μέρος της λέξης προέρχεται από το Rhodon, που σημαίνει τριαντάφυλλο στα ελληνικά. Το δεύτερο μέρος του ονόματος είναι δενδρόν, ή ελληνικό δέντρο.

Η λέξη τριαντάφυλλο χρησιμοποιήθηκε σε πολλά διαφορετικά φυτά με μεγάλες και πολύχρωμες ανθοφορίες, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το όνομα αυτού του δέντρου περιλαμβάνει αναφορά σε αυτό. Ως κυριολεκτικό όνομα που περιγράφει τη συνήθεια ανάπτυξης του φυτού ως ανθισμένο δέντρο, είναι ένα όνομα που έχει κολλήσει με το φυτό για χιλιετίες.

Ορισμένοι πολιτισμοί μεταφράζουν το όνομα ως Alpenrose, ειδικά σε περιοχές όπου τα δέντρα βρίσκονται μόνο στις πιο ορεινές περιοχές.

Σε ποιες περιοχές είναι εγγενές το Rhododendron;

Σε ποιες περιοχές είναι εγγενές το Rhododendron;

Υπάρχουν ποικιλίες Rhododendron εγγενείς σε κάθε μέρος του κόσμου εκτός από την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Τα βορειοαμερικανικά ροδόδεντρα τείνουν να είναι εύκρατα δέντρα, ενώ οι ποικιλίες που βρίσκονται στην Ασία και την Αυστραλία ευδοκιμούν σε τροπικές περιοχές.

Μερικά Rhododendron μπορούν να χειριστούν σχεδόν κάθε είδους κατάσταση εκτός από το ακραίο κρύο του χειμώνα. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις ποικιλίες καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλες περιοχές, ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως η Ιαπωνία, έχουν προσαρμοστεί στην καλλιέργεια τους σε εσωτερικούς χώρους.

Πότε είναι το Rhododendron in Season;

Κάθε ποικιλία Rhododendron έχει το δικό της συγκεκριμένο παράθυρο ανθοφορίας, αλλά οι περισσότερες ξεκινούν στις αρχές του καλοκαιριού και τελειώνουν την ανθοφορία περίπου ένα μήνα αργότερα. Μπορεί να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο σε ορισμένες θερμότερες περιοχές ή μέχρι τον Αύγουστο σε ψυχρότερες περιοχές.

Η θερμότητα τείνει να είναι ένα έναυσμα για την ανθοφορία για τις περισσότερες ποικιλίες, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι τα λουλούδια ανοίγουν σε διαφορετικές περιόδους από έτος σε έτος. Οι τροπικοί τύποι τείνουν να ανθίζουν λίγο περισσότερο από εκείνους που είναι εγγενείς στις εύκρατες περιοχές.


Χρήσεις και οφέλη των λουλουδιών Rhododendron

Χρήσεις και οφέλη των λουλουδιών Rhododendron

Τα άνθη του ροδόδεντρου είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις μέλισσες και τις πεταλούδες. Ωστόσο, έχουν επίσης υψηλό επίπεδο τοξινών σε κάθε μέρος του φυτού, ακόμα και στο νέκταρ. Αυτό οδηγεί σε μια μοναδική κατάσταση όπου οι μέλισσες που χρησιμοποιούν πάρα πολύ από το νέκταρ του φυτού δημιουργούν ένα προϊόν γνωστό ως «τρελό μέλι„. Αυτό το μέλι έχει πικρή γεύση και κόκκινο χρώμα, αλλά είναι περισσότερο γνωστό για τις νοσηρές και παραισθησιακές του επιδράσεις.

Υπάρχουν ισχυρισμοί από την ιστορική καταγραφή ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτό το μέλι για να ξεγελάσουν τους εχθρούς τους και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρους στρατούς. Τα λουλούδια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς λόγω της αλλαγής της ασθένειας από την κατάποση ή ακόμη και της υπερβολικής άμεσης έκθεσης.


Το νόημα, ο συμβολισμός και η πολιτιστική σημασία των λουλουδιών ροδόδεντρου

Το νόημα, ο συμβολισμός και η πολιτιστική σημασία των λουλουδιών ροδόδεντρου

Κοινά χρώματα λουλουδιών ροδόδεντρου

Τα ροδόδεντρα είναι γενικά διαθέσιμα σε ροζ, μοβ, πορτοκαλί, λευκές και κίτρινες ποικιλίες.

  • Οι μοβ ποικιλίες προσφέρουν μια δευτερεύουσα έννοια της βασιλείας, της βασιλείας και του πλούτου.
  • Τα πορτοκαλί ροδόδεντρα συμβολίζουν τη χαρά, τη δύναμη, την ενέργεια και τη θεραπεία.
  • Τα λευκά λουλούδια στέλνουν ένα μήνυμα κομψότητας, φινέτσας, αγνότητας, θεραπείας και αποκατάστασης.
  • Τα κίτρινα και κρεμ ροδόδεντρα είναι ζεστά, δυναμωτικά, χαρούμενα και παιχνιδιάρικα.

Βικτωριανή γλώσσα των λουλουδιών

Οι Βικτωριανοί ήταν εξοικειωμένοι με τα Rhododendrons επειδή οι θάμνοι φυτεύτηκαν ευρέως σε όλη την Ευρώπη με την άφιξη της εποχής τους. Αυτό σήμαινε ότι το λουλούδι συμπεριλήφθηκε στη Γλώσσα των Λουλουδιών που χρησίμευε ως συμβολικός τρόπος επικοινωνίας με ρυθμίσεις.

Ωστόσο, δεν κέρδισε ακριβώς θετικό νόημα από τους Βικτωριανούς. Τα περισσότερα αρχεία από την εποχή δείχνουν ότι οι Βικτωριανοί έστειλαν το λουλούδι ως προειδοποίηση ή με την έννοια του «προσοχή». Συνήθως χρησιμοποιήθηκε για να δείξει ότι ανησυχούσατε ότι κάποιος έκανε τη λάθος επιλογή, ειδικά όταν έχετε να κάνετε με πιθανούς ρομαντικούς συντρόφους.

Η Ελληνική Μυθολογία και το Ροδόδενδρο

Η Ελληνική Μυθολογία και το Ροδόδενδρο

Λόγω της ιστορίας του να συνδέεται με την ιστορία του «τρελού μελιού» από την Τουρκία, οι Έλληνες έβλεπαν κυρίως το λουλούδι ως όμορφο αλλά επικίνδυνο. Έφτασε να συμβολίζει τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις όμορφες εξωτερικές εμφανίσεις. Δεν έγινε μέρος κάποιου συγκεκριμένου μύθου στον ελληνικό μύθο, αλλά χρησιμοποιήθηκε σε καλλιτεχνικά κομμάτια για τη συμβολική του αξία.

Νεπάλ Legend of Marriage

Μεγαλώνοντας άγρια ​​στα Ιμαλάια στο Νεπάλ, το Rhododendron έγινε μέρος ενός θρύλου όπου απορρίφθηκε από άλλα δέντρα για γάμο λόγω της γερασμένης εμφάνισής του στο κρύο του χειμώνα. Όταν εμφανίστηκε ξανά όμορφο και καλυμμένο με λουλούδια, αρνήθηκε να παντρευτεί κανένα από τα δέντρα που το είχαν απαξιώσει.

Χρησιμοποιείται συνήθως σε γαμήλιες ανθοδέσμες για να υπενθυμίζει στους συζύγους να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον ακόμα και όταν δεν είναι στα καλύτερά τους.

Ιαπωνικό λουλούδι των μεγάλων υψών

Στην Ιαπωνία, η ζήτηση για λουλούδια Rhododendron τα έχει οδηγήσει να συνδέονται με τη σπανιότητα, τη σκληρή δουλειά και την ομορφιά. Συχνά αποκαλείται το «λουλούδι των μεγάλων υψών», καθώς οι περισσότεροι αυτόχθονες πληθυσμοί σε όλη την Ασία απαιτούν έντονη πεζοπορία για να θαυμάσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό το έχει κάνει σύμβολο επιτυχίας και επιτευγμάτων.

Κατάλληλες περιστάσεις δώρου για λουλούδια ροδόδεντρου

Κατάλληλες περιστάσεις δώρου για λουλούδια ροδόδεντρου

Γιορτάστε ένα μεγάλο επίτευγμα με μια όμορφη έκρηξη από πορτοκαλί ή ροζ Ροδόδεντρα. Αν θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα προσοχής, τα λευκά άνθη είναι ένα καλό δώρο για καταστάσεις που περιλαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις.


Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το Rhododendron:

Τι συμβολίζει ένα λουλούδι Rhododendron;

Τα ροδόδεντρα συμβολίζουν μια αίσθηση προειδοποίησης και μπορεί να υποδηλώνουν μια επικίνδυνη πλευρά παρά την όμορφη εμφάνιση.

Είναι το Rhododendron τυχερό;

Μπορεί να είναι σύμβολο καλής τύχης για κάποιους, αλλά οι Βικτωριανοί το θεωρούσαν ακριβώς το αντίθετο.

Το Rhododendron επιστρέφει κάθε χρόνο;

Τα ροδόδεντρα είναι πολυετή δέντρα ή θάμνοι που επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο.

Πόσο διαρκούν τα άνθη του Ροδόδεντρου;

Αυτά τα λουλούδια τείνουν να διαρκούν περίπου μία εβδομάδα μόλις κοπούν, δηλαδή πόσο καιρό παραμένουν στο δέντρο και μετά την ανθοφορία.

Ανθίζει το Rhododendron περισσότερες από μία φορές;

Τα περισσότερα φυτά Rhododendron ανθίζουν μόνο μία φορά το χρόνο, όλα ταυτόχρονα. Ορισμένες ποικιλίες μπορεί να ανθίσουν πολλές φορές το καλοκαίρι ή μία φορά την άνοιξη και ξανά το φθινόπωρο.


Έννοια του λουλουδιού Rhododendron – Η τελευταία λέξη

Κάντε τα Rhododendrons μέρος της επόμενης συμφωνίας σας για να κάνετε μια μεγάλη δήλωση προσοχής. Αν και κάποιο νόημα και συμβολισμός για αυτό το λουλούδι είναι θετικό αντίθετα, χρησιμοποιείται κυρίως για να στείλει ένα μήνυμα προειδοποίησης σε κάποιον που πρόκειται να πάρει μια απόφαση.


Schreibe einen Kommentar