Απόλυτος οδηγός για το νόημα και τον συμβολισμό Potentilla

0
Απόλυτος οδηγός για το νόημα και τον συμβολισμό Potentilla

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη συμβολική σημασία των λουλουδιών Potentilla

Γνωστά και με την κοινή ονομασία Cinquefoil, τα λουλούδια Potentilla είναι μια όμορφη προσθήκη σε ένα μπουκέτο και είναι πλούσια σε νόημα και συμβολισμό. Καλλιεργούνται επίσης συνήθως ως χαρακτηριστικά εξωραϊσμού σε παρτέρια και δοχεία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τα ζεστά κίτρινα λουλούδια τους δεν γνωρίζουν την πλούσια ιστορία και το νόημα πίσω από αυτά. Τα Potentillas είναι δυνατά σύμβολα όλα δικά τους, που σας βοηθούν να εξατομικεύσετε το μήνυμά σας στη Γλώσσα των Λουλουδιών όταν συνθέτετε μια διάταξη.


Έννοια του λουλουδιού Potentilla – Τα απαραίτητα

Τα λουλούδια Potentilla φέρουν τη συμβολική έννοια της ελπίδας, της τιμής και του θάρρους στη γλώσσα των λουλουδιών. Οι ροζ και οι λευκές ποικιλίες, ειδικότερα, έχουν την έννοια της «αγαπημένης κόρης», καθιστώντας τις ιδανικές για να γιορτάζουν τα μέλη της οικογένειας. Μπορούν επίσης να είναι σύμβολο τύχης σε πολλούς πολιτισμούς.


Σχετικά με το Potentilla Flowers

Σχετικά με το Potentilla Flowers

Δεν υπάρχει ένα λουλούδι Potentilla, αλλά μάλλον πολλά από αυτά. Ενώ τα μεμονωμένα είδη ποικίλλουν σημαντικά σε ορισμένα βοτανικά χαρακτηριστικά, μοιράζονται ένα κοινό συμβολικό νόημα και εμφάνιση στην ανθοφορία τους.

Οικογένεια, Γένος και Ταξονομία

Το γένος Potentilla περιλαμβάνει περισσότερα από 300 μεμονωμένα είδη. Τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται με το όνομα Potentilla ή με μια παραλλαγή του κοινού ονόματος Πεντάφυλλο. Το γένος είναι μέρος της μεγαλύτερης οικογένειας Rose, κάτι που είναι προφανές μεταξύ ορισμένων μεγαλύτερων ανθοφόρων ποικιλιών σε ροζ και λευκό.

Βοτανικά Χαρακτηριστικά, Χρώματα, Αρώματα

Ανάλογα με το ακριβές είδος, τα άνθη Potentilla μπορεί να είναι μονοετή, πολυετή ή διετές. Τα περισσότερα παίρνουν το σχήμα ενός θάμνου χαμηλής ανάπτυξης που σχηματίζει ένα στρογγυλεμένο ανάχωμα. Αυτή η συνήθεια ανάπτυξης το καθιστά δημοφιλές για κλινοσκεπάσματα, φράκτες και καλλιέργεια δοχείων.

Πολλές μη βελτιωμένες ποικιλίες ανθίζουν σε χρυσοκίτρινο, αλλά άλλες ποικιλίες προσφέρουν επίσης επιλογές ροζ, πορτοκαλί και λευκών λουλουδιών. Μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε από τρεις ίντσες έως 4 πόδια ύψος και να προσελκύσουν πεταλούδες και μέλισσες με ένα αμυδρό αλλά ευχάριστο άρωμα.

Ιστορία και προέλευση των λουλουδιών Potentilla

Η Potentilla καταγράφηκε για πρώτη φορά ως φυτικό φάρμακο από τους Ρωμαίους, οπότε και κέρδισε το όνομά της. Εξαπλώθηκε μακριά από την εγγενή του περιοχή από την αρχή της Αναγέννησης λόγω του ενδιαφέροντος για αυτό ως φυτικό φάρμακο. Μόνο στη βικτωριανή εποχή έλαβε περισσότερη προσοχή ως διακοσμητικό και κομμένο λουλούδι.

Δημοφιλείς τύποι, είδη και ποικιλίες

Το κοινό Cinquefoil αναπτύσσεται ως εισαγόμενο φυτό σε όλο τον κόσμο, αλλά οι σκόπιμα φυτεμένες ποικιλίες περιλαμβάνουν:

 • ‚Abbottswood, που έχει σκούρο φύλλωμα και πολυπέταλα λευκά άνθη
 • «Φλαμένκο», που μεγαλώνει μόλις δύο πόδια και έχει κόκκινα λουλούδια
 • Potentilla anserina ή Silverweedπου μένει κάτω από ένα πόδι ψηλό και απλώνεται στο έδαφος για να λειτουργήσει ως εδαφοκάλυψη
 • ‚Ροζ Ομορφιά‘που προσφέρει ένα μακρύ ανθισμένο παράθυρο και λεπτά ροζ λουλούδια.
 • Έρπουσα Πινελιά (Potentilla reptans)
 • Θαμνώδες κυνόφυλλο (Potentilla Pink Beauty)
 • Potentilla Gold Drop (Potentilla fruticosa)

Ετυμολογική σημασία

Η κοινή ονομασία Cinquefoil είναι μια αναφορά στο γεγονός ότι πολλά από τα φυτά του γένους διαθέτουν διάταξη πέντε φύλλων σε σχήμα βεντάλιας. Το Potentilla είναι ένα όνομα που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή και προέρχεται από τον όρο «ισχυρό», αναφερόμενος στην πεποίθηση ότι ήταν ένα ισχυρό φυτικό φάρμακο για πολλές ασθένειες.

Σε ποιες περιοχές είναι εγγενής η Potentilla;

Τα είδη Potentilla εξαπλώνονται σε όλα σχεδόν τα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου. Θεωρείται ολαρκτικό φυτό που ευδοκιμεί σχεδόν οπουδήποτε πάνω από τον ισημερινό. Ενώ κάποτε πιστευόταν ότι προέρχεται από την Ασία ή τη Βόρεια Αμερική, έχουν βρεθεί ιθαγενή είδη σε όλο τον κόσμο.

Πότε είναι η σεζόν Potentilla;

Πολλά είδη Potentilla, ειδικά οι ποικιλίες που εκτρέφονται για βελτιωμένη ανθοφορία, αρχίζουν να ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης και δεν σταματούν μέχρι τον πρώτο παγετό. Δεδομένου ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ζώνες USDA τόσο κρύες όσο η ζώνη 2, είναι ένα από τα λίγα λουλούδια που παρέχουν μια πλήρη περίοδο ανθοφορίας παρά τις κρύες νύχτες του καλοκαιριού.


Χρήσεις και οφέλη των λουλουδιών Potentilla

Χρήσεις και οφέλη των λουλουδιών Potentilla

Το Potentilla κάποτε θεωρούνταν ένα βότανο που θεραπεύει όλα, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα ως πιθανή θεραπεία για προβλήματα στο στομάχι και κράμπες της περιόδου. Θεωρείται ασφαλές για όσο διάστημα δεν είστε ευαίσθητοι τανίνες. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φύλλα ή τις ρίζες του κοινού Cinquefoil για να φτιάξουν τσάι.

Τα λουλούδια δεν θεωρούνται τοξικά, αλλά οι τανίνες μπορεί να είναι ερεθιστικές σε μερικούς ανθρώπους εάν καταποθούν. Τα άνθη είναι επίσης καλή πηγή νέκταρ και γύρης για τις μέλισσες. Είναι μια ιδιαίτερα καλή προσθήκη σε έναν κήπο επικονιαστών για το μακρύ ανθισμένο παράθυρο και το ανοιχτό σχήμα λουλουδιών τους.


Το νόημα, ο συμβολισμός και η πολιτιστική σημασία των λουλουδιών Potentilla

Το νόημα, ο συμβολισμός και η πολιτιστική σημασία των λουλουδιών Potentilla

Τα κοινά χρώματα της Potentilla

Ενώ πολλά είδη στο γένος Potentilla έχουν κίτρινα άνθη, άλλα χρώματα είναι πιθανά λόγω επιλεκτικής αναπαραγωγής. Το χρώμα του λουλουδιού επηρεάζει τη σημασία του καθώς και τη χρήση του στο τοπίο. Οι Potentillas διατίθενται σε:

 • Ασπρο: Συμπάθεια, ανάρρωση από τη θλίψη, θεραπεία, αγνότητα, αθωότητα και αφοσιωμένη αγάπη.
 • Κίτρινος: Δύναμη, ενέργεια, ευτυχία, ενθουσιασμός, χαρά, ανάκαμψη και γέννηση.
 • Χρυσός: Γιορτή, ανάπτυξη, νέες ευκαιρίες, πλούτος, ευημερία και αφοσίωση.
 • Πορτοκάλι: Ενέργεια, χαρά, διασκέδαση, φιλία, ενθουσιασμός, ενθουσιασμός και νέα ξεκινήματα.
 • το κόκκινο: Πάθος, ένταση, ρομαντική αγάπη, θάρρος και πλούτος.
 • Ροζ: Εκκολαπτόμενα συναισθήματα, ευγένεια, φιλία, υποστήριξη, ευτυχία και ανάπτυξη.

Potentilla Έννοια και χρήση στην Αρχαία Ρώμη

Τα περισσότερα από τα αρχεία από την Αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα που αναφέρουν ποικιλίες Potentilla το αναφέρουν για τις υποτιθέμενες φαρμακευτικές του χρήσεις.

Διάφορα αρχεία σημείωσαν και περιέγραψαν τις μεσογειακές ποικιλίες του φυτού, ώστε να μπορούν να το αποδώσουν ως θεραπεία για την ανικανότητα, τον μετεωρισμό, τις δερματικές παθήσεις, τις ψυχικές παθήσεις και πολλά άλλα.

Θεωρήθηκε τόσο ισχυρό που το όνομά του Potentilla επινοήθηκε για να γνωστοποιήσει τη δύναμή του. Ενώ οι σύγχρονες ιατρικές δοκιμές δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς, η σημασία του ως σύμβολο θεραπείας και θεραπείας παραμένει.

Η Potentilla και η βικτοριανή γλώσσα των λουλουδιών

Η Potentilla και η βικτοριανή γλώσσα των λουλουδιών

Ενώ το φυτό είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως για χιλιετίες με την άφιξη της βικτωριανής εποχής, οι ποικιλίες Potentilla έλαβαν περισσότερη προσοχή ως διακοσμητικά λουλούδια ξεκινώντας από εκείνη την εποχή.

Η καλλιέργεια και η προσεκτική αναπαραγωγή οδήγησαν αρχικά στην ανάπτυξη διαφορετικών χρωμάτων του Cinquefoil και όχι μόνο του κλασικού κίτρινου ή χρυσού. Στην κλασική βικτοριανή γλώσσα των λουλουδιών, το Cinquefoil ή Potentilla κέρδισε την έννοια της «αγαπημένης κόρης».

Αυτά τα λουλούδια δόθηκαν συχνά από τους γονείς στις κόρες τους για να γιορτάσουν γενέθλια, αρραβώνες και άλλα σημαντικά γεγονότα στη βικτωριανή ζωή. Η ποικιλία των χρωμάτων λουλουδιών που διατίθενται σήμερα καθιστά εύκολο να αναπαραστήσετε πολλές κόρες σε μία οικογένεια με την Potentilla.

Θρησκευτικός συμβολισμός των λουλουδιών Potentilla

Ένα κοινό όνομα για το Potentilla είναι το Τριαντάφυλλο της Αφροδίτης. Αυτή η μυστηριώδης σύνδεση προέρχεται από το γεγονός ότι ο πλανήτης Αφροδίτη κάνει ένα σχήμα καθώς περνά μέσα από τον νυχτερινό ουρανό που φαίνεται σαν ένα λουλούδι με πέντε πέταλα, όχι σε αντίθεση με το άνθος Potentilla.

Ως σύμβολο μητρικής αγάπης και αφοσίωσης, αυτό το σχέδιο με πέντε πέταλα εμφανίστηκε σε εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς σε όλη την Ευρώπη που χτίστηκαν κατά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Αυτό συνέδεσε το λουλούδι Potentilla με χριστιανικές μυστικιστικές θρησκευτικές πρακτικές σε πολλές παραδόσεις.

Βρίσκεται επίσης ως διακοσμητικό σε μερικά φωτισμένα χειρόγραφα, ειδικά σε αυτά που συζητούν την Παναγία.

European Heraldry, Magic and Cinquefoil

Με μια γενικότερη έννοια, η άνθιση του Cinquefoil, ειδικότερα, είχε επιρροή στη συμβολική γλώσσα της εραλδικής. Αυτή η οπτική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε σε πανό, ασπίδες και επίσημες σφραγίδες για να προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο βασίλειο ή οικογένεια. Ως μέρος της εραλδικής παράδοσης της μεσαιωνικής Ευρώπης, το άνθος Cinquefoil αντιπροσώπευε το θάρρος, τη δύναμη, την τιμή και την πίστη στην οικογένειά του.

Αυτά τα λουλούδια έφεραν επίσης την έννοια της καλής τύχης και της νίκης στη μάχη όταν μεταφέρονταν ως μια μικρή δέσμη από φρέσκα άνθη. Οι ποικιλίες Cinquefoil του γένους Potentilla αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη, επομένως ήταν ένα κοινό βότανο τόσο για τους απλούς όσο και για τα μέλη της οικογένειας που το συναντούσαν σε καθημερινή βάση.


Κατάλληλες περιστάσεις δώρου για λουλούδια Potentilla

Κατάλληλες περιστάσεις δώρου για λουλούδια Potentilla

Οι θάμνοι Potentilla σε γλάστρες είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ενθαρρύνετε κάποιον να ξεκινήσει μια νέα αρχή, όπως να βρει μια νέα καριέρα, να επιστρέψει στο σχολείο ή να αγοράσει ένα νέο σπίτι.

Το κομμένο ροζ Potentilla είναι ιδανικό για να γιορτάσετε τη γέννηση ενός κοριτσιού, να ενθαρρύνετε τους φίλους σας να ξεπεράσουν μια πρόκληση ή να γιορτάσετε τη χαρά.

Οι πορτοκαλί και οι κίτρινες ποικιλίες μεταφέρουν επίσης καλή τύχη και ευθυμία.

Δοκιμάστε να κάνετε δώρο ένα μπουκέτο με λευκά λουλούδια Potentilla για να γιορτάσετε έναν αρραβώνα ή για να στείλετε υποστήριξη σε μια αγαπημένη σας κόρη.


Συχνές ερωτήσεις για τη σημασία του λουλουδιού Potentilla:

Τι συμβολίζει ένα λουλούδι Potentilla;

Ανάλογα με την κουλτούρα, τα λουλούδια Potentilla μπορούν να συμβολίσουν την καλή τύχη, το θάρρος, την τιμή, τη θεραπεία και τα νέα ξεκινήματα.

Στους ευρωπαϊκούς μύθους και παραμύθια, ειδικότερα, τα λουλούδια Potentilla συμβόλιζαν την ελπίδα και την καλή τύχη.

Το Potentilla επιστρέφει κάθε χρόνο;

Πολλές ποικιλίες Potentilla είναι πολυετή φυτά που επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο. Μπορούν να είναι πολυετή ακόμη και μέσα ζώνες USDA μόλις 2 χάρη στην προσαρμογή του να ζει στο βόρειο ημισφαίριο.

Πόσο διαρκούν τα λουλούδια Potentilla;

Τα λουλούδια Potentilla μπορούν να ανθίσουν όλο το καλοκαίρι από τα τέλη της άνοιξης έως τον πρώτο παγετό το φθινόπωρο. Μόλις κοπούν, τα άνθη τείνουν να διαρκέσουν από τρεις ημέρες έως μία εβδομάδα, ανάλογα με την ποικιλία.

Ανθίζει η Potentilla περισσότερες από μία φορές;

Οι περισσότερες ποικιλίες Potentilla έχουν εκτραφεί για να ανθίζουν συνεχώς εδώ και μήνες. Θα συνεχίσουν να βγάζουν καινούργια μπουμπούκια και να ανθίζουν ακόμα και χωρίς νεκρούς σε πολλές περιοχές, δίνοντάς σας συνεχή προσφορά κομμένων λουλουδιών.


Έννοια του λουλουδιού Potentilla – Η τελευταία λέξη

Με χαρούμενα λουλούδια σε σχήμα αστεριού που φέρουν έναν κόσμο νοήματος μέσα στα πέταλά τους, το Potentilla είναι ένα γένος γεμάτο έμπνευση που είναι πλούσιο σε συμβολισμούς. Δοκιμάστε να δουλέψετε μερικά άνθη Cinquefoil στο επόμενο σχέδιο εξωραϊσμού σας ή σε μια διάταξη με νόημα.


Schreibe einen Kommentar