Αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί εναντίον ωφέλιμων μικροοργανισμών – Πρέπει να τους χρησιμοποιείτε στον κήπο;

0
Αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί εναντίον ωφέλιμων μικροοργανισμών – Πρέπει να τους χρησιμοποιείτε στον κήπο;

Γίνεται πολύς λόγος αυτές τις μέρες για τους Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς και τους Ευεργετικούς Μικροοργανισμούς και κατά καιρούς οι όροι ανταλλάσσονται. Σε αυτήν την ανάρτηση θέλω να ξεχωρίσω τη διαφορά μεταξύ τους και επίσης να δω πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κήπο.

Είναι αυτά τα μικρόβια κάτι που πρέπει να προσθέσουν οι κηπουροί στον κήπο και τα φυτά τους σε γλάστρες;

Αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί εναντίον ωφέλιμων μικροοργανισμών - Πρέπει να τους χρησιμοποιείτε στον κήπο;

Αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί εναντίον ωφέλιμων μικροοργανισμών – Πρέπει να τους χρησιμοποιήσετε στον κήπο; του Byju

Τι είναι οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί;

Ο Δρ Higa εξήγαγε μια κοινοπραξία μικροβίων από φυσικά συστήματα κομποστοποίησης, όπως τα απορρίμματα των φύλλων του δάσους, και ονομάζεται το μείγμα Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί (EM). Αργότερα δημιούργησε τον EMRO (EM Research Organization) για να εμπορευματοποιήσει μια ποικιλία προϊόντων EM. Η συγκεκριμένη σύνθεση του ΕΜ είναι εμπορικό μυστικό και περιέχει περίπου 80 διαφορετικούς μικροοργανισμούς που είναι ικανοί να επηρεάσουν θετικά την αποσύνθεση της οργανικής ύλης. Μερικοί από τους βασικούς οργανισμούς είναι γνωστοί και περιλαμβάνουν τους παρακάτω.

  • Βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB): Lactobacillus casei
  • Φωτοσυνθετικά βακτήρια (μωβ μη θειούχα βακτήρια ή PNSB): Rhodopseudomonas palustris
  • Μαγιά: Saccharomyces cerevisiae

Ορισμένες άλλες εταιρείες παρέχουν τώρα ένα μείγμα EM και υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο για να φτιάξετε το δικό σας παρασκεύασμα. Το βακτήριο του γαλακτικού οξέος φαίνεται να είναι ο κύριος οργανισμός στην ομάδα. Αυτό το φιλικό βακτήριο είναι ένα σημαντικό μέρος του πεπτικού σας συστήματος, βρίσκεται επίσης στο ουροποιητικό και το γεννητικό σας σύστημα και είναι ένα κοινό προβιοτικό. Αυτό το βακτήριο βρίσκεται στο δέρμα, σε όλους τους τύπους εδάφους και σε φυτικά υλικά.

Ο όρος αποτελεσματικός μικροοργανισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν αναφέρεται σε αυτό το σύνολο οργανισμών. Σκεφτείτε το ως εμπορική επωνυμία.

Τι είναι οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί;

Τα μικρόβια κυβερνούν τον κόσμο. Είναι τόσο απλό.» Τα μικρόβια καθιστούν τα απαραίτητα στοιχεία του οξυγόνου, του άνθρακα, του αζώτου και του θείου διαθέσιμα για άλλες ζωές, αποσυνθέτουν νεκρά υλικά, πραγματοποιούν τη μισή φωτοσύνθεση στον πλανήτη μας και καθιστούν τα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα στα φυτά. Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί 10 μικροοργανισμούς για κάθε ανθρώπινο κύτταρο. Τα περισσότερα μικρόβια είναι ωφέλιμα για εμάς και τα φυτά.

Νομίζω ότι οι κηπουροί χρησιμοποιούν μερικές φορές τον όρο αντί του Αποτελεσματικού Μικροοργανισμού, που είναι ευεργετικοί, αλλά ο όρος Ευεργετικοί μικροοργανισμοί (ΒΜ) είναι ένας πιο γενικός όρος. Αν μιλάμε για φυτά, τα ΒΜ είναι αυτά που ωφελούν τα φυτά και περιλαμβάνουν αυτά που Δημιουργία συμβιωτικών συσχετισμών με ρίζες φυτών (ριζόβια, μυκόρριζοι μύκητες, ακτινομύκητες, διαζωτροφικά βακτήρια), καθιστούν διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, παράγουν φυτικές αυξητικές ορμόνες και είναι ανταγωνιστές φυτικών παρασίτων, παρασίτων ή ασθενειών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ωφέλιμους οργανισμούς υπάρχουν φυσικά στο έδαφος.

Βιβλίο Garden Myths του Robert Pavlis

Τα EM επιλέχθηκαν ειδικά για να βοηθήσουν στην αποσύνθεση, καθιστώντας τα ένα υποσύνολο του BM, το οποίο περιλαμβάνει ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος οργανισμών.

Πώς χρησιμοποιούν οι κηπουροί το EM και το BM;

Το EM προστίθεται στα απορρίμματα κουζίνας για να πραγματοποιηθεί κομποστοποίηση bokashi. Αντ‘ αυτού, το bokashi μεγαλύτερης κλίμακας χρησιμοποιεί φυσικά BM. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος είναι ο πιο σημαντικός οργανισμός που εμπλέκεται και είναι άμεσα διαθέσιμα από το έδαφος και το φυτικό υλικό.

Τα βακτήρια Rhizobium εφαρμόζονται στους σπόρους των οσπρίων για να βοηθήσουν στη δημιουργία οζιδίων που δεσμεύουν το άζωτο. Αυτή είναι μια καλά καθιερωμένη διαδικασία που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε εδάφη που δεν φιλοξενούν ήδη τα βακτήρια. Μόλις τα βακτήρια βρίσκονται στο έδαφος, οι σπόροι θα σχηματίσουν οζίδια χωρίς να υποστούν επεξεργασία.

Plant Science for Gardeners του Robert Pavlis

Η προσθήκη μυκόρριζων μυκήτων σε κήπους και δοχεία γίνεται δημοφιλής, αλλά η πρακτική δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη. Το υψηλότερο επίπεδο λιπάσματος που χρησιμοποιείται σε γλάστρες και δοχεία εμποδίζει τα φυτά να ξεκινήσουν μια σύνδεση με τους μύκητες και σε εδάφη κήπου υπάρχουν ήδη εγγενείς μυκόρριζοι μύκητες.

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά εμπορικών προϊόντων έχουν εισαχθεί στους κηπουρούς με ονόματα όπως ενισχυτικό κομπόστ, προβιοτικά εδάφους, προβιοτικά ρίζας, προβιοτικά φυτών, εδαφοβελτιωτικό, βιοτικό ενισχυτικό, ενισχυτικό εδάφους, η λίστα συνεχίζεται. Οι ενισχυτές κομποστοποίησης επιταχύνουν τη διαδικασία κομποστοποίησης και δεν χρειάζονται. Όλα τα άλλα προϊόντα προσθέτουν ευεργετικά μικρόβια στο έδαφος για να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους και την ανάπτυξη των φυτών, αλλά λειτουργούν;

Λειτουργούν οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί;

Η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζετε τη λέξη «δουλεύει».

Τα ΗΜ εμφανίζονται φυσικά και είναι υπεύθυνα για την αποσύνθεση του οργανικού υλικού. Σίγουρα το κάνουν. Δραστηριοποιούνται σε θερμούς και κρύους σωρούς κομποστοποίησης και συνεχίζουν να αποσυνθέτουν οργανικά υλικά στο έδαφος. Τα θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται σίγουρα ωφελούν τα φυτά. Σίγουρα δουλεύουν.

Βιβλίο Soil Science for Gardeners από τον Robert Pavlis

Πρέπει να τα προσθέσετε σε σωρούς κομποστοποίησης για να κάνετε κομπόστ; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Υπάρχουν ήδη σε νεκρά οργανικά υλικά και στο έδαφος. Οι κηπουροί δεν χρειάζεται να προσθέσουν περισσότερα και η προσθήκη τους δεν επιταχύνει την κομποστοποίηση. Η προσθήκη περισσότερων σε ένα σωρό κομποστοποίησης δεν λειτουργεί.

Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι η προσθήκη EM στο έδαφος θα βελτιώσει την υγεία του εδάφους και αυτό έχει μελετηθεί αρκετά εκτενώς.

Ένα καλά οργανωμένο πείραμα αγρού στην Ελβετία, σε περίοδο 4 ετών, εξέτασε τις αποδόσεις των καλλιεργειών και παραμέτρους μικροβίων του εδάφους για τον έλεγχο των επιδράσεων του EM. Βρήκαν «θεραπείες με ζωντανό ΕΜ σε σύγκριση με τις θεραπείες αποστειρωμένου ελέγχου δεν έδειξε διαφορές σε καμία από τις παραμέτρους.» Πρέπει να γίνει ένα βασικό σημείο σχετικά με αυτήν τη μελέτη – χρησιμοποίησαν έναν κατάλληλο έλεγχο. Συγκρίνοντας τόσο ζωντανό όσο και νεκρό EM, εξάλειψαν άλλες παραμέτρους.

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν θετικά αποτελέσματα. Μια αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα, „Σε αυτήν την έρευνα, μεταξύ 22 αναφορών σχετικά με τις επιπτώσεις του EM στις αποδόσεις των λαχανικών, το 84% ήταν θετικό, το 4% ήταν αρνητικό και το 12% δεν έδειξε σημαντική επιρροή». Αυτό ακούγεται πολύ θετικό μέχρι να δείτε τις λεπτομέρειες.

  • Δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής για τις 22 εκθέσεις – ξεκάθαρα τις διάλεξαν.
  • Λένε, «Η έρευνα έχει δείξει ότι το EM πρέπει να εφαρμόζεται μαζί με την οργανική ύλη». Άρα το EM από μόνο του δεν λειτουργεί, και όμως το συμπέρασμά τους είναι ότι λειτουργεί στο 84% των περιπτώσεων. Τα δικά τους ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με το συμπέρασμά τους.

Αυτό το τελευταίο σημείο είναι κρίσιμο. Πολλές από τις μελέτες ΗΜ συγκρίνουν την προσθήκη EM + οργανικής ύλης με την προσθήκη μόνο νερού. Γνωρίζουμε ότι η προσθήκη οργανικής ύλης βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν, επομένως επηρεάζει σαφώς τα αποτελέσματα. Μια σωστά σχεδιασμένη μελέτη θα χρησιμοποιεί το ίδιο υλικό με ζωντανό EM και με νεκρό EM, όπως στην ελβετική μελέτη παραπάνω. Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε μόνο τα αποτελέσματα του EM.

Μια άλλη κριτική εξέτασε το διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την ΕΜ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, «οι περισσότερες από τις πληροφορίες που βρέθηκαν δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη ή έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά με χαμηλό παράγοντα αξιοπιστίας. Πολύ γνωστά και (υψηλότερης) βαθμολογίας επιστημονικά περιοδικά που σχετίζονται με την ποιότητα του εδάφους έχουν χρησιμοποιηθεί στην εργασία μας και σε κανένα από αυτά δεν αναφέρθηκε η τεχνολογία EM.“ Αυτή η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι πολλές αναφορές χρησιμοποιούσαν πειράματα με κακή σχεδίαση και δεν περιλάμβαναν στατιστική ανάλυση.

Η επιστήμη δεν υποστηρίζει την ιδέα της προσθήκης EM στο έδαφος για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους ή των φυτών.

Λειτουργούν οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί;

Υπάρχουν κάποιες σαφείς περιπτώσεις προσθήκης τους στα έργα κήπου. Έχω συζητήσει τα βακτήρια ριζόβιο παραπάνω. Μπορούν οπωσδήποτε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φυτών εάν προστεθεί το κατάλληλο για το όσπριο που καλλιεργείται και εάν το όσπριο δεν έχει αναπτυχθεί σε αυτό το έδαφος πριν.

οζίδια οσπρίων που σχηματίζονται από βακτήρια ριζόβιο

οζίδια οσπρίων που σχηματίζονται από βακτήρια ριζόβιο

Η προσθήκη μυκόρριζων μυκήτων δεν φαίνεται να προσθέτει αξία σε κήπο, σε δοχεία ή σε γλάστρες.

Βιβλίο Building Natural Ponds, του Robert Pavlis

Οι υποστηρικτές του vermicompost κάνουν πολλά για τα ευεργετικά μικρόβια στα χυτά σκουληκιών. Ανησυχούν ακόμη και για την ξήρανση του τελικού βερμικομπόστ γιατί θα «σκοτώσει» τη βιολογία. Η πραγματικότητα είναι ότι η αξία του vermicompost βρίσκεται στην οργανική ύλη και τα θρεπτικά συστατικά. Η ζωντανή βιολογία δεν έχει σημασία γιατί το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο με μικρόβια.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που εξετάζουν τη χρήση του τσαγιού κομποστοποίησης ACCT που παρασκευάζεται για να αυξήσει τον αριθμό των ΒΜ. Αυτές οι μελέτες υποφέρουν επίσης από κακό σχεδιασμό. Πολλοί συγκρίνουν το τσάι κομπόστ με το νερό και συμπεραίνουν ότι καλλιεργεί καλύτερα φυτά. Δεν υπάρχει έκπληξη – τα θρεπτικά συστατικά αναπτύσσουν καλύτερα φυτά. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μελέτες που να συγκρίνουν το τσάι κομποστοποίησης με το τσάι κομποστοποίησης όπου η βιολογία έχει σκοτωθεί. Ένας τέτοιος έλεγχος θα έδειχνε τα οφέλη της βιολογίας.

Έχουν υπάρξει μελέτες που δείχνουν ότι η προσθήκη συγκεκριμένων οργανισμών μπορεί να μειώσει τις ασθένειες, αλλά αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η επιστήμη δεν υποστηρίζει την προσθήκη ενός γενικού κοκτέιλ μικροβίων στο έδαφος, όπως τα προβιοτικά του εδάφους που πωλούνται σε κηπουρούς.

Ευεργετικοί μικροοργανισμοί που προστίθενται στο έδαφος

Ένας από τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών εμπορικών ΒΜ είναι ότι προσθέτουν μεγάλους αριθμούς μικροβίων και ότι τους επιτρέπει να εξουδετερώσουν τα υπάρχοντα μικρόβια, εξαλείφοντας έτσι τα παθογόνα και τροποποιώντας τους φυσικούς πληθυσμούς.

Πόσα μικρόβια προστίθενται στην πραγματικότητα;

κοιταξα Plant Probiotics της Micra Culture. Ήταν το πρώτο που βρήκα που παρείχε το περιεχόμενο του προϊόντος. Μια συσκευασία 57 g είναι αρκετή για να καλύψει 100 τετραγωνικά πόδια και περιέχει 20 x 107 βακτήρια ανά γραμμάριο. Αυτό προσθέτει 108 βακτήρια/τετρ. πόδια.

Πιο χαμηλα ποιοτικό χώμα περιέχει 108 βακτήρια ανά κουταλάκι του γλυκούή 6 x 1011/ με ft.

Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν θα προσθέσει 1 βακτήριο για κάθε 3.000 βακτήρια που βρίσκονται ήδη στις κορυφαίες 6 ίντσες του εδάφους, με την προϋπόθεση ότι όλα τα βακτήρια στο προϊόν είναι ακόμα ζωντανά. Δεν το θεωρώ μεγάλο νούμερο! Θυμηθείτε ότι τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα. Αν δοθεί επιπλέον φαγητό, αυτό 3.000 φυσικά βακτήρια μπορεί να είναι 6.000 σε 20 λεπτά. Τι επίδραση πιστεύετε ότι έχει ένα επιπλέον βακτήριο στον πληθυσμό; Κανένας.

Πρέπει οι κηπουροί να προσθέτουν μικρόβια στο έδαφος;

Τα μικρόβια είναι κρίσιμα για την υγεία του εδάφους και των φυτών – δεν υπάρχει καμία συζήτηση σχετικά με αυτό. Αυτό οδήγησε οργανισμούς και εταιρείες να προωθήσουν την ιδέα ότι η προσθήκη περισσότερων μικροβίων στο έδαφος είναι καλό και ότι οι κηπουροί πρέπει να το κάνουν. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια.

Εκτός από μερικές σπάνιες περιπτώσεις, που αναφέρθηκαν παραπάνω, η προσθήκη μικροβίων στο χώμα του κήπου ή στο χώμα της γλάστρας είναι χάσιμο χρόνου, χρημάτων και πόρων.

Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη άλλων πηγών όπως το κομπόστ, το βερμικομπόστ, το τσάι κομπόστ και η ζύμωση bokashi. Υπάρχει αξία στην προσθήκη αυτών, αλλά η αξία βρίσκεται στο οργανικό συστατικό και στα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά του φυτού, και όχι στα ζωντανά μικρόβια. Τα εδάφη είναι κορεσμένα με βιολογία – δεν υπάρχει χώρος για περισσότερα μικρόβια.

Διαφωνείτε;

Γνωρίζω ότι ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται εδώ έρχονται σε αντίθεση με τις κοινές συμβουλές κηπουρικής. Εάν διαφωνείτε με αυτήν την ανάρτηση, μην προσθέσετε ένα σχόλιο που να μου λέει ότι διαφωνείτε. Αντίθετα, προσθέστε έναν σύνδεσμο σε μια επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι τα συμπεράσματά μου είναι λανθασμένα. Τότε έχουμε κάτι να συζητήσουμε.

Άλλες σχετικές αναρτήσεις

Βακτήρια του Εδάφους – Ο Μύθος της Ταυτοποίησης και της Διαχείρισης

Ασθένειες που μεταδίδονται στο έδαφος – Αρρωσταίνει το έδαφος τους κηπουρούς;

Η γονιμότητα του εδάφους μειώνεται;

Το λίπασμα σκοτώνει τα βακτήρια του εδάφους;

Ομάδα Facebook Βασικές αρχές κήπου

Schreibe einen Kommentar