Απόλυτος οδηγός για την έννοια και τις χρήσεις του λουλουδιού Allium

0
Απόλυτος οδηγός για την έννοια και τις χρήσεις του λουλουδιού Allium

Τα λουλούδια Allium είναι εξίσου αγαπημένα για την ομορφιά τους και τις γαστρονομικές τους δυνατότητες. Φυτευμένα σε έναν κήπο κουζίνας, θα προσθέσουν ένα ευχάριστο άρωμα και οξύτητα στα πιάτα σας. Φυτευμένα σε έναν κομμένο κήπο με λουλούδια, θα γεμίσουν τις ανθοδέσμες σας με όμορφα μωβ λουλούδια, ροζ, λεβάντα και πιο απολαυστικές αποχρώσεις. Όσο κι αν απολαμβάνετε τα σύμμαχά σας, θα λατρέψετε και πόσο εύκολο είναι να αναπτυχθούν. Εδώ θα σας μεταφέρουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το νόημα του λουλουδιού Allium, τον συμβολισμό, την ιστορία, την προέλευση, τους δημοφιλείς τύπους και τις κορυφαίες συμβουλές για να καλλιεργήσετε αυτά τα εξαίσια λουλούδια στο σπίτι.


Allium Flowers — The Essentials

 • Το γένος Allium περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη ανθοφόρων, ποωδών, πολυετών φυτών. Οι πιο δημοφιλείς περιλαμβάνουν γαστρονομικές ποικιλίες όπως σκόρδο, σχοινόπρασο, κρεμμύδια, πράσα και ασκαλώνια.
 • Τα άλματα έχουν βολβούς και ριζώματα. Παράγουν πράσινα φύλλα και τοπία με άνθη που ποικίλλουν σε χρώμα, σχήμα και υφή μεταξύ των ειδών. Όλα τα είδη αλλιούχων αναπτύσσονται εγγενώς σε όλες τις βόρειες ηπείρους εκτός από μερικά αλιούμ από τη Νότια Αμερική.
 • Τα διακοσμητικά άνθη allium συμβολίζουν την ευημερία, την καλή τύχη, την ενότητα, την υπομονή και την ταπεινοφροσύνη.

Σχετικά με το λουλούδι Allium

Σχετικά με το λουλούδι Allium

The Allium Flower — Οικογένεια, Γένος και Ταξονομία

Το Allium είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών που ανήκει στη φυλή Allieae της υποοικογένειας Alliodeae στην οικογένεια Amaryllidaceae.

Υπάρχει μια διαφωνία σχετικά με το ποια φυτά ανήκουν στο γένος επειδή έχει α περίπλοκη ταξινόμηση των εξελικτικών γραμμών. Ως αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις ειδών κυμαίνονται από περίπου 260 έως λίγο λιγότερο από χίλια.

Βοτανικά χαρακτηριστικά, χρώματα και αρώματα

Τα άνθη Allium είναι ποώδη φυτά που αναπτύσσονται από βολβούς και έχουν μια ξεχωριστή οσμή ή γεύση κρεμμυδιού ή σκόρδου. Παράγουν πράσινα φύλλα που ποικίλλουν από ίσια ή κουλουριασμένα έως πλατιά.

Παράγουν πολλά άνθη με σφαιρόμορφες ή καταρράκτες άνθη σε αποχρώσεις του μωβ, μπλε, ροζ, κόκκινου, κίτρινου και λευκού. Τα άνθη διαθέτουν συστάδες μικρών λουλουδιών.

Τα πιο δημοφιλή αλιούμ είναι αυτά που τρώμε: σκόρδο, κρεμμύδια, σχοινόπρασο, ασκαλώνια και πράσα.

Οι διακοσμητικές ποικιλίες έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα επίσης. Μερικά από τα αγαπημένα μας περιλαμβάνουν:

Allium Ambassador

Allium Ambassador

Allium Globemaster

Allium Globemaster

Το σύμπαν Allium

Το σύμπαν Allium

Το Allium Giganteum

Το Allium Giganteum

Υπάρχουν πολλά άλλα είδη και υβρίδια που μπορούν να βρεθούν, συμπεριλαμβανομένων των όμοιων:

 • Allium ‚cristophii‘
 • Allium ‚hollandicum‘ ή ‚Purple Sensation‘,
 • Άλλιο μπλε
 • Άλλιο κίτρινο
 • Allium ‚beau regard‘
 • Allium rosenorum
 • Allium ‚millenium‘
 • Άλλιο ‚στρογγυλό ’n‘ μωβ‘.

Ετυμολογική σημασία

Το όνομα του γένους, Allium, είναι η λατινική λέξη για το σκόρδο. Θεωρείται ότι προήλθε από το Ελληνικό ρήμα, aleo, που σημαίνει αποφεύγω. Πιθανώς λόγω της έντονης μυρωδιάς του σκόρδου.

Σε ποιες περιοχές είναι εγγενή τα άνθη Allium;

Εκτός από μια χούφτα είδη που βρίσκονται στη Νότια Αμερική, όλα τα είδη από το γένος Allium είναι εγγενή στις βόρειες ηπείρους.

Πότε είναι τα λουλούδια Allium στην εποχή;

Ανάλογα με το είδος και τη ζώνη ανάπτυξής σας, τα άνθη allium ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού.


Χρήσεις και οφέλη των λουλουδιών Allium

Χρήσεις και οφέλη των λουλουδιών Allium

Μαγειρικές Χρήσεις και Οικονομική Σημασία

Άλλιουμ που χρησιμοποιούνται σε συνταγές σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν τα κρεμμύδια (Allium sepa), το σκόρδο (Allium sativum), το σχοινόπρασο (Allium schoenoprasum), τα πράσα (Allium ampeloprasum), τα ασκαλώνια (Allium oschaninii) και τα κρεμμύδια (αρκετά είδη).

Αυτά τα είδη είναι δημοφιλή στη μαγειρική κάθε πολιτισμού και οδηγούν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας των γεωργικών καλλιεργειών.

Διακοσμητικό Allium

Μας αρέσουν τα γαστρονομικά αλιούμ για την έντονη γεύση και το άρωμά τους, αλλά άλλα αλιούμ δεν έχουν το ίδιο έντονο άρωμα. Καλλιεργούμε καλλωπιστικά φυτά απλώς για την εγγενή ομορφιά των ανθέων τους – όχι για τη συγκομιδή.

Το Allium στη Βοτανολογία

Στη βοτανολογία, Allium sativum, που γνωρίζετε ως σκόρδο, έχει μερικές από τις ισχυρότερες, φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες από οποιοδήποτε φυτό. Τρώγεται ολόκληρο ή λαμβάνεται ως λάδι, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αποτροπή βακτηριακών, μυκητιασικών και ιογενών λοιμώξεων. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικό, υπογλυκαιμικό, αποχρεμπτικό, αντιισταμινικό και πολλά άλλα.

Alliums & Vampires

Ο θρύλος λέει ότι το σκόρδο είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκρούσεις τους βρικόλακες. Ίσως η διάσημη πικάντικη αναπνοή του σκόρδου είναι αρκετά τρομακτική για να κάνει το κόλπο;

Ιδανικό για επικονιαστές

Ιδανικό για επικονιαστές

Στα περισσότερα παράσιτα δεν αρέσει το ξεχωριστό άρωμα σκόρδου/κρεμμυδιού των φυτών άλλιουμ, το οποίο τα προστατεύει από τα ενοχλητικά ελάφια και τα κουνέλια. Ωστόσο, οι ανθισμένες συστάδες λουλουδιών τους είναι ελκυστικές για τους επικονιαστές και θα φέρουν πολλές μέλισσες και πεταλούδες στον κήπο σας.

Τοξικότητα για κατοικίδια

Ενώ τα άλλιομ παρέχουν δημοφιλή μαγειρικά συστατικά για τον άνθρωπο, είναι τοξικό για σκύλους και γάτες. Επομένως, να είστε προσεκτικοί με τα κατοικίδια ζώα σας γύρω από όλα τα φυτά άλλιουμ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που τρώμε.


Allium Flower Έννοια και συμβολισμός από χρώμα

Στη γλώσσα των λουλουδιών, τα Alliums φέρουν τη συμβολική έννοια της καλής τύχης, της υπομονής καθώς και της χάρης. Δεδομένου ότι πολλά άνθη φυτρώνουν από έναν μόνο βολβό, αντιπροσωπεύουν επίσης την ενότητα.

Στη βικτοριανή γλώσσα των λουλουδιών, το χρώμα των λουλουδιών έχει μια σημαντική σημασία. Διαφορετικές ποικιλίες αλιούμ ανθίζουν σε αποχρώσεις του μωβ, μπλε, μπορντό, λευκό, ροζ, πορτοκαλί και κίτρινο. Η συμπερίληψη αυτών των χρωμάτων σε ένα μπουκέτο μεταφέρει τις ακόλουθες συμβολικές έννοιες:

Έννοια πορφυρού λουλουδιού Allium

Έννοια πορφυρού λουλουδιού Allium

Αυτή η απόχρωση είναι κλασικά βασιλική και μπορεί να αντιπροσωπεύει δικαιώματα και σεβασμό. Κουβαλούν επίσης έναν έντονο αέρα θαυμασμού και παράδοσης.


Έννοια λουλουδιών λεβάντας Allium

Έννοια λουλουδιών λεβάντας Allium

Η λεβάντα συμβολίζει τη νεότητα, την κομψότητα και τη χάρη.


Έννοια του μπλε λουλουδιού Allium

Έννοια λουλουδιού μπλε Allium

Τα μπλε λουλούδια αντιπροσωπεύουν την ειρήνη, την ηρεμία και την ειλικρίνεια.


Έννοια λουλουδιού White Allium

Έννοια λουλουδιού White Allium

Στη γλώσσα των λουλουδιών, το λευκό χρώμα έχει διαφορετικές έννοιες που εξαρτώνται από την περίσταση. Σε γάμο ή βάπτιση συμβολίζουν την αγνότητα και την αθωότητα. Σε μια κηδεία, εκφράζουν τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια.


Βουργουνδία/Κόκκινο Λουλούδι Άλλιο Έννοια

Βουργουνδία Κόκκινο λουλούδι Allium Έννοια

Οι αποχρώσεις των κόκκινων λουλουδιών συνδέονται έντονα με τη ρομαντική αγάπη. Μπορούν επίσης να μεταδώσουν σεβασμό και θάρρος.


Έννοια ροζ λουλουδιού Allium

Έννοια ροζ λουλουδιού Allium

Τα ροζ λουλούδια μεταδίδουν απαλή αγάπη, θηλυκότητα, ευτυχία και στοργή.


Έννοια λουλουδιού πορτοκαλί Allium

Έννοια λουλουδιού πορτοκαλί Allium

Αυτό το ζωηρό χρώμα αντιπροσωπεύει εξίσου ζωηρά συναισθήματα όπως το πάθος και τον ενθουσιασμό.


Κίτρινο λουλούδι Allium Έννοια

Κίτρινο λουλούδι Allium Έννοια

Αυτή η ηλιόλουστη απόχρωση αντιπροσωπεύει τη χαρά, την ευτυχία και τη φιλία. Χρησιμοποιήστε κίτρινα άνθη allium για να σκορπίσετε την ευθυμία.


Το νόημα, ο συμβολισμός και η πολιτιστική σημασία των λουλουδιών Allium

Εκτός από τα χρώματά τους, τα λουλούδια allium οποιουδήποτε χρώματος έχουν μια ποικιλία γενικών συμβολικών σημασιών. Δεδομένου ότι πολλά άνθη φυτρώνουν από έναν μόνο βολβό, αντιπροσωπεύουν την ενότητα. Αργή να ανθίσουν, συμβολίζουν την υπομονή. Επιπλέον, αντιπροσωπεύουν την ταπεινοφροσύνη, την ευημερία και την καλή τύχη.

Οι άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει φυτά allium (ιδιαίτερα γαστρονομικές ποικιλίες) για χιλιετίες. Ως αποτέλεσμα, έχουν γίνει πολιτιστικά σημαντικά σε όλο τον κόσμο για τη χρήση τους στη μαγειρική, την ιατρική και τη λατρεία. Εμφανίζονται στη Βίβλο και στο Κοράνι. Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ αναφέρεται ακόμη και στην ικανότητά τους να συγκινούν κάποιον μέχρι να δακρύσουν Το ημέρωμα της στρίγγλας.


Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα λουλούδια Allium στο σπίτι

Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα λουλούδια Allium στο σπίτι

Ποιες ζώνες ανάπτυξης είναι κατάλληλες για άνθη Allium;

Οι βολβοί Allium είναι ανθεκτικοί στο χειμώνα στην ανάπτυξη ζώνες 3 έως 8. Η απόδοσή τους σε κάθε ζώνη ποικίλλει ανάλογα με το είδος που καλλιεργείτε.

Πού πρέπει να φυτέψω άνθη Allium;

Φυτέψτε βολβούς allium σε πολυετείς κήπους, βραχόκηπους, κήπους κουζίνας και κήπους κοπής λουλουδιών. Τα άνθη Allium μπορούν επίσης να ευδοκιμήσουν σε δοχεία που στραγγίζουν καλά.

Θέματα εδάφους, φωτός, ποτίσματος και λίπανσης

Εδαφος Οι βολβοί Allium έχουν καλή απόδοση σε σχεδόν οποιοδήποτε είδος εδάφους, αρκεί να είναι καλά στραγγιζόμενο και ποτέ μουσκεμένο.
Φως Τα Allium αναπτύσσονται καλύτερα σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Μπορούν να ανεχθούν λίγη σκιά, επομένως ένας κήπος που δέχεται μερική ηλιοφάνεια/σκιά θα πρέπει να είναι εντάξει.
Πότισμα Τα άλματα απαιτούν μόνο σπάνιο, μέτριο πότισμα. Σε ορισμένες περιοχές, οι βροχοπτώσεις θα προσφέρουν αρκετή υγρασία. Είναι σημαντικό αυτά τα φυτά να μην κάθονται σε υγρό έδαφος.
Λίπανση Χρησιμοποιήστε ένα βασικό λίπασμα αζώτου-φωσφόρου-καλίου με ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε φώσφορο. Λιπάνετε τους νεοφυτεμένους βολβούς κατά τη φύτευση και αμέσως μετά την ανάδυση των πρώτων βλαστών. Λιπάνετε τα εγκατεστημένα φυτά νωρίς την άνοιξη πριν φυτρώσουν.

Κατάλληλες ευκαιρίες για δώρο για λουλούδια Allium

Κατάλληλες ευκαιρίες για δώρο για λουλούδια Allium

Δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν την καλή τύχη και την ευημερία, τα alliums είναι το τέλειο λουλούδι για να ευχηθούμε σε ένα άτομο καλή τύχη σε κάθε προσπάθεια ή νέο ξεκίνημα στη ζωή. Αυτό τους κάνει μια τέλεια προσθήκη σε ένα μπουκέτο γενεθλίων, αποφοίτησης ή νέας καριέρας.

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου, τα λουλούδια allium αντιπροσωπεύουν επίσης την ενότητα και κάνουν μια υπέροχη επιλογή για τα ανοιξιάτικα λουλούδια γάμου!


Πώς να φροντίσετε τα φρέσκα κομμένα λουλούδια από άλιο

Πώς να φροντίσετε τα φρέσκα κομμένα λουλούδια από άλιο

Για μακράς διάρκειας, φρεσκοκομμένες ανθίσεις άλλιουμ, κόψτε όταν τα άνθη είναι περίπου 1/3 έως 1/2 του ανοίγματος. Χρησιμοποιείτε πάντα αιχμηρά, καθαρά ψαλίδια κλαδέματος και κόβετε τα στελέχη μακριά υπό γωνία.

Μόλις κόψετε, κρεμάστε για να στεγνώσουν αμέσως ή βυθίστε τα στελέχη σε έναν κουβά με δροσερό, καθαρό νερό αμέσως αφού τα αφαιρέσετε από το φυτό.

Πριν τα τακτοποιήσετε σε ένα βάζο, κόψτε τυχόν ξηλωμένα άνθη και φύλλωμα που θα βυθιστούν στο νερό του βάζου. Αλλάζετε το νερό κάθε δύο με τρεις ημέρες ή πιο συχνά για να αποτρέψετε το άρωμα ψητού σκόρδου και κρεμμυδιού να γεμίσει το σπίτι σας – εκτός αν σας αρέσει η μυρωδιά ενός φαγητού με λιπαρό κουτάλι.


Κρεμάστε το από τον στύλο του κρεβατιού σας. Κόψτε το για μπουκέτα. Καλλιεργήστε το στον κήπο της κουζίνας σας για υπέροχα σοτέ. Όσο κι αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα διακοσμητικά ή βρώσιμα λουλούδια allium, σίγουρα θα περάσετε υπέροχα καλλιεργώντας αυτά τα δημοφιλή πολυετή φυτά στους κήπους σας για τα επόμενα χρόνια.


Συχνές ερωτήσεις Allium Flowers:

Τα Alliums είναι σταθερά πολυετή φυτά που θα επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο για να επιδείξουν τα θεαματικά λουλούδια τους.

Κατά γενικό κανόνα, είναι καλύτερο να φυτέψετε βολβούς από άλλιο στα μέσα έως αργά το φθινόπωρο για να τους δοθεί αρκετός χρόνος για να κοιμηθούν πριν από την έναρξη του χειμώνα. Τα νεότερα φυτά μπορούν επίσης να αγοραστούν την άνοιξη και να φυτευτούν εάν χάσατε την εποχή των βολβών.

Τα Alliums ανθίζουν μόνο μία φορά κάθε εποχή.

Τα Alliums αναπτύσσονται καλύτερα σε τοποθεσίες που λαμβάνουν πλήρη ήλιο κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Μπορούν να ανεχθούν λίγη σκιά, οπότε ένας κήπος που δέχεται μερική σκιά το πρωί ή το απόγευμα θα πρέπει να είναι εντάξει.

Τα περισσότερα είδη allium δεν θεωρούνται χωροκατακτητικά. Έχετε υπόψη σας τα Allium ursinum και Allium vineale, ωστόσο, καθώς είναι ιδιαίτερα γνωστά για την εισβολή σε μπαλώματα κήπου εάν αφεθούν χωρίς επίβλεψη.

Όντας μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών μπορεί να σας οδηγήσουν να πιστέψετε ότι τα άνθη Allium φέρουν ένα ξεχωριστό άρωμα. Στην πραγματικότητα είναι λουλούδια με πολύ ήπια μυρωδιά, λίγο γλυκά αλλά γενικά πολύ ευχάριστα.

Τα Globemaster ή Giant Alliums θεωρούνται γενικά οι μεγαλύτερες ποικιλίες Allium. Εκτός από την παραγωγή πολύ ογκωδών λαμπτήρων, μπορούν επίσης να φτάσουν περίπου τα 4 πόδια σε ύψος.

Τα προσωπικά μου αγαπημένα περιλαμβάνουν το βραβευμένο Allium hollandicum και το Allium cristophii. Άλλα αξιοσημείωτα Alliums θα περιλαμβάνουν το Allium Globemaster και το Allium Ambassador.

Το Allium είναι ένα ευρύ γένος κρεμμυδιών βολβωδών βοτάνων της οικογένειας των αμαρυλλίδων (Amaryllidaceae).


Οδηγοί λουλουδιών και φυτών της Petal Republic:

Ψάχνετε για ένα συγκεκριμένο στέλεχος ή χρειάζεστε κάποια έμπνευση για τις καλύτερες ανθοφορίες για μια συγκεκριμένη περίσταση; Δείτε τους ειδικούς οδηγούς της Petal Republic Τριαντάφυλλα, Auricula, Αμβροσία, Αγγελική, Lilies, Ίριδες, Τουλίπες, Ορχιδέες, Γαρύφαλλα, Μαργαρίτες Gerbera, Γλαδιόλα, Bluebells, Καμέλια, Φυτό και άνθοςκαι Παιώνιες.


Schreibe einen Kommentar