Απόλυτος οδηγός για το νόημα και τον συμβολισμό του λουλουδιού Hellebore

0
Απόλυτος οδηγός για το νόημα και τον συμβολισμό του λουλουδιού Hellebore

Έννοια, συμβολισμός και πολιτιστική σημασία του λουλουδιού Hellebore σε όλο τον κόσμο

Τα λουλούδια του Hellebore είναι όμορφα να τα βλέπεις με χαριτωμένα σέπαλα και ζωντανά πέταλα που κρατούν νέκταρ. Αυτά τα ανθοφόρα φυτά δεν είναι μόνο όμορφα για να τα δεις, αλλά τα Hellebores είναι επίσης πλούσια με συμβολικό νόημα και πολλαπλές αναφορές στη μυθολογία και τη λαογραφία.


Το νόημα και ο συμβολισμός των λουλουδιών Hellebore – Τα βασικά

Στο Βικτωριανή γλώσσα των λουλουδιώνο ελλέβορος συμβόλιζε το παραλήρημα, σύμφωνα με Η γλώσσα των λουλουδιών τυπώθηκε στη Νέα Υόρκη το 1834. Σήμερα, οι συμβολικές έννοιες του hellebore περιλαμβάνουν την ειρήνη, τη γαλήνη και την ηρεμία εκτός από το άγχος, το στρες και το σκάνδαλο.


Σχετικά με το Hellebore Flowers

Σχετικά με το Hellebore Flowers

Οικογένεια, Γένος και Ταξονομία

Περίπου 20 είδη φυτών (και αρκετά υποείδη) ονομάζονται συνήθως ελλέβορες ή άνθη ελλεβούρου. Αυτά τα είδη λουλουδιών ανήκουν στο ελλέβορος γένος εντός του Helleboreae φυλή, η Ranunculadeae υπο-οικογένεια, και το Ranunculaceae οικογένεια φυτών.

Βοτανικά Χαρακτηριστικά

Οι ελλέβορες υπάρχουν τόσο σε ποώδεις όσο και σε αειθαλείς ποικιλίες. Τα φυτά διαθέτουν ροζέτες φυλλώματος που μπορεί να κυμαίνονται στο χρώμα από σκούρο και σκονισμένο πράσινο έως ένα ζωηρό πράσινο ασβέστη. Από το φύλλωμα, βλαστοί είτε σε πράσινο είτε σε μπορντό αναδύονται για να υποστηρίξουν τα σαγηνευτικά άνθη του φυτού ελλεβόρου. Τα άνθη του Hellebore διαθέτουν πέντε σέπαλα που μοιάζουν με πέταλα και ένα κέντρο νεκταρίων που είναι στην πραγματικότητα τροποποιημένα πέταλα που συγκρατούν το νέκταρ του φυτού.

Οι ελλέβορες ανθίζουν με σέπαλα σε πολλά ενδιαφέροντα χρώματα και αποχρώσεις, όπως πράσινο, κίτρινο, βερίκοκο, πορτοκαλί, βυσσινί, ροζ, λεβάντα, μωβ, μπλε, σχιστόλιθο, σχεδόν μαύρο και λευκό. Ορισμένα διαθέτουν σέπαλα με συμπαγές χρώμα, ενώ άλλα ανθίζουν με διαφοροποιημένα σχέδια δύο ή περισσότερων χρωμάτων. Αυτά τα πολυετή φυτά αυτοσπορεύονται και ξαναβγαίνουν κάθε χρόνο για να ανθίσουν εκ νέου.

Μεταξύ των ειδών, τα hellebores διαθέτουν διάφορες εμφανίσεις με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη, χρώματα, υφές και τύπους φύλλων, λουλουδιών, πετάλων και σέπαλων. Το άρωμα Hellebore ποικίλλει επίσης μεταξύ των ειδών, που κυμαίνονται από γλυκό έως ελαφρώς τσουχτερό. Μερικοί ελλεβόροι δεν εκπέμπουν αξιοσημείωτο άρωμα.

Σε ποιες περιοχές είναι εγγενείς οι Hellebores;

Hellebores είναι κυρίως γηγενείς στα Βαλκάνια, με τις γηγενείς εκτάσεις διαφόρων ειδών να εξαπλώνονται δυτικά σε όλη την Ευρώπη και ανατολικά στην Ασία. Υπάρχουν δύο άτυπα είδη. Το ένα είναι εγγενές στη δυτική Κίνα και το άλλο σε μια περιοχή μεταξύ των συνόρων της Συρίας και της Τουρκίας.

Ιστορία και καταγωγή

Carl Linneaus καθιέρωσε πρώτα το ελλέβορος γένος το 1753 στον πρώτο τόμο του Είδη Φυτών.

Δημοφιλείς τύποι Hellebores

Από τα 20 είδη και αρκετά ακόμη υποείδη λουλουδιών ελλέβορου, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που καλλιεργούνται συνήθως σε κήπους σε όλο τον κόσμο. Πολλά από τα αγαπημένα υβρίδια και ποικιλίες που καλλιεργούνται σε κήπους προέρχονται από τα ακόλουθα τέσσερα πιο δημοφιλή είδη λουλουδιών ελλέβορου:

 • Χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο (Helleborus niger) – Αυτή η ποικιλία ελλεβόρου ανθίζει κατά τη διάρκεια του χειμώνα περίπου την περίοδο των Χριστουγέννων σε θερμότερα κλίματα και προς τα τέλη του χειμώνα σε ψυχρότερα κλίματα. ο Χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλοΤα άνθη του ανθίζουν σε χιονισμένο λευκό και στολίζονται με χρυσοκίτρινα σέπαλα.
 • νηστίσιμο τριαντάφυλλο (Helleborus orientalis) – Αυτό το είδος ελλεβόρου ανθίζει τη Σαρακοστή, και είναι αγαπητό για τη μεγάλη του ποικιλία. Η εύρεση ενός αγνού νηστίσιμου τριαντάφυλλου μπορεί να είναι δύσκολη γιατί αυτό το είδος υβριδίζεται τόσο εύκολα και εύκολα στον κήπο. Τα άνθη του έρχονται σε διάφορα χρώματα, από καθαρό λευκό έως ένα σκούρο, σχεδόν μαύρο δαμάσκηνο.
 • Βρωμερός ελλέβορος (Helleborus foetidus) – Παρά την απατηλή κοινή ονομασία αυτού του είδους, το βρωμερός ελλέβορος είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να αναπτυχθεί. Βγάζει μεγάλα άνθη σε εντυπωσιακό χρώμα Chartreuse με πέταλα που κλείνουν σε βυσσινί. Η κοινή ονομασία αυτού του είδους προέρχεται από την πικάντικη μυρωδιά που εκπέμπεται όταν το φύλλωμα του φυτού μελανιάζεται ή συνθλίβεται. Περπατήστε ελαφρά στον κήπο σας και δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε.
 • Corsican Hellebore (Helleborus argutifolius) – Μια άλλη αγαπημένη ποικιλία ελλέβορου, η Κορσικανός ελλέβορος διαθέτει ανοιχτοπράσινα άνθη με ζωηρούς πράσινους στήμονες και εντυπωσιακό μπλε-πράσινο φύλλωμα. Ανθίζουν σε συστάδες πολυάριθμων λουλουδιών από τα τέλη του χειμώνα έως το καλοκαίρι.

Ετυμολογία του Ελλεβόρου

Ετυμολογία του Ελλεβόρου

Το όνομα ελλέβορος θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για Helleborus orientalisτο οποίο είναι helléboros. Αυτή η λέξη θεωρείται ότι είναι σύνθετη από δύο αρχαίες ελληνικές λέξεις: heleîn, που σημαίνει τραυματίζω, και μπόρα που σημαίνει φαγητό. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια αναφορά στη δηλητηριώδη φύση του ελλέβορου.

Πότε είναι τα Hellebores στην εποχή;

Τα λουλούδια Hellebore τείνουν να ανθίζουν από τον Νοέμβριο (τέλη φθινοπώρου) έως τον Απρίλιο (τέλη την άνοιξη) και τα περισσότερα παραμένουν ανθισμένα για περίπου ένα μήνα. Η συγκεκριμένη εποχή και ο χρόνος άνθησης των λουλουδιών του ελλεβούρι εξαρτάται τόσο από το είδος όσο και από το κλίμα (ζώνη ανάπτυξης). Σε θερμότερα κλίματα, τα ελεφοβόρα θα ανθίσουν νωρίτερα το χειμώνα. Σε πιο δροσερά κλίματα, τα περισσότερα ελλεβούρια ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης.


Χρήσεις και οφέλη των λουλουδιών Hellebore

Χρήσεις και οφέλη των λουλουδιών Hellebore

Όλα τα μέρη του φυτού hellebore είναι δηλητηριώδη για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα. Ιστορικά, ορισμένα είδη ελλεβόρου ήταν χρησιμοποιείται ιατρικά. Ωστόσο, οποιαδήποτε κατάποση του φυτού hellebore μπορεί να θέσει ένα άτομο σε κίνδυνο δηλητηρίασης, σοβαρής ασθένειας, γενετικών ανωμαλιών και άλλων προβλημάτων. Επιπλέον, ο χειρισμός αυτών των φυτών χωρίς γάντια μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, ερεθισμό του δέρματος και εξανθήματα.

Λόγω της τοξικής φύσης αυτών των φυτών, η χρήση τους είναι κυρίως διακοσμητική και είναι υπέροχο να μεγαλώνουν σε κήπους, καθώς τα όμορφα άνθη τους φωτίζουν τη θλίψη του χειμώνα.


Το νόημα, ο συμβολισμός και η πολιτιστική σημασία του Hellebore Λουλούδια

Το νόημα, ο συμβολισμός και η πολιτιστική σημασία των ελλεβόρων

Έννοια του Hellebore Flower στη βικτοριανή γλώσσα των λουλουδιών

Σύμφωνα με Η γλώσσα των λουλουδιών τυπώθηκε στη Νέα Υόρκη το 1834, τα λουλούδια ελλεβόρου συμβόλιζαν το παραλήρημα κατά την εποχή της Βικτώριας.

Σύγχρονο λουλούδι Hellebore Έννοια και Συμβολισμός

Στις σύγχρονες παραδόσεις του συμβολισμού των λουλουδιών, η συμβολική σημασία του hellebore είναι ελαφρώς πιο εύγευστη. Σήμερα, το hellebore έχει έρθει να αντιπροσωπεύει την ειρήνη, την ηρεμία και τη γαλήνη. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει μια κάπως απαίσια πλευρά, που αντιπροσωπεύει το σκάνδαλο, το άγχος και το άγχος.

Χρώματα λουλουδιών Hellebore και η σημασία και ο συμβολισμός τους

Χρώματα λουλουδιών Hellebore και η σημασία και ο συμβολισμός τους

Εκτός από τις παραδοσιακές συμβολικές σημασίες του λουλουδιού ελλέβορου, το χρώμα του λουλουδιού ελλεβόρου επηρεάζει τη συμβολική του σημασία. τα χρώματα των λουλουδιών έχουν το δικό τους ουσιαστικό συμβολικό βάρος.

 • άσπρο – Καθαρότητα, αθωότητα και συμπάθεια
 • Ροζ – Θηλυκότητα, ευγένεια, θαυμασμός και στοργή
 • Κόκκινο/Καφέ – Πάθος, ρομαντική αγάπη και αληθινή αγάπη
 • Μωβ – Επιτυχία και δικαιώματα
 • Μπλε – Αγάπη, επιθυμία, ελπίδα και το απρόσιτο
 • Πράσινος – Αναγέννηση, ανανέωση, υγεία, νεανικότητα, καλή τύχη, καλή τύχη, ευημερία και πλούτος
 • Κίτρινος – Φιλία, χαρά και ευτυχία
 • Βερίκοκο/Πορτοκάλι – Ενθουσιασμός, ενθουσιασμός και πάθος
 • Γκρί – Εκλέπτυνση, επισημότητα και δύναμη
 • Σχεδόν μαύρο – Μυστήριο, δύναμη, αντίο, αντίο, πένθος

Τα λουλούδια του ελλεβόρου στους μύθους και τη λαογραφία

Σύμφωνα με την Ελληνικά Ο βοτανολόγος και φαρμακολόγος Διοσκουρίδης, ένας αιγοβοσκός φέρεται να χρησιμοποίησε μαύρο ελλέβουρο για να θεραπεύσει τις κόρες του βασιλιά Πρωτέα από την τρέλα, καθαρίζοντας τις.

Αυτό δεν είναι το μόνο μέρος όπου το hellebore αναφέρεται ως θεραπεία για την τρέλα. Σε Ελληνικά Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μέλαμπος χρησιμοποίησε τον ελλέβορο για να θεραπεύσει τις κόρες του βασιλιά του Άργους αφού ο Διόνυσος τις χτύπησε με μια τρέλα που τις έκανε να κλαίνε και να ουρλιάζουν ενώ έτρεχαν γυμνοί στην πόλη. Λέγεται επίσης ότι ο Ελλέβορος θεράπευσε την τρέλα του Ηρακλή (που έφερε η Ήρα) που τον έκανε να δολοφονήσει τα παιδιά του.

Αντί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία, ο ελλέβορος εμφανίζεται σε αφηγήσεις για την πολιορκία της Κίρρας από τους Έλληνες το 585 π.Χ. ως μέθοδος δηλητηρίασης του νερού της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπερασπιστές της πόλης αποδυναμώθηκαν από τη διάρροια που τους έκανε ανίκανους να υπερασπιστούν την πόλη.

Επιπροσθέτως, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος υποστήριξε στα γραπτά του ότι, αν ένας αετός κατασκόπευε ένα άτομο να μαζεύει ή να σκάβει ένα φυτό ελλεβούρι, ο αετός θα σκότωνε αυτό το άτομο. Προκειμένου να σκάψει με ασφάλεια ένα φυτό ελλεβόρου, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος συμβούλεψε να σχεδιάσει κανείς έναν κύκλο στη βρωμιά γύρω από το φυτό και να προσευχηθεί, στραμμένος προς τα ανατολικά, πριν σκάψει, αλλά μόνο σε συννεφιασμένες μέρες.

Έννοια του λουλουδιού Hellebore και το χριστιανικό ημερολόγιο

Ο Ελλέβορος και το Χριστιανικό Ημερολόγιο

Δεδομένου ότι ο ελλέβορος ανθίζει τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, δύο είδη συνδέονται με το χριστιανικό ημερολόγιο, το τριαντάφυλλο των Χριστουγέννων (Helleborus niger) και το τριαντάφυλλο της Σαρακοστής (Helleborus orientalis).

Συγκεκριμένα, το είδος Helleborus niger που κοινώς ονομάζεται το Χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο έχει στενή σχέση με τον Χριστιανισμό. Αυτό το λουλούδι εμφανίζεται σε έναν παλιό μύθο που έλεγε ότι ένα χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο φύτρωσε στο χιόνι όπου τα δάκρυα ενός κοριτσιού έπεσαν αφού δεν είχε δώρο να προσφέρει στον Ιησού κατά τη γέννησή του στη Βηθλεέμ.

Κατάλληλες ευκαιρίες για δώρο για λουλούδια Hellebore

Δεδομένου ότι συνήθως ανθίζουν την περίοδο των Χριστουγέννων και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, τα ελεφοβόρα έχουν γίνει δημοφιλή πολυετή φυτά για δώρα κατά την περίοδο των εορτών, τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Μπορούν να αποτελέσουν μια απροσδόκητη και διασκεδαστική εναλλακτική λύση στα πιο παραδοσιακά ζωντανά δώρα διακοπών, όπως αλεξανδρινές, αμαρυλίλες, πασχαλινά κρίνα, τουλίπες και νάρκισσους.


Συχνές ερωτήσεις για το Hellebore Flower

Τι συμβολίζει ένα λουλούδι ελλέβορου;

Στη βικτοριανή γλώσσα των λουλουδιών, ο ελλέβορος συμβολίζει το παραλήρημα. Στις σύγχρονες παραδόσεις του συμβολισμού των λουλουδιών, ο ελλέβορος αντιπροσωπεύει την ειρήνη, τη γαλήνη και την ηρεμία, εκτός από το σκάνδαλο και το άγχος.

Τα ελλέβορα δεν θεωρούνται παραδοσιακά τυχερά λουλούδια. Ωστόσο, τα πράσινα λουλούδια μπορεί να είναι σύμβολο καλής τύχης, επομένως οι πράσινες ποικιλίες ελλεβούρου θα μπορούσαν να θεωρηθούν κάπως τυχερές.

Οι ελλέβορες επιστρέφουν κάθε χρόνο;

Ναι, οι ελλέβορες είναι πολυετή λουλούδια που ανθίζουν κάθε χρόνο.

Πόσο διαρκούν τα λουλούδια του ελλέβορου;

Τα περισσότερα είδη ελλεβόρων παράγουν λουλούδια που ανθίζουν για περίπου ένα μήνα.

Ανθίζουν οι ελλέβορες περισσότερες από μία φορές;

Τα φυτά Hellebore παράγουν άνθη που ανθίζουν μία φορά το χρόνο.


Δελεαστικά φυτά για τον χειμερινό κήπο σας

Τα λουλούδια Hellebore έρχονται σε διάφορες ποικιλίες και υβρίδια που μπορούν να δώσουν στον χειμερινό κήπο σας μεγάλη ποικιλία. Θα λατρέψετε να δείτε το όμορφο ουράνιο τόξο των χρωμάτων να φυτρώνει στο θλιβερό σκηνικό της πιο κρύας εποχής.


Schreibe einen Kommentar